avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala pentru presupuse injurii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala pentru presupuse injurii (Legea nr. 61/1991)

Buna ziua!
In decursul serii trecute, un politist comunitar, trecand pe langa grupul in care eram, a avut impresia total eronata ca a fost injurat.ulterior m-a legitimat, spunandu-mi ca sunt pasibil de amenda.evident, aceste afirmatii le-am contrazis, precizand ca dumnealui s-a inselat.enervandu-se, mi-a spus ca voi primi la domiciliu contraventie in baza legii 61, art 3, alin 1. ce nelamuriri am: voi primi ceva acasa? trebuia sa incheie pe loc proces verbal in acest sens? amenda este din categoria celor care pot fi platite la jumatate in 48 de ore? stiu ca poate fi contestata in instanta in 15 zile de la comunicare, dar vreau sa evit drumuri la instanta din cauza unei persoane care m-a acuzat de Profanare de injurii.
Cel mai recent răspuns: AsdLaw , utilizator 10:24, 21 Octombrie 2011
Am inteles! Va multumesc frumos pentru sprijinul acordat!
1. Amenda va fi aplicata potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Pentru contraventiile prevazute de acest act normativ nu exista posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii.
Art. 10 din Legea nr. 61/1991
Dispozitiile prezentei legi se intregesc cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor privind plata a jumatate din minimul amenzii.


2. Organul constatator nu este obligat sa incheie procesul verbal de contraventie pe loc. Acesta trebuie sa aplice sanctiunea contraventionala in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Aplicarea sanctiunii inseamna incheierea procesului verbal de contraventie.

Dupa aplicarea sanctiunii, agentul constatator este obligat sa comunice procesul verbal de constatare a contraventiei in termen de o luna de la incheierea acestuia.

3. Impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei puteti formula plangere contraventionala. Plangerea se introduce la judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia si este scutita de plata taxei judiciare de timbru. Puteti solicita judecarea cauzei si in lipsa dvs., conform art. 242, alin. (2) Cod procedura civila.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am inteles ca ar exista ca si temei pentru contestarea in instanta lips aunui martor asistent. este adevarat? daca nu, ce argumente as putea aduce in favoarea mea?
I Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, sunt patru mentiuni a caror absenta atrage nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.


II Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie. Nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale. Depinde de situatia concreta.

Agentul constatator are obligatia prevazuta la art. 16, alin. (7) din OG nr. 2/2001 numai atunci cand incheie procesul verbal de contraventie pe loc. Martorul nu atesta situatia de fapt, ci doar incheierea procesului verbal de contraventie, asa cum rezulta din art. 19 pe care il puteti citi mai jos.

Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
..........................................................
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.


III Intrucat Legea nr. 61/1991 se completeaza cu prevederile OG nr. 2/2001, cu exceptia dispozitiilor privind plata a jumatate din minimul amenzii, va sugerez sa cititi OG nr. 2/2001 accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...
Am citit, va multumesc frumos. Insa din cate se pare legea 61/1991 are un regim special fata de OG-ul recomandat de Domnia voastra. am sesizat posibilitatile de anulare si voi analiza in detaliu procesul verbal, in cazul in care il voi primi. Plangerea am observat ca trebuie depusa la judecatoria aflata in raza unde a fost aplicata contraventia. Trebuie sa aiba forma unei cereri de chemare in judecata?trebuie sa contina ceva in mod special?

Alte discuții în legătură

Legea nr. 61/1991 - plata a jumatate din minimul amenzii ionelagodin ionelagodin o amenda pe legea 61 din 1991 art 3,se poate plati jumate din minimul amenzi_ (vezi toată discuția)
Posibilitate achitare jumatate din minimul amenzii lege 61/1991 și lege 92/2007 steliana_ro steliana_ro Buna ziua, incepand cu 24.08.2018 intra in vigoare Legea 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contravenționale. ART. 46 din ... (vezi toată discuția)
Posibilitate achitare jumatate din minim amenzi legea 61/1991 si legea 92/2007 steliana_ro steliana_ro Buna ziua, incepand cu 24.08.2018 intra in vigoare Legea 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contravenționale. ART. 46 din ... (vezi toată discuția)