avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!

cred ca acest mijloc de comunicare ne-ar fi de un real folos tuturor care se gandesc sa participe la concursul de admitere INM 2009 si de aceea mi-ar face mare placere sa schimbam sfaturi,opinii,informatii,ganduri...orice idee intre noi,as cum vad ca au facut-o si cei care au participat la concursul din anul acesta...
Sunteti de acord cu mine?
Eu cel putin astept un sfat,o impresie si de la cei care se pregatesc pentru viitorul concurs dar mai ales de la cei care au trecut deja prin asta indiferent daca au reusit sau nu.M-ar ajuta foarte mult sa imi fac o idee ce se intampla in momentul examenului,si dupa reusita sau nereusita:((...
M-am hotarat sa particip si eu anul urmator,recunosc nu cu cele mai mari sperante,caci sunt in anul 4 de facultate si din cate am auzit,prea putini sunt aceia care reusesc din prima intr-ucat e nevoie de o pregatire foarte buna care necesita timp...Am inteles ca e de preferat sa se studieze din anumiti autori pentru reusita,asta tot de pe forum...Sunt multe de discutat si de aflat de aceea m-as bucura sa ne unim toti si sa comunicam intre noi..
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
bdm_jus, utilizator
anais_anais a scris:

buna, vreau sa va intreb ceva. reprezentantii partilor se considera ca au calitate procesuala?
sau numai partile? calitatea procesuala da drept reprezentantilor legali de a sta in judecata in locul celor lipsiti de capacitate de exercitiu?
vreau sa imi lamuresc o grila. multumesc.

banuiesc ca te referi doar la reprezentarea legala, care intervine in cazul persoanelor lipsite ca cap. procesuala de exercitu, in cazul p.j. si in alte cazuri prevazute de lege. dar, "prin parti se va face referire la persoanele intre care s-a legat raportul juridic dedus judecatii si NU se vor avea in vedere reprezentantii legali sau conventionali" - VMCioabanu, pg 261-262
art.42 cpc spune ca persoanele care nu au exercitiul dreptului lor nu pot sta in judecata decat daca sunt reprezentate, asistate ori autorizate.
in cazul in care reprezentantul legal al celui lipsit de cap de exercitiu face acte procesuale de dispozitie este nevoie de autorizarea speciala a organului competent. rezulta ca pentru celelalte nu are nevoie de o stfel de autorizare.
vezi si art 43 si art 161 cpc.
anais_anais a scris:

buna, vreau sa va intreb ceva. reprezentantii partilor se considera ca au calitate procesuala?
sau numai partile? calitatea procesuala da drept reprezentantilor legali de a sta in judecata in locul celor lipsiti de capacitate de exercitiu?
vreau sa imi lamuresc o grila. multumesc.

anais_anais, sunt tentata sa va raspund intrucat, in urma cu aproximativ 10 pagini ati pus in discutie o chestiune extrem de interesanta, mai precis ati sesizat un alineat al unui articol din Codul de procedura civila care este cazut in desuetudine.

Nu, reprezentantul legal al unei parti nu are calitate procesuala activa/pasiva in cauza. Ar insemna ca intre mine, consilierul juridic al instutiei x, si persoana care a actionat in instanta institutia s-a creeat un raport juridic.
Ori ca intre consilierul juridic care reprezinta institutia si avocatul persoanei fizice/juridice care a dat in judecata institutia s-ar crea un alt raport juridic.
Iar daca sunt mai multi parati, va dati seama cate raporturi juridice am avea? Exagerez, desigur, pentru ca vreau ca din exemplele date sa rezulte cu claritate ca reprezentantul legal nu are calitate procesuala in cauza.

Colegii v-au oferit teoria, eu m-am limitat la exemple. Astept cu interes urmatoarea chestiune legata de interpretarea si aplicarea dispozitiilor Codului de procedura civila.

Aceiasi explicatie pe care a dat-o Andra o mai poti gasi in tratatul lui Tabarca pg. 163 vol 1.
va multumesc tuturor pentru explicatii.
grila era urmatoarea:
calitatea procesuala:
a. se confunda cu interesul de a valorifica dreptul incalcat sau contestat prin intermediul actiunii civile
b. nu se confunda cu interesul
c. da dreptul reprezentantilor legali de a sta in judecata in locul celor lipsiti de capacitate de exercitiu

evident ca a este gresit, iar b este corect, insa eu am fost indusa in eroare si am pus ca fiind corect si c - pentru ca pana la urma reprezentantii legali chiar stau in proces in locul celor lipsiti de capacitate de exercitiu.
deci c este gresit, singurul raspuns corect e b.
mai aveti de invatat? ati inceput sa recapitulati ? eu mai am de invatat .... ...#-o:stunned:

Alte discuții în legătură

Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2008 Florin Dieac Florin Dieac am auzit din surse neoficiale ca examenul de admitere de anul acesta -2008, proba grila eliminatorie ar fi pe 14 august 2008.Poate sa-mi mai confirme ... (vezi toată discuția)
Dilema mare - admitere inm 2012 ContSters193424 ContSters193424 sunt studenta in anul 3 la fac de drept si doresc sa intru la inm in 2012; problema majora este ca nu stiu de unde sa incep, cu ce materiale, ce autori; ... (vezi toată discuția)