raresmocanu81 a scris:
remiterea de datorie facuta unuia dintre codebitorii solidari nu libereaza pe ceilalti decat pt partea celui liberat
la 66 iarasi nu trebuia pt ca ...
in ceea ce priveste varianta b la intrebarea cu favorizatorul, este corecta si aceasta pt ca folosul material urmarit de favorizator este in schimbul ajutorului dat pentru ingreunarea sau zadarnicirea tragerii la raspundere penala si nu pt a-i asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii.
este vorba de o diferenta de nuanta fata de tainurie. daca acest folos material s-ar fi urmarit pt a-i asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, atunci am fi putut vorbi de tainuire si nu de favorizare.
bravo moshu
pana la urma am facut eu contestatie la g4 nr 94 vedem rezultatul
pentru 7 - Art. 1141 Remiterea sau descarcarea expresa facuta in folosul unuia din codebitorii solidari, libereaza pe toti ceilalti, afara numai daca creditorul si-a rezervat anume drepturile sale in contra acestor din urma.
In cazul din urma, creditorul nu poate cere plata datoriei decit scazind partea celui carui a facut remitere.
pentru 66 - nu am motivat in comparatie cu tainiurea, iar ceea ce zici tu este corect; am motivat terminologic: cand in 221 cod penal apare "urmareste obtinerea unui folos" doctrina a interpretat-o in sensul ca intre parti a aparut o intelegere; in grila asa apare exprimat, apoi infractiunea de favorizare presupune sa nu existe o astfel de intelegere. si am citat in acest sens pe tudorel toader. ceilalti clegi de-ai mei au avut alta argumentare - nu m-am interesat, oricum nu mai am interes.
legat de 94 si pe aceasta au contestat-o colegii mei pentru litera c) (am uitat sa o mentionez). eu nu am invatat neagu, ei da. ei au motivat-o pe neagu ca acolo scrie ca stramutarea se cere pe 1) impartialitate pentru imprejurari, calitate parti 2) tulburare ordine publica 3) rudenie. eu nu am contestat-o - la grila asta m-am resemnat pentru ca, dupa ce am vazut baremul, nu am gasit niciun alt motiv pentru care ar fi motiv de stramutare sa ai o ruda, altul decat impartialitatea judecatorilor. fortat as zice ca motivul dispozitiei este pentru aparenta de independenta, dar asta nu exclude si ce am zis mai sus.
oricum, acum discutam, nu mai depinde de noi.