anais_anais a scris:
buna, vreau sa va intreb ceva. reprezentantii partilor se considera ca au calitate procesuala?
sau numai partile? calitatea procesuala da drept reprezentantilor legali de a sta in judecata in locul celor lipsiti de capacitate de exercitiu?
vreau sa imi lamuresc o grila. multumesc.
anais_anais, sunt tentata sa va raspund intrucat, in urma cu aproximativ 10 pagini ati pus in discutie o chestiune extrem de interesanta, mai precis ati sesizat un alineat al unui articol din Codul de procedura civila care este cazut in desuetudine.
Nu, reprezentantul legal al unei parti nu are calitate procesuala activa/pasiva in cauza. Ar insemna ca intre mine, consilierul juridic al instutiei x, si persoana care a actionat in instanta institutia s-a creeat un raport juridic.
Ori ca
intre consilierul juridic care reprezinta institutia si
avocatul persoanei fizice/juridice care a dat in judecata institutia s-ar crea un alt raport juridic.
Iar daca sunt mai multi parati, va dati seama cate raporturi juridice am avea? Exagerez, desigur, pentru ca vreau ca din exemplele date sa rezulte cu claritate ca reprezentantul legal nu are calitate procesuala in cauza.
Colegii v-au oferit teoria, eu m-am limitat la exemple. Astept cu interes urmatoarea chestiune legata de interpretarea si aplicarea dispozitiilor Codului de procedura civila.