avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

asta ar mai lipsi in romania...

obligatia de a vota:rolleyes::stunned:

sa "iasa" iar 99,99% participanti, 97,63% (sau ma rog, adaptat "pluripartidismului") pentru cine trebuie (cifre "din maus", desigur)...

... sa rezulte o "sustinere" populara masiva ("milioane" de alegatori):))

... si motive de a amenda populatia...

... a mai fost pana'n '89. diferenta e ca aia lucrau "din pix".

nu pot sa cred.

Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
jeorj, utilizator
Multumesc de invitatie!

Eu consider ca cine nu voteaza nu conteaza!!!!

De ce te plangi de ce se intampla daca nu alegi?!

Parerea mea este ca dreptul la vot este corelat de obligatia de a vota!

Daca nu se voteaza se da curs DICTATURII !!!
mii de scuze daca am ofensat pe cineva prin cuvintele mele dar nu asta mi-a fost intentia ci doar am comentat si eu pe marginea subiectului acesta destul de real.
stati linistiti ....mereu am crezut ca orice critica trebuie sa fie constructiva (ma rog cel putin pentru mine;)
Educarea cetatenilor de altcineva decat de ei insisi este un vis frumos.

Realizarea lui ar presupune mai multe etape:
1. identificarea motivelor pentru care oamenii nu voteaza (dezinteres, dezamagire etc.)
2. stabilirea metodelor de formare a constiintei civice in functie de motivele care au distrus-o
3. oameni pregatiti sa aplice aceste metode
4. oameni dispusi sa accepte educatia civica.
Si probabil inca multe altele, nu sunt sociolog si mai mult de atat acum nu imi vne in minte.

As vrea sa il intreb ceva pe dl r.gabi (multumesc pentru aprecieri :bow:), care a zis:

Eu cred ca principala noastra obligatie este ca romanul sa beneficieze de cele mai bune oferte electorale, care sa il indreptateasca sa voteze, nu de de interdictii sau de oprelisti.

Vreti sa spuneti ca nu am beneficiat de oferte? E cazul sa le insiram aici? Una mai ametitoare ca cealalta. Nu de oferte ducem lipsa, ofertarea este obligatia de care politicienii se achita cel mai bine.

de asemeni cred ca romanul trebuie sa ajunga sa voteze cum este mai bine, nici sa dea un vot negativ unuia sau altuia , nici sa se vaite dupa un an sau mai mult ca "asteptarile" i-au fost inselate , prin promisuni electorale desarte.

Exact, dar in primul rand trebuie sa ajunga sa voteze! Ca binele lui difera poate de al meu, nu e problema. Ma enervez ca a iesit ''al tau'' si nu ''al meu'' dar nu ma X-( ca am fost pacalita la pacanele (cam asa a fost cu votarea).

Consecinta ar putea fi, in timp, modificarea strategiilor de castigare a voturilor. Nu se vor mai baza exclusiv pe puterea financiara proprie sau pe sponsori, vor trebui sa gandeasca pentru cetateni pentru ca vor depinde de ei. Si se va restabili dependenta fireasca: politicienii vor depinde de cetateni, nu invers.

Cred ca cetatenii, daca ar fi obligati sa mearga sa voteze, s-ar informa inainte (mult, putin, chiar nu conteaza, dar cea mai mare parte dintre ei / noi ar face-o / am face-o Drept urmare s-ar vota in cunostinta de cauza - ceea ce poate completa o parte din ce numim educatie civica.

Acel TREBUIE (educati, informati, treziti etc.) nu a fost sustinut cu nimic concret. As fi bucuroasa daca s-ar propune in locul obligativitatii de a vota, metode aplicabile de formare a constiintei civice.
De asemenea, ar fi bine daca s-ar identifica metodele prin care se poate sterge convingerea colectiva ca orice s-ar vota iese cine e la butoane – pentru ca acesta este unul dintre motivele absenteismului.

In tarile pe care le-am ales ca exemplu au trecut zeci de ani cu acest sistem obligatoriu de vot, deci indraznesc sa afirm ca au au fost educati din punct de vedere civic fara sa isi dea seama. Exact cum facem noi cu copiii nostri:
- Saluta si tu cand cand ma vezi ca salut pe cineva :foottap:
- De ce, ca doar nu-l cunosc :bully:
- Pentru ca asa este politicos :fight:

Ce inteleg copiii de 2-3 ani din asta? Nimic. Insa in timp realizeaza ca salutul este o forma elementara de politete si sta la baza comunicarii intre oameni.

Mi se pare evident ca avem nevoie de democratizare fortata, cum a spus @eumarian, care a propus o solutie interesanta: scurtarea mandatelor.
Ar fi intr-un fel ca la scoala: Vezi ca ai teza anul viitor, ai grija ce faci ca urmeza sa fii controlat. Daca lucrezi la proiect si se vede ceva, te mai votez o data. Daca n-ai facut nimic, ramai repetent.

Insa si pentru asta trebuie sa se mearga la vot. Deci... ar fi bine daca ne-ar obliga cineva sa fim cetateni responsabili. Poate am iesi din ‘’amorteala sinucigasa’’ (superba definitie a starii poporului roman) prin democratizare fortata.

Imi place si ce a zis@Iulian Manea, ca ar trebui sanctionati cei care ignora alegerile. Da, pentru ca e ca si cum ai fi chemat la curatenie generala si te sustragi ignorand fie mizeria, fie dezordinea din casa.
Sau privit din alta perspectiva, familia vrea sa faca planuri de viitor, te cheama sa iti spui parerea dar tu ai altceva mai bun de facut. Iar dupa aceea dai din gura ca s-au luat hotarari proaste si trebuie sa traiesti cu ele.

Multumesc, frumoasa discutie :)

Completare

@aurelia dragnea, fara critica nu ar putea fi identificate punctele slabe ale niciunei propuneri, idei etc. Critica fundamentata duce la progres si orice opinie este importanta. Ca si votul - pentru sau impotriva, este exprimarea unei opinii, ceea ce categoric e de preferat ignorarii sau abtinerii :bow:
Ares-3, moderator
Multumesc pentru invitatie.
Am fost mereu de parere ca obligatia civica a populatiei nu se reduce numai a emite pareri ci si la a actiona in sensul de a participa la dezbateri, de a argumenta punctul de vedere si de a-si asuma responsabilitatea pentru optiunea aleasa prin vot.
Votul este o obligatie morala fata de tara in care traieste fiecare dar fiecare si-o manifesta benevol iar la afisarea rezultatelor tocmai cei care nu au votat pretind ca lucrurile nu s-au schimbat, ca mai bine era inainte, etc.
Sunt de acord cu " Dreptul si obligatia de a vota" si asa cum s-a mentionat deja, daca nu ai o optiune stampilezi toti candidatii sau (am procedat asa la un scrutin) stampilezi pe cel care are cele mai mici posibilitati de a castiga alegerile.
L.C.
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)