avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se opereaza diferentele privind reglare fisa de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se opereaza diferentele privind reglare fisa de platitor si majorarile de intarziere/dobanzile, penalitatile privind esalonarea la plata a datoriilor fiscale

Va rog un ajutor cu o problema urgenta!

Am urmatoarele 2 situatii:
1) Am semnat la Fisc un proces verbal de punere de acord privind neconcordantele existente intre sumele solicitate in cererea de esalonare la plata a datoriilor (sume existente in balanta) si sumele inscrise in certificatul de atestare fiscala. Avand in vedere ca diferenta este relativ mica (124 RON) am hotarat sa luam de bune sumele din certificatul de atestare fiscala (cele existente in fisa de platitor la data respectiva). Diferentele sunt urmatoarele:
- impozit salarii = 52 RON (1243 RON in fisa de platitor / 1295 RON in balanta)
- contrib. pt asig.soc. (salariat) = 49 RON (1635 ron in fisa / 1684 ron in balanta)
- contrib. accidente = 3 RON (82 ron in fisa / 84 ron in balanta)
- contrib. somaj (salariat) = 2 RON (82 ron in fisa / 84 ron in balanta)
- contrib. sanatate (salariat) = 18 RON (858 ron in fisa / 876 ron in balanta)
PRIMA MEA INTREBARE ESTE: Cum operez in contabilitate aceste diferente, astfel incat balanta sa coincida cu certificatul de atestare fiscala ?

2) In acelasi certificat de atestare fiscala mentionat mai sus (certificat in care se afla sumele totale ce ulterior s-au aprobat pentru esalonare a datoriilor), se regasesc - pe langa obligatiile fiscale principale - si majorari, dobanzi si penalitati. In balanta din luna respectiva se regasesc doar sumele ce reprezinta obligatia principala de plata, nu si majorarile, dobanzile si penalitatile. Ca exemplu: la impozitul pe profit, obligatia principala de plata in suma de 3117 RON se regaseste in balanta, insa majorarile de intarziere/dobanzile in suma de 424 RON, cat si penalitatile in suma de 249 RON, nu se regasesc in balanta. Eu consider ca aceste majorari si penalitati trebuie probabil inregistrate in balanta, urmand ca ulterior, lunar, sa scada prin plata ratelor de esalonare.
A DOUA INTREBARE: Cum inscriu in contabilitate (formula contabila) aceste sume privind majorarile de intarziere, dobanzile, si penalitatile ? De asemenea, daca trebuiesc inscrise separat, pe conturile aferente impozitelor respective ?
Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
amb35, utilizator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 23:19, 24 Octombrie 2011
amb35 a scris:

...
Aceste dobanzi si penalitati sunt aferente perioadei ian.2010-aug.2011.
...


fiind suma relativ mare, consider ca inregistrarile contabile sunt (pentru intreaga suma accesorii), la data emiterii deciziei:

1174=4481 accesorii aferente 2010, vedeti in evidenta fiscului

6581=4481 accesorii aferente ian.-aug. 2011, normal diferenta pana la 4.000lei

cu ocazia asta vedeti ce si cum (verificati) socotelile fiscului.







Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
jeorj, utilizator
de acord cu @jeorj, daca aveti accesorii din ani anteriori, nu afectati anul curent, duceti in 117. Acum, cu esalonarea, nu exista nici o diferenta privind tratarea accesoriilor trecute; decizia de esalonare la plata consfinteste ceea ce e in certificatul fiscal, care la randul lui contine si deciziile de calcul accesorii (ele se regasesc ca numar si data pe fisa platitorului, si ar fi trebuit sa le aveti si dumneavoastra). Informativ, ordonanta s-a modificat, in favoarea contribuabilului, de aceasta data, si nu mai platiti penalitatile, care se amana la plata pana cand se inchide esalonarea in mod corect, dupa care se sterg definitiv, tot printr-o decizie a lor.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
sc monterey srl, Contabil
econsilier a scris:

Informativ, ordonanta s-a modificat, in favoarea contribuabilului, de aceasta data, si nu mai platiti penalitatile, care se amana la plata pana cand se inchide esalonarea in mod corect, dupa care se sterg definitiv, tot printr-o decizie a lor.


care este actul normativ prin care s-a modificat ordonanta privind esalonarea datoriilor ?
multumesc
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
amb35, utilizator
OUG 30 / 31.08.2011 (MO 627/02.09.2011)
ARTICOLUL 171
Amânarea la plată a penalităților de întârziere (1) Pe perioada eșalonării la plată, penalitățile de întârziere, aferente obligațiilor fiscale eșalonate, se amână la plată prin decizie care se comunică contribuabilului odată cu decizia de eșalonare la plată.
(2) Garanțiile prevăzute la art. 9 alin. (9)—(11) trebuie să acopere și penalitățile de întârziere, precum și majorările de întârziere amânate la plată.
3) În situația în care eșalonarea la plată se finalizează în condițiile art. 10 alin. (4), penalitățile de întârziere, precum și majorările de întârziere amânate la plată se anulează prin decizie care se comunică contribuabilului odată cu decizia de finalizare a eșalonării la plată.
(4) Pierderea valabilității eșalonării la plată atrage pierderea valabilității amânării la plată a penalităților de întârziere și a majorărilor de întârziere. În acest caz, odată cu decizia de
constatare a pierderii valabilității eșalonării la plată se comunică contribuabilului și decizia de pierdere a valabilității amânării la plată a penalităților de întârziere și a majorărilor de întârziere.
(5) În situația în care eșalonarea la plată își pierde valabilitatea în condițiile art. 13, garanțiile se execută și în contul penalităților de întârziere și majorărilor de întârziere amânate la
plată.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Esalonare la plata stefaniamunteanu stefaniamunteanu In urma unui control fiscal ]ncheiat in 2012, la o societatae s-a stabilit o anumita suma de plata, suma formata din TVA, impozit pe dividente, majorari de ... (vezi toată discuția)
Datoriile la fisc excelenta32 excelenta32 buna ziua! am o societate la care am suspendat activitatea la 31 decembrie 2010 pe o perioada de 3 ani. Am ramas insa cu niste datorii la fisc (forfetarul pe ... (vezi toată discuția)
Decizie esalonare la plata in urma inspectiei fiscale artema artema Buna ziua, In urma unui control de fond ce a acoperit perioda 2012-2016, s-a constatat un debit suplimentar pe TVA de 1.303.724 RON, care a generat majorari ... (vezi toată discuția)