avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

1. Pensionar militar din 2002 cu pensia recalculată conform noilor reglementări din 2010-2011.
2. Din 2002 până în prezent am acumulat vechime în muncă pe care nu am depus-o la recalcularea din 2010-2011.
3. Unde mă adresez pentru o nouă recalculare care să cuprindă și vechimea 2002-2011?
De ce documente am nevoie, copii sau originale?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:23, 24 Octombrie 2011
Buna seara,

Am scris in topicul de mai jos care sunt pasii pe care trebuie sa-i faceti:
www.avocatnet.ro/content/for...

Cererea o adresati unitatii militare din care ati facut parte, care o va transmite casei sectoriale de pensii. In absenta unei prevederi exprese in HG nr. 257/2011, se aplica art. 74 din acest act normativ.

Anexati la cererea pe care o depuneti la unitatea militara:
-adeverinta de stagiu, pe care o luati de la casa teritoriala de pensii;
-un talon de pensie;
-carnetul de munca, in original si in copie. Am inteles ca cei de la casele de pensii sectoriale solicita acest document.
-adeverinta de vechime pentru perioada lucrata ulterior datei de 1 ianuarie 2011, in original si in copie.
Nu inteleg de ce cererea se adreseaza unitatii militare din care ai facut parte si nu casei sectoriale direct. Nu am incredere in priceperea acestora, nici in viteza lor de reactie, si cred ca s-a si desfiintat.
V-am spus in mesajul precedent, pentru ca asa prevede art. 74 din HG nr. 257/2011 (ale carui prevederi contrazic pe cele cuprinse la art. 103 din Legea nr. 263/2010, dar asta este o alta discutie).

Dvs. puteti depune cererea unde doriti, dar este posibil sa aveti surprize. Puteti citi, mai jos, primele cinci alineate ale art. 74 din HG nr. 257/2011. Nu exista prevedere expresa care sa se refere la strict la depunerea cererilor de recalculare, nici in Legea nr. 263/2010 si nici in HG nr. 257/2011.
Art. 74
(1) Cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.
(2) Solicitantul poate fi persoana indreptatita, tutorele acesteia, curatorul acesteia, persoana careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, precum si mandatarul, desemnat prin procura speciala, in situatia in care este mandatat si sa incaseze drepturile de pensie.
(3) In situatia persoanelor care au realizat cel putin stagiul minim de cotizare in specialitate, cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune astfel:
a) la unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din care a facut parte persoana la data trecerii in rezerva sau direct in retragere/incetarii raporturilor de serviciu odata cu indeplinirea conditiilor de acordare a unei pensii;
b) la centrul militar zonal/judetean/de sector, unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, dupa caz, din raza de domiciliu a urmasilor pensionarilor militari decedati ori la casa de pensii sectoriala.
(4) Pentru persoanele prevazute la alin. (3), cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se transmite, in termen de 15 zile de la data depunerii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca la care a realizat stagiile de cotizare in specialitate.
(5) In situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in specialitate, actele doveditoare se solicita de catre persoana interesata de la centrul militar zonal/judetean/de sector, unitatea militara/inspectoratul judetean/structura sau directia judeteana de informatii, din care a facut parte persoana la data trecerii in rezerva sau direct in retragere/incetarii raporturilor de serviciu, dupa caz.
............................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de cotizare realizate dupa data iesirii la pensie DIMITRIU DIMITRIU ESTE UN SUBIECT DE LARG INTERES PENTRU MILITARII DISPONIBILIZATI Intrebari : 1. In baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare mariantimisoara mariantimisoara Buna ziua, Am trecut in rezerva la cerere inainte de varsta 55 ani(varsta de pensionare militari). La implinirea varstei de 55 ani am depus dosarul de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)