avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... termen prescriptie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

termen prescriptie

care este termenul de prescriptie in materie de asigurari? 2 sau 3 ani?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:12, 10 Octombrie 2011
Potrivit art 3 alin 2 din decretul 167/1958 termenul de prescriptie este de 2 ani pentru raporturile juridice nascute din asigurare.
Mihai-Jus a scris:

Potrivit art 3 alin 2 din decretul 167/1958 termenul de prescriptie este de 2 ani pentru raporturile juridice nascute din asigurare.

Valabil pentru relatia contractuala asigurat-asigurator.
Nu si pentru tertul pagubit , considerat asigurat prin raspunderea civila !
Terta persoana pagubita isi poate valorifica drepturile impotriva Asiguratului sau direct impotriva Asiguratorului in termenul general de prescriptie de trei ani, care curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atit despre producerea pagubei, cit si despre persoana raspunzatoare de producerea ei.
Daca Asiguratul a platit despagubirea tertului pagubit, atunci dreptul la actiune al Asiguratului in vederea obtinerii despagubirilor de la Asigurator se prescrie in termen de doi ani de la data platii despagubirii catre tertul pagubit.



Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
nucu$, utilizator
Da, termenul poate fi diferit in functie de situatia concreta dedusa judecatii si partile implicate in proces.
Termenul de prescriptie pt politele RCA este de 3 ani iar pt celelalte este in general de 2 ani la majoritatea asiguratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regres asigurator casco jamaica2010 jamaica2010 Buna ziua, in anul 2008 martie, am fost condamnat la 1 an cu supendare, deoarece am provocat un accident de circulatie, fiin cu alcoolemia peste limita ... (vezi toată discuția)
Raspunderea materiala a angajatului serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi As dori sa stiu si eu ce reprezinta riscul normal al serviciului in sensul art. 270 alin. (2) din codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare? ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere calin_andrei calin_andrei O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani? Iar curgerea termenului se calculeaza de la ... (vezi toată discuția)