A. OG nr. 2/2001 este actul normativ-cadru in materie contraventionala. Prevederile din Legea nr. 61/1991 sunt prevederi cu caracter special, care se aplica intotdeauna cu intaietate. Asta nu inseamna ca dispozitiile din OG nr. 2/2001 nu sunt aplicabile in speta.
Ce inseamna ceea ce am scris mai sus? Pai sa va dau doua exemple:
1.
Regula este ca hotararile pronuntate in materie contraventionala pot fi atacate cu recurs (art. 34, alin. 2 din OG nr. 2/2001). Insa, potrivit art. 8, alin. (2) din Legea nr. 61/1991, hotararile judecatoresti pronuntate in prima instanta sunt irevocabile, adica nu mai pot fi atacate cu recurs. Art. 8, alin. (2) din Legea nr. 61/1991 este, in raport cu art. 34, alin. (2) din OG nr. 2/2001, o
prevedere speciala, deci o prevedