avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului prenatal, perioada
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului prenatal, perioada

am o salariata din 2009 care cu data de 01 .12 a intrat in prenatal. Cum ii voi calcula pentru luna decembrie medicalul si cate zile de concediu de maternitate are dreptul?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:16, 3 Decembrie 2011
Concediul de maternitate se acorda pentru 126 zile calendaristice, pe baza de certificat medical cod 08.
Baza de calcul/zi = suma veniturilor realizate in 6 luni anterioare(iunie-noiembrie) se imparte la numarul total de zile lucrate in cele 6 luni (cele trecute in D112).
Indemnizatia/zi = 85% din baza de calcul. Aceasta valoare se pastreaza pe toata perioada concediului de maternitate (sarcina si lauzie). Se suporta integral din FNUASS.

Pentru indemnizatia de concediu de maternitate nu se retine impozit.

Dupa nastere trebuie sa fie cel putin 42 zile de concediu de maternitate inainte ca salariata sa poata intra in concediul pentru cresterea copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
ana-cer, moderator
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna
a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
suciugeorgeta a scris:

am o salariata din 2009 care cu data de 01 .12 a intrat in prenatal. Cum ii voi calcula pentru luna decembrie medicalul si cate zile de concediu de maternitate are dreptul?



I.Calcul ind.bruta de concediu prenatal decembrie 2011:

1. Baza de calcul: V1+V2 +V3+V4+V5+V6,unde v1-v6 reprezinta venitul brut realizat in lunile noiembrie-iunie 2011;
2.Media zilnica baza calcul (MZBC): (V1+V2+V3+V4+V5+V6):129zile unde 129 reprezinta nr. de zile pt. care s-a cotizat la fd. de concedii si indemnizatii(nr. zile lucratoare)din cele 6 luni
3 .Indemnizatie bruta c.prenatal decembrie : (MZBCX20)X85% unde 20 reprezinta nr. de zile lucratoare din decembrie.

II.Are dreptul la un total de 126 de zile de concediu de maternitate,pre si post natal,dar atentie,42 de zile post natal sunt obligatoriu de realizat
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pre-postnatal dupa cic Rkf Rkf Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine sa calculez valoarea venitului pentru perioada de concediu pre-postnatal, avand in vedere ca am fost in CIC 2 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal elena iasi elena iasi Buna ziua!Sunt nelamurita privind cele 126 de zile de concediu prenatal.Se pot lua si dupa nastere cele care raman?Eu ar trebui sa nasc la sf lunii decembrie ... (vezi toată discuția)