avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Prestigiul profesiei de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Prestigiul profesiei de avocat

Prestigiul profesiei de avocat cum ar putea fi aparata in modul cel mai concret ?
Exista oare riscul de a fi afectata ?
Prestigiul avocatiilor privit la modul general se confunda sau nu cu prestigiul profesiei de avocat ?
Adica este vorba un tot general consacrat la nivel institutional sau este vorba doar de norme juridice de protectie fara aplicare concreta ( adica numai pe hartie) asa cum se intampla adesea in Romania ?
Se spune ca practica ne omoara.:(

Ma intreb daca poate sa raspunda cineva la aceste intrebari.

avocat Claudiu Lascoschi
Ia sa vedem cate pietre, suturi si pumni pot aduna dintr-un mesaj...
Precizez ca nu ma refer la provincie, ca ea ne mai ridica, ma refer doar la ce stiu: Capitala.

Ce respect? Ce prestigiu? Care valoare? A cui?
Nu mi-as fi imaginat niciodata in cei 5-6 ani cat am vrut si muncit sa ajung avocat ca voi ajunge in asa o fundatura! O adunatura are prestigiu?
Suntem jenanti si avem organe de conducere asa cum suntem si noi: impotenti.
Dintre toti juristii, suntem cam paria... Vine reprezentantul magistratilor la adunarea generala, e primit cu flori si cantec, isi tine discursul si pleaca apoi in 3 minute... =D> Suntem prestigiosi rau, dom'le!

Adica mie imi poate aparea in dosar un jude care... doar se pronunta, fara a mai administra nicio proba, atata interes are presedintele instantei de dosare si repartizarea lor... si io nu-mi pot lua o zi libera daca mor de rau ... ca am termen!
Ca nu se-nvarte pamantul daca, ragusita si tremurand de frisoane, nu caut disperata ca un coleg sa ma inlocuiasca intr-un dosar pe care nu-l cunoaste... si trebuie sa gasesc unul in 30 de minute ca incepe sedinta, nu? :(
Ca asa zice idioada aia de lege facuta tot de noi, minunati in minunata profesie... zice ca e musai sa ai inlocuitori.
Astfel, daca preconizezi ca mori maine, cauta-ti inainte un inlocuitor, ca nu te primeste domnul in imparatia lui! :stunned:

Bine ca-mi zice legea lu' peste (ca nu-i a mea, oricum nu se tine nimeni de ce scrie in ea, asa se pare), zice ca io pot media... Si apoi vine o alta lege, zisa a medierii, care ia cu o mana ce mi-a dat aialalta... Cu dreptul meu castigat, alea-alea, nimic... Apa de ploaie, vanare de vant!
Sa ne fie rusine ca atat putem...
Ce profesie? Ca femeile de serviciu sunt mai bine organizate, orice sindicat e mai bun, ca sa nu vorbesc serios si sa amintesc, pe bune, organizari (mai mult sau mai putin institutionale) care functioneaza de 10 ori mai bine ca aia din care fac eu parte: notari, mineri, taximetristi...
Io insa, ma duc la barou sa-i intreb pe aia ce sa fac, nu pot sa nu intru in termen maine, ma omoara clientul, deja a fost lasat de 2 avocati... si ziceti ca de maine e protest... cum sa fac, invata-ma, luminatule, mirobolantule barou! Si-mi zic aia ca trebuie sa protestez dar... sa nu pun problema ca trebuie sa-mi apar clientul!!!

Da-l naibii de client, ce-mi da el? Mancare pe masa? Imi pplateste chiria? Si ce daca, baroul face mult mai mult: imi da ocupatie sa stau la cozi si, in caz ca raman fara bani de la clienti, ma trimite la plimbare sa-i caut hotelul ala de nu stia prezidiul de acu' 2 ani de la adunarea generala pe unde e... Tot sa fac drumuri intre Sinaia si Predeal, sa-l gasesc... Poate mai fac un ban, nu? Ca de clienti n-am voie sa tin.
Bine ca au tupeul sa-mi spuna in fata ca "trebuie sa fiu de acord"... Trebuie sa am un anumit punct de vedere, auzi...
Ce democratie, ce drepturi la propria opinie, ce e asta dreptul de a protesta? Nu! Obligatia de a protesta si de a renunta la drepturi personale la care nu se poate legal renunta, asa imi face mie profesia mea.

Si vad cu uimire, in sali, ca mioarele la taiat, cum 99% din avocati amana cauze ca asa le-a spus baroul ca trebuie... :)) Prestigiu? Cum aperi tu dreptul unui client daca nu stii sa tii de-al tau?
Unde e valoarea? Nu avem valoarea sa eliminam o profesie ilegala, trebuie sa protestam... ca suntem atat de prestigiosi vazuti, ca judele nu da doi lei ca esti pe legea 51 avocat sau ca esti avocat botezat in alta turma...

