avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Comert triunghiular cu doua state membre cand statul ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva

Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu traverseaza frontiera nationala a Romaniei.Factura este emisa de catre operatorul A1 din Romania catre operatorul B din Bulgaria.
In acest caz operatorul A1 din Romania plateste TVA?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:31, 7 Februarie 2012
bine doamna, va multumesc frumos pentru raspunsul dvs.
Nu ma intelegeti gresit.Va multumesc pentru raspuns.Cei de la finante nu mi-au dat un raspuns clar, sunt nedumerita.
In manualul de utilizare al intrastatului este ceea ce v-am raspuns.N-am vrut sa va supar.
O zi buna!
Norme cod fiscal asa cum au fost stabilite prin HG 1579/2007 din care rezulta clar ca operatiune triunghiulara presupune existenta a 3 state membre:

"(13) Prevederile art. 126 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea de bunuri efectuata de catre un furnizor care este inregistrat in scopuri de TVA in primul stat membru catre un cumparator revanzator care este inregistrat in scopuri de TVA in al doilea stat membru, altul decat cel din care incepe transportul efectiv al bunurilor, si care este urmata de livrarea acelorasi bunuri de catre cumparatorul revanzator catre beneficiarul livrarii, care este inregistrat in scopuri de TVA in al treilea stat membru, daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
a) bunurile sunt expediate sau transportate direct din primul stat membru al furnizorului catre al treilea stat membru al beneficiarului livrarii; si
b) relatia de transport al bunurilor, din primul stat membru in al treilea stat membru, trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare"
xerxes a scris:

asa cum a precizat si @t.simona, operatiunile triunghiulare presupun:
1. trei state membre diferite
2. bunurile sa fie transportate direct de la furnizor la cumparatorul final, deci sa paraseasca granitele tarii furnizorului.
3. transportul sa fie efectuat de furnizor sau de cumparatorul revanzator

cazul prezentat de dvs. nu este o operatiune treiunghiulara deoarece avem doar doua state membre (romania si bulgaria), iar bunurile nu parasesc teritoriul romaniei.

firma A1 din romania va factura cu tva catre firma din bulgaria, locul livrarii fiind romania, conform art. 132, alin 1 cod fiscal, persoana obligata la plata taxei fiind firma A1, conform art. 150, alin 1 cod fiscal

1.firma din bulgaria va factura fara tva catre firma A2 din romania, locul livrarii fiind romania (locul unde se gasesc bunurile cand incepe transportul sau locul unde se gasesc bunurile cand sunt puse la dispozitia cumparatorului), iar persoana obligata la plata taxei este clientul A2, conform art. 150, alin 6 cod fiscal.
firma din bulgaria poate cere tva achitata statului roman.
sau
2. firma din bulgaria se va inregistra in scopuri tva in romania, direct sau prin reprezentant fiscal si va depune un decont de tva.



Buna ziua foarte concisa explicatia, in concluzie firma A2 va fi obligata la plata TVA prin taxare inversa? 4426=4427
da, prin taxare inversa, cf art. 157, alin 2 din codul fiscal
Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoana impozabilă înregistrată conform art. 153 va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferentă achiziţiilor intracomunitare, bunurilor şi serviciilor achiziţionate în beneficiul său, pentru care respectiva persoană este obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (2) - (6).

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Tva export intracomunitar Promod Promod O societate din România vinde marfa in Spania .Transportul conform contract este Ex work.Cumparatorul revânzător da ordin firmei de transport sa ducă marfa ... (vezi toată discuția)
Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)