avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... VEZI data intrarii in vigoare a Noului Cod Penal si a ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

VEZI data intrarii in vigoare a Noului Cod Penal si a Codului de procedura penala

Stie cineva,cand va intra in vigoare noul cod penal?Macar o data aproximativa?!
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra...
Cel mai recent răspuns: emma_79 , utilizator 17:12, 25 Ianuarie 2014
Inceperea cercetării judecătoreşti este o etapă procesuală a judecăţii în primă instanţă care constă în citirea de către grefier din dispoziţia preşedintelui completului a actului de sesizare a instanţei. Sunt instante in care presedintele face o prezentare pe scurt a actului de sesizare, la alte instante presedintele completului pune grefierul sa dea citire actului de sesizare (rechizitoriul). Preşedintele trebuie să explice inculpatului în ce constă învinuirea ce i se aduce existand, de asemenea, si alte obligatii impuse prin prevederile art. 322 C.p.p. Primul termen de judecata poate sa nu coincida cu inceputul cercetarii judecatoresti daca exista impedimente procedurale, ce fac imposibila inceperea cercetarii judecatoresti.
Buna ziua, as dori sa stiu daca lege suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere face parte din schimbarile cuprinse in noul cod penal si de procedura penala. Am gasit pe un site anumite schimbari de lege si doresc sa stiu daca se poate face o cerere in baza acestor prevederi.
Sotul meu este inchis pt un accident care nu a fost el vinovatul9 aceasta este alta discutie) dar am dorii sa stim daca el se afla in penitenciar avocatul poate face cerere pt suspendarea pedepsei sub supraveghere. El spune ca ff multi detinuti vor face astlef de legi, mai mult noi vom depune si o cerere de revizuire a dosarului.

Multumesc mult ,
Cu stima


''Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere in Noul Cod Penal

l on 23 august 2013
Art. 91 Conditiile suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere
(1) Instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 3 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41, sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
(2) Cand pedeapsa inchisorii este insotita de pedeapsa amenzii aplicate in conditiile art. 62, amenda se executa chiar daca executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere .
(3) Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere daca:
a) pedeapsa aplicata este numai amenda;
b) aplicarea pedepsei a fost initial amanata, dar ulterior amanarea a fost revocata;
c) infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat suspendarea executarii pedepsei si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .''
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
emma_79, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand intra in vigoare noile coduri? mancipri mancipri va rog sa imi spuneti de cand intra in vigoare noile coduri ( civil si penal ) (vezi toată discuția)
Noile reglementari ralu_2008 ralu_2008 cand intar noile coduri in vigoare? multumesc! (vezi toată discuția)