Ma duc la culcare, ca am luat-o rau pe ulei! Mai vorbim maine, daca mai pot, dupa pumnii pe care mi-i voi lua de la voi... colegii mei...
Multa intelepciune!
O natiune (grupare, profesie) are conducerea pe care o merita.
Chiar daca de obicei sunt un girondin moderat in aceasta problema votez cu iacobinii (Mihai si Avlil).
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Suntem avocati da si la "vorbe nu ne intrece nimeni" insa facem ceva concret pentru aceasta ? a luat vreunul din noi atitudine? a reactionat vreunul din noi in vreun fel? cine ? si cum?.......tot vorbe?ar trebui sa ascultam de celebrele TREZESTE-TE ROMANE si LA ARME CETATENI cred ca sunt singurele solutii. Atata vreme cat suntem supusi unei clase politice care nu s-a schimbat din 1970 pana astazi cand suntem la cheremul judecatorilor procurorilor si cum am mai spus si a politistilor cu 2 clase , ce prtentii sa avem ?....ba mai bine sa ne fie rusine nu mai suntem in stare nici sa reactionam.....suntem vorba aceea .......si la margine si la perete si......ori ne place ori suportam de lasi ce suntem Da vorbesc la persoana I plural si ma includ si eu dar macar am curaj sa recunosc. Nu e chiar asa ....la noi in Dambovita sunt printre putinii care mai si ridica ochii si glasul
Dar cu o floare nu se face primavara iar revolutia nu se castiga cu oameni flamanzi si goi(si pe afara si pe dinauntru)
SOLUTII......?.......N-am ! ......VOI ?
Mi-am reamintit, in urma cu cateva zile de imnul national.
,,Desteapta-te romane"
De asemenea, mi-am reamintit si de cel vechi :
,,Trei culori cunosc pe lume amintind de-un brav popor"

Sintetizeaza ceea ce ati spus si voi.Adica desteapta-te romane ... si amintind de-un brav popor.
Cred ca noul imn national ar trebui sa fie luat in seama romani.

Problema este aceea ca avocatii in marea lor majoritate nu sunt interesati cu adevarat prestigiul profesiei de avocat.
Problemele interne cu militienii s.a.m.d. este o problema care nu vad sa o poata rezolva cineva.

Prestigiul profesiei de avocat ( nu prestigiul individual) trebuie abordata in raport cu persoanele care nu au calitatea de avocat.
Acolo ar trebui facut ceva.Solutii exista dar nimanui nu ii pasa de ele.Nici macar celor direct implicati.Cel putin cam asa vad eu lucrurile la Bucuresti.
Absenteismul masiv de la ultima sedinta a a Adunarii Generale a Baroului Bucuresti ar putea totusi sa exprime intr-un mod clar nemultumirile avocatilor din acest barou.
Eu cred ca principala problema a avocatilor este ca nu mai cred ca se poate intampla ceva bun.Insa, nu pot sa cred ca a murit si speranta.
Speranta nu poate sa moara.Si atata timp cat exista speranta lucrurile se pot indrepta catre un fagas favorabil avocatilor in marea lor majoritate si nu doar a unui numar redus de avocati care nu isi poate cunoaste decat propriile interese, ignorandu-le pe ale celorlalti.

Prestigiul profesiei de avocat in sensul de demnitate trebuie aparat prin mijloace concrete, nu prin vorbe, ci prin fapte.
Este adevarat ca sub aspectul faptelor pana in prezent nu s-au inregistrat rezultate deosebite dar timpul nu este pierdut.
Important este sa nu ne pierdem speranta si sa luptam fiecare asa cum putem.
Nu trebuie sa ne bazam pe vorbe si pe teorie, ci pe pragmatism.
Degeaba strigam daca nu ne aude nimeni dintre cei care au atributii statutare.
Pana nu apare o persoana cu o puternica determinare si o vointa reala de a face ceva concret, persoana care sa aiba si atributii statutare ma tem ca nu se va ajunge nicaieri.
Eu cred ca daca avocatii din Baroul Bucuresti vor studia cu atentie obiectivele fiecarui candidat si vor decide decanul intr-un mod inspirat se vor produce anumite schimbari majore in toate barourile la nivelul avocatului de rand si nu numai la varf.

Si prin voturi poate avea loc o revolutie.Daca armele ( adica voturile) nu vor fi goale se poate realiza o revolutie asa cum spune colegul Mihai Tomescu.Revolutiile se fac de oamenii flamanzi si goi si nu de catre cei care sunt mutumiti de ceea ce se intampla in jurul lor.

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi a scris:
Pana nu apare o persoana cu o puternica determinare si o vointa reala de a face ceva concret, persoana care sa aiba si atributii statutare ma tem ca nu se va ajunge nicaieri.

Eu nu cred in persoane provindentiale (nici macar intr-un nou Bonaparte), cred insa in institutii. In institutii bine gandite.
Nu cred ca e nevoie de un "incoruptibil" pe care sa-l "ghilotinam" (cum au facut si francezii cu Maximilien) la urmatoarele alegeri pentru ca "facand dreptate" e mai abuziv si mai rau decat cei cu care l-am inlocuit.
Mai cred in colaborare si in respect fata de institutii si fata de colegi.
Si mai cred ca interesele financiare ale fiecaruia dintre noi (normale in societate) nu trebuie sa se suprapuna peste interesele organizarii profesiei dupa reguli clare, precise si corecte. De fapt aici cred ca e buba.

Alte discuții în legătură

,,baroul penal" Aveti grija ca fostul ,,Barou Constitutional" sa nu devina un viitor Barou Penal. Nu va jucati cu focul la infinit! Uzurpare de calitati oficiale va spune ... (vezi toată discuția)
Baroul lui pompiliu bota CE AVANTAJE AVEM?CE NE ASTEAPATA DACA NE INSCRIEM LA BAROUL CONSTITUTIONAL? CARE SUNT CERINTELE? (vezi toată discuția)
Fostul barou constitutional jramona jramona An inteles ca fostul Barou constitutional ar fi intrat in legalitate si se poate inscrie orice absolvent de drept fara examen. Stie cineva mai multe detalii? (vezi toată discuția)