avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare ajutoare pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare ajutoare pensionare la limita de varsta

Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă îşi primesc drepturile potrivit legii şi prezentului contract colectiv de muncă __ CCM la nivel de unitati.

In contract nu este prevazut niciun drept, la care lege trebuie sa ne raportam atunci cand trebuie sa acordam drepturile banesti pentru pensionarea la limita de varsta (drepturi pe care sa le stipulam si in CCM ul nostru pe unitate)?
Cel mai recent răspuns: say , utilizator 20:36, 10 Octombrie 2011
1. O astfel de prevedere era in CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.50. - Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii.

2. - Nu exista o pevedere legala care sa oblige la plata acestei indemnizatii.
- Ea poate fi introdusa, prin negocierea intre parti, in CCM la nivel de unitate.
Revin cu intrebarea de mai sus cu precizarea ca acel articol este din CCM la nivel de unitati sanitare valabil pana la 31.12.2011

Art. 136 Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă îşi primesc drepturile potrivit legii şi prezentului contract colectiv de muncă __ CCM la nivel de unitati.

Care sunt drepturile legale pe care trebuie sa le acordam potrivit CAREI legi deoarece in CCM la care se face referire nu se prevede expres nimic?
Aceste drepturi le vom negocia noi, la nivel de unitate?



1. Asta am spus si eu in mesajul precedent:
- ca articolul din CCMUNN a fost valabil pe perioada 2007-2010 dar vi l-am dat ca model pentru CCM la nivel de unitate.
- nu exista o prevedere legala (Codul muncii sau alte legi) care sa oblige la acordarea acestor drepturi.
- aceste drepturi se negociaza si vor fi prevazute in CCM pe care il incheiati la nivel de unitate.

2. Cititi si Legea nr. 62/2011 (Legea dialogului social - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 322 din 10 mai 2011), in special art.127-153, referitoare la CCM.
Valeriu,
Era vorba despre CCM la nivel de nivel de unitati sanitare si nu despre CCMN ...:)

@ say
Daca este unitate bugetara, atunci potrivit art. 13 alin.1 din Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice prevede :
In anul 2011, dispozitiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupa caz, indemnizatiilor la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva nu se aplica.
suntem institut de stat, insa nu ni se aplica legea salarizarii, avem adresa de la ministerul muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare - salarii compensatorii marysergiu marysergiu Buna ziua .As vrea sa stiu daca o persoana care solicita pensionare la limita de varsta trebuie sa primeasca doua salarii compensatorii.Mentionez ca in CIM nu ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii la pensionare marza_alexa marza_alexa In ce conditii se pot plati salariile compensatorii la pensionare in invatamant? Si in ce cuantum? in Baza carui act ar putea scoala sa fie obligata la plata ... (vezi toată discuția)
Alte variante pt ccmunn daisys daisys Buna seara. Avand in vedere ca s-a desfiintat ccmunn nu stiu ce as mai putea invoca.de ex in ccmunn era art3.3) \\"În cazul în care, din diferite motive, ... (vezi toată discuția)