Am o firma de consultanta, de 6 ani de zile. In urma cu o saptamana, am primit un plic de la Radiodifuziunea Romana, in care eram instiintata ca orice firma din tara trebuie sa plateasca taxa radio (10 lei pe luna) si sunt somata sa achit aceasta taxa pe ultimii 3 ani. Cred ca nu sunt sanatosi la cap. La sediul firmei nu exista nici un aparat radio. Daca tot trebuie sa platesc, de ce nu sunt pusa sa platesc aceasta suma de la momentul infiintarii firmei, ci numai pe ultimii 3 ani?
Ma poate lamuri cineva ce e cu nebunia asta?
Mi se pare o aberatie sa fiu obligata sa platesc un serviciu de care nu beneficiez si de care nici nu am nevoie!
Please, help!
P.S. Am mai discutat cu oameni care au firme, nimeni nu a platit niciodata nimic. Ce-au astia cu mine?
HOTÃRÂRE nr.977 din 22 august 2003
privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune
Textul actului publicat în M.Of. nr. 607/27 aug. 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, republicată, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Persoanele fizice cu domiciliul în România, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.
Art. 2. - (1) Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se plăteşte pe familie. Prin familie, în înţelesul prezentei hotărâri, se înţelege: soţul, soţia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună.
(2) Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se plăteşte şi de către persoanele fizice care locuiesc singure.
Art. 3. - (1) Persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2003, cu modificările ulterioare, au obligaţia să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.
(2) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.
Art. 4. - Cuantumurile lunare ale taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, pe categorii de plătitori, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
CAPITOLUL II
Încasarea taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune
Art. 5. - (1) Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune se va încasa de la plătitorii acesteia, prevăzuţi la art. 1 şi 3, de către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. prin filialele sale, în baza unui contract de mandat, o dată cu plata energiei electrice consumate.
(2) Persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi persoanele juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), care îşi asigură pe cont propriu energia electrică şi nu au contract de furnizare a energiei electrice, vor plăti taxa direct Societăţii Române de Radiodifuziune.
(3) Condiţiile de prestare a serviciilor prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite prin contractul de mandat.
Art. 6. - (1) Pentru neplata la termen a taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune plătitorii plătesc penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) Penalităţile se determină în conformitate cu metodologia de calcul a Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. pentru întârzierea la plată a facturii de energie electrică.
Art. 7. - Sunt scutite de plata taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune: familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, persoanele fizice abonate la reţele de radioamplificare, azilurile de bătrâni, unităţile sanitare de stat, unităţile militare, unităţile de învăţământ de stat (unităţi de învăţământ superior, şcoli, grădiniţe), căminele de copii şi creşele de stat, pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariaţii şi pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune, unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale.
Art. 8. - (1) Fapta persoanei fizice care declară în mod eronat că nu deţine receptoare radio constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute la pct. 1 din anexă, pe o perioadă de 1 an.
(2) Fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. (1) sau fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), inclusiv a filialelor, a sucursalelor sau a altor subunităţi ale acesteia, de a nu plăti taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la
1.000.000 lei la 5.000.000 lei plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute la pct. 2, 3 sau 4 din anexă, pe o perioadă de 1 an.
CAPITOLUL III
Dispoziţii finale şi tranzitorii
Art. 9. - Categoriile de plătitori prevăzuţi de prezenta hotărâre achită taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune în cuantumurile stabilite în anexă, începând cu luna august 2003.
Art. 10. - Din sumele încasate de la persoanele fizice şi de la cele juridice Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. va deduce comisionul cuvenit, iar restul sumelor va fi virat integral în contul Societăţii Române de Radiodifuziune, la termenele şi în condiţiile stabilite prin contractul de mandat, care va cuprinde, pe lângă nivelul comisionului, şi modalităţile de încasare şi urmărire a creanţelor restante.
Art. 11. - Societatea Română de Radiodifuziune poate emite precizări în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 12. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se agrogă Hotărârea Guvernului nr.186/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.133 din 28 februarie 2003, cu modificările ulterioare.
H.G.186/2003 a fost completata si modificata prin HG 977/22.08.2003 publicata in MO607/27.08.2003,dar va rog cititi cu atentie legea 41 de infiintare si organizare a Radiodifuziunii unde sint precizate sursele de finantare ale acestei institutii va amintesc doar atit este finantata de la bugetul de stat si din abonamente,sponsorizari si donatii.
Va incadrati in vreo ipostaza scrisa in lege? Eu nu asa ca sint hotarita sa ma adresez instantelor de judecata si sa-mi dovedeacsa domniile lor ca eu am semnat vreodata un contract cu aceasta institutie
Asta este intimidare o masura absurda si abuziva daca va conving platiti pe mine nu au reusit si nu cred ca sint singura care inteleg textul legii publicat in monitorul oficial.
Cit priveste precizarea ca sint scutiti de taxe doar cei care au inregistrat vreo cerere ca nu detin receptore pentru a beneficia de serviciile domniilor lor eu le dovedesc cu listele de mijloace fixe inscrise in bilanturile contabile depuse la Registru Comertului ca firma nu detine si nu a detinut niciodata receptoarele cu care sa fie considerata beneficiara a serviciilor pentru care se pretinde plata
Daca nu detin si pot dovedi de ce sa depun cereri prin care sa comunic ca nu am ceva?
De ce trebuie sa fac o cerere si sa pierd timpul sa comunic pe propria raspundere ca nu am ceva ?Daca nu am abonament sau un inscris din care sa rezulte ca beneficiez de niste servicii mi se pare absurd,ilogic si aberant sa alerg pe drumuri ca sa anunt ca eu am receptor.
Cine crede de cuviinta ca trebuie sa mai plateasca un bir in plus este liber sa o faca.
La mine, problema este urmatoarea: sediul social al microintreprinderii mele este in apartamentul proprietate personala. Eu, ca persoana fizica, platesc deja, prin intermediul facturii la Electrica, acea taxa radio. In acest caz, as dori sa stiu daca mai trebuie s-o platesc inca o data, caci mi se pare absolut ilar sa platesc de doua ori aceeasi taxa :O Stie cineva ce am de facut in acest caz? Le trimit o scrisoare, cu copia de la factura Electrica, sa vada ca eu platesc deja taxa lor si sa ma lase in pace?
In alta ordine de idei, acel plic care ne-a ajuns tuturor nu a sosit recomandat, ci ca o scrisoare obisnuita. As vrea sa stiu si eu cum demonstreaza Radiodifuziunea ca plicurile lor au ajuns la firmele respective.
Taxa radio tv
opreamarcel
de ce trbuie persoanele fizice sa plateasca taxa radio tv,daca avem antena satelit si platim la firma ,firma respectiva nu plateste sa transmita poaturile ... (vezi toată discuția)