avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea sunt obligata sa platesc taxa radio?????
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

sunt obligata sa platesc taxa radio?????

Buna ziua!

Am o firma de consultanta, de 6 ani de zile. In urma cu o saptamana, am primit un plic de la Radiodifuziunea Romana, in care eram instiintata ca orice firma din tara trebuie sa plateasca taxa radio (10 lei pe luna) si sunt somata sa achit aceasta taxa pe ultimii 3 ani. Cred ca nu sunt sanatosi la cap. La sediul firmei nu exista nici un aparat radio. Daca tot trebuie sa platesc, de ce nu sunt pusa sa platesc aceasta suma de la momentul infiintarii firmei, ci numai pe ultimii 3 ani?
Ma poate lamuri cineva ce e cu nebunia asta?
Mi se pare o aberatie sa fiu obligata sa platesc un serviciu de care nu beneficiez si de care nici nu am nevoie!

Please, help!

P.S. Am mai discutat cu oameni care au firme, nimeni nu a platit niciodata nimic. Ce-au astia cu mine?
M-am lovit si eu de un astfel de caz. Am citit HG-ul si am zis: da, asa e. Text legal pe care sa pretinda taxa il au. Textul este insa inechitabil si neconstitutional. Mai mult, e fara bun simt. Ar trebui initiata de avocat.net o campanie "de lege ferenda". Asta pentru ca toate oribilitatile legislative sa fie sesizate cui trebuie.

In instanta intr-adevar ar putea fi contestata plata si ridicata o exceptie de neconstitutionalitate. Asta ar fi, cred ca, calea cea mai buna. Daca va permiteti sa angajati un avocat acesta va va spune care sunt sansele de castig. Conteaza insa suma pe care o aveti de platit. Fiindca s-ar putea sa nu merite investitia in procedura juridica. Spor la treaba!
Conform HG 977/2003, la art 1 se scrie:
"Art. 1. - Persoanele fizice cu domiciliul în România, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune. "

Mai departe:
"Art. 3. - (1) Persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2003, cu modificările ulterioare, au obligaţia să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.

(2) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune. "

Am si eu o intrebare:
Se pot forta un pic lucrurile, in sensul ca pt PF se specifica ca doar daca ai receptoare platesti, insa nu exista specificarea clara pt PJ ca indiferent daca ai sau nu receptoare trebuie sa achiti taxa. (asa cum au introdus cei de la radio in scrisoare primita de mine). Se poate totusi interpreta ca o lipsa in lege? Stiu ca e un pic fortat, dar totusi, daca legea nu prevede clar...
De vreme ce pentru PJ nu se specifica nimic inseamna ca indiferent daca ai s-au nu receptoare trebuie sa platesti. Exista niste reguli pentru interpretarea legii si acestea conduc la o singura concluzie, cea de mai sus.
Si mie mi se pare aberanta aceasta taxa deoarece este pentru un serviciu si nu este un impozit reglementat prin Codul Fiscal.
Dupa cate stiu eu, pentru orice serviciu trebuie sa existe un contract in care sa se descrie ce servicii se presteaza si pentru ce suma (cunosc deoarece firma mea presteaza servicii de suport IT).
Daca cineva vrea sa ma convinga ca aceasta este o taxa, eu stiu ca legea in care se specifica impozitele si taxele este Codul FIscal si nu o hotarare de guvern.

Iata ce aberatie exista in HG nr 1292/2007 (care completeaza HG nr. 977/2003):

Art.1 Toate persoanele fizice cu domiciliul în România care deţin receptoare radio au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio.

Art.2 Prin receptor radio se înţelege orice aparat care poate recepta programele de radio, respectiv: radio la domiciliu, maşina personală, telefonul mobil, calculator, iPoduri sau orice alte aparate de natura celor care pot recepta în orice mod programele radio, precum şi abonamentele la cablu TV.

Deci, indiferent ca ai receptor radio sau nu, tot o vei plati deoarece ai cel putin telefon mobil sau/si calculator.
Ca sa nu mai spun, ca aproape orice firma detine o masina, iar acestea vin - mai nou - cu radio/CD in dotarea standard (adica nu poate fi scos de pe masina).

Eu nu am de gand sa platesc aceasta taxa aberanta si vreau sa o atac pe caz de neconstitutionalitate si sa incerc sa abrog aceasta taxa pentru persoanele juridice cel putin.

Asa cum am spus mai sus, acesta este un serviciu si ar trebui sa existe un contract pentru livrarea lui. Cine spune ca acesta este un serviciu public si prin ce poate demonstra acest lucru?
Radio EuropaFM nu este un serviciu public? De ce sa nu platim si pentru acesta o taxa??

Dl. av. u.b.i.k poate sa spuna ca este un serviciu public de necesitate nationala? Eu nu cred ca se poate spune asa ceva deoarece se poate vedea dupa audienta ce "importanta" are acest serviciu la nivel national. Ca este sau nu este, cam la fel va fi viata noastra.
Suntem destul de ocupati ca sa mai citim si aberatiile numite legi pe care le nascocesc acesti....
Sa nu uitam insa cine conducea in 2005 cand au scos porcaria asta, da?
Ca sa nu mai lungim discutia: eu nu am de gand sa platesc pentru ca pur si simplu eu nu am functionat nici macar o zi in 6 ani la sediul respectiv, ce sa mai am si radio. E un abuz fantastic, nu poti plati pentru ceva ce nu utilizezi, indiferent ce spune legea. Trebuie sa existe undeva o reglementare juridica facuta de oameni cu mintea unde trebuie si care sa ne apere. Asta e hotie pe fata!
Propun sa ne unim, cei nemultumiti si sa actionam, sensibilizam mediile (vin alegerile, deh..!), actionam in judecata, vedem ce facem.
Desigur minunatul Avocat net ar putea sa sprijine aceasta initiativa, este totusi prea mult!
Nu cred ca mai exista in lumea civilizata asa ceva.
Sa nu folosesti si sa platesti.

Alte discuții în legătură

Taxa radio tv opreamarcel opreamarcel de ce trbuie persoanele fizice sa plateasca taxa radio tv,daca avem antena satelit si platim la firma ,firma respectiva nu plateste sa transmita poaturile ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Taxe date pt abonament radio zuzulici74 zuzulici74 In factura de la Electrica platesc si taxa pentru radio,mentionez ca nu am,deasemenea platesc si abonament de televiziune cu toate ca eu am cablu si prin ... (vezi toată discuția)