cri_secret_ina a scris:
As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului.
Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui curatela doar prin hot.judecatoareasca.
Este adevarat?
NCC Art 182 alin. 3 - "Numirea curatorului
se face de catre instanta de tutela, cu acordul celui desemnat,
printr-o incheiere, care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei de tutela, precum si la primaria de domiciliu a celui reprezentat".
Eu cred ca scrie destul de limpede CINE poate sa faca, CE anume si PRIN CE.
@ Justitiarul71 :) nu confundati INSTANTA cu ...nea Caisa "primarele" sau cu te miri ce "serviciu public specializat in ce-o fi el". Nu m-am obosit niciodata (intentionat) sa le tin minte denumirile, nici pe lung, nici prescurtat, pentru ca se schimba mai des decat bate vantul. Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte
instante judecatoresti, stabilite prin lege.
In acest moment nu este INCA reglementata prin lege organizarea si functionarea instantei de tutela. De aceea, prin legea de punere in aplicare a NCC s-a prevazut ca "atributiile acesteia (ale instantei de tutela) prevazute de Codul civil (cel NOU) sunt indeplinite de instantele, sectiile sau, dupa caz, completele specializate pentru minori si familie" (art 229 alin 2 lit a din Legea 71/2011).
Nea Caisa "primarele" nu-i nici instanta, nici sectie si nici complet specializat!
Ce pot sa faca aceste servicii, organe, institutii, precum si ORICE alta persoana (a se vedea art 111 NCC).
Sa instiinteze instanta de tutela. Sa faca CEREREA de instituire a curatelei. (art 182 alin 1. NCC - "Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor sau a celor prevazuti la art 111").
Adica, daca din intamplare sotia lui Ion (cel pentru care urmeaza a se institui curatela) nimereste din obisnuinta la vreo institutie de ocrotire la care lucrati, nu trimiteti la plimbare. Puteti sa o ajutati! Puteti sesiza instanta.