Si mie mi se pare aberanta aceasta taxa deoarece este pentru un
serviciu si nu este un impozit reglementat prin Codul Fiscal.
Dupa cate stiu eu, pentru orice serviciu trebuie sa existe un contract in care sa se descrie ce servicii se presteaza si pentru ce suma (cunosc deoarece firma mea presteaza servicii de suport IT).
Daca cineva vrea sa ma convinga ca aceasta este o taxa, eu stiu ca legea in care se specifica impozitele si taxele este
Codul FIscal si nu o hotarare de guvern.
Iata ce aberatie exista in HG nr 1292/2007 (care completeaza HG nr. 977/2003):
Art.1 Toate persoanele fizice cu domiciliul în România care deţin receptoare radio au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio.
Art.2 Prin receptor radio se înţelege orice aparat care poate recepta programele de radio, respectiv: radio la domiciliu, maşina personală, telefonul mobil, calculator, iPoduri sau orice alte aparate de natura celor care pot recepta în orice mod programele radio, precum şi abonamentele la cablu TV.
Deci, indiferent ca ai receptor radio sau nu, tot o vei plati deoarece ai cel putin telefon mobil sau/si calculator.
Ca sa nu mai spun, ca aproape orice firma detine o masina, iar acestea vin - mai nou - cu radio/CD in dotarea standard (adica nu poate fi scos de pe masina).
Eu nu am de gand sa platesc aceasta taxa aberanta si vreau sa o atac pe caz de neconstitutionalitate si sa incerc sa abrog aceasta taxa pentru persoanele juridice cel putin.
Asa cum am spus mai sus, acesta este un serviciu si ar trebui sa existe un contract pentru livrarea lui. Cine spune ca acesta este un serviciu public si prin ce poate demonstra acest lucru?
Radio EuropaFM nu este un serviciu public? De ce sa nu platim si pentru acesta o taxa??
Dl. av. u.b.i.k poate sa spuna ca este un serviciu public de necesitate nationala? Eu nu cred ca se poate spune asa ceva deoarece se poate vedea dupa audienta ce "importanta" are acest serviciu la nivel national. Ca este sau nu este, cam la fel va fi viata noastra.