avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea Presedintelui Asociatiei de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea Presedintelui Asociatiei de Proprietari

Buna seara,
Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez cu presedintele Asociatiei de Proprietari caruia i-am adresat in scris o cerere la care nu vrea sa raspunda evident tot in scris.
Termenul legal de 30 de zile de la data depunerii si inregistrarii cererii a fost de mult depasit.
Se motiveaza ca Asociatia de Proprietari nu este obligata sa raspunda in scris. (ceea ce este aberant, caci in momentul in care vrei sa ceri ceva ti se raspunde politicos: faceti cerere scrisa).
Ce articol de lege se incalca si ce sanctiuni legale sunt prevazute in aceasta situatie ?
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Numai bine.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:15, 15 Octombrie 2011
La ce se referea acea cerere. In principiu nu exista o obligatie de a va raspunde in termenul legal decat in legatura cu listele de plata.

Puteti cere totusi demiterea presedintelui in AG.
Buna seara,
Cererea se referea la situatia fondului de rulment, a fondului de reparatii corespunzatoare proprietarului, deoarece la un anumit moment dat s-a afisat la vizierul scarii o lista cu aceste sume. Ulterior, la o adunare generala adhoc s-a mentionat verbal ca acele sume corespunzatoare fondului de rulment nu mai exista. In plus, sumele afisate la vizier nu corespund cu realitatea. Evident, pt. toate sumele platite: fond de rulment si fond de reparatii detin chitante separate.

Numai bine.
In baza legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.


Presedintele poate sa nu va raspunda in scris la ce anume doreati in cerere, dar este obligat sa puna in aplicare acest drept al dv. de a avea acces la documentele asociatiei. Asa ca cereti inca o data accesul la registrul fondului de rulment si al fondului de reparatii, in mod expres.
Daca nu va e dat acest acces puteti sa faceti o reclamatie la primarie la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari sau sa tineti cont de aceasta atitudine a presedintelui si sa propuneti schimbarea lui din aceasta functie, fie si inaintea termenului cand i se termina mandatul, printr-o AG convocata pe baza semnaturilor a 20% din membrii asociatiei pe care probabil i-ar interesa la fel de mult ce se intampla cu banii lor.

Totusi, tot ad-hoc, intrebati cum adica "aceste fonduri nu mai exista?".
Pentru ca e posibil sa fie o exprimare proasta in sensul ca banii pe hartie sa fie, sa existe, dar, cash, ei sa fie blocati in restante, adica sa se regaseasca in buzunarul restantierilor.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
elga50, moderator
Va multumesc pt. raspuns. Dar totusi insist daca nu obtin un raspuns scris, ci doar un simplu acces la documentele asociatiei in sensul vizualizarii lor cum pot proceda sa obtin si copii legalizate ale acestor documente. (acesta era scopul obtinerii unui raspuns scris).
In caz de refuz, asociatia poate fi trasa la raspundere ca si entitate juridica ? Eventual un proces civil in baza caruia sa i se impute nerespectarea legii legii 230/2007 precum si eventualele despagubiri generate ?

- care lege/articol prevede ca pe baza semnaturilor a 20% din membrii asociatiei se poate convoca AG in care se poate propune schimbarea presedintelui din functie si care este cvorumul minim necesar pt. a fi schimbat ?

- presupunand ca banii pe hartie exista, dar, cash, ei sa fie blocati in restante, adica sa se regaseasca in buzunarul restantierilor este totusi o situatie legala ? (de exemplu o persoana care nu inregistreaza restante in situatia in care nu plateste o luna cheltuielile de intretinere este penalizata, cu toate ca exista "teoretic" (pe hartie, dar nu cash) si fondul de rulment

- de fapt cererea a fost adresata presedintelui asociatiei, dar raspunsurile trebuie date de catre contabil, acesta fiind in masura sa raspunda in conformitate cu starea de fapt si de drept a situatiei. Cum pot solicita raspunsul scris al contabilului ?

- in plus am uitat sa precizez ca in cerere se solicita si stadiul unui proces penal declansat de asociatie impotriva fostului administrator care in urma unei expertize contabile a iesit cu o lipsa semnificativa (peste 30.000 RON).

Numai bine

1. Ce sa faceti cu copiile xerox?
2. Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor prevede:
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatie
...............
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.

3. Nu se poate spune ca este o situatie legala sau nelegala. Administratorul incaseaza niste bani (cote de intretinere, fond de rulment etc), cu acesti bani el trebuie sa plateasca facturile la furnizori. Nu sta sa puna banii pe caprarii si si sa nu plateasca furnizorii atata cata suma este in restanta de la proprietarii asociatiei, iar fondul dv. si al altor proprietari sa stea la banca, pentru ca s-ar risca oprirea utilitatilor.
4. E bine si corect ca i-ati adresat cererea presedintelui, asa si trebuie, el insa are datoria sa-l puna pe contabil sa va raspunda competent, iar raspunsul sa fie semnat si de presedinte, cum ca subscrie la ceea ce va raspunde contabilul.
5. Probabil ca acolo sunt banii dv., in buzunarul fostului administrator.

Peste toate acestea, presedintele avea datoria morala sa va raspunda.

Alte discuții în legătură

Platim fond de reparatii de 13 ani, nejustificat! Y love you Y love you Buna ziua, locuiesc de 17 ani intr-un bloc din Bucuresti format din 599 de garsoniere de 13 ani fiecare garsoniera plateste cate 13 lei lunar pt. Fondul de ... (vezi toată discuția)
Administratora a cheltuit banii din fondul de reparatii androidu androidu Buna seara. Am cerut scris , in calitate de locatar al blocului, catre administratora sa mi dea un raport, cu situatia de la fondul de reparatii de pe un an ... (vezi toată discuția)
Din ce bani platim avocatul/reprezentantul in instanta al asociatiei ? Daniel4x4 Daniel4x4 Buna seara ! Asociatia noastra a desemnat-o pe d-na Administrator pentru a ne reprezenta in instanta in procesele deschise pentru recuperarea restantelor de ... (vezi toată discuția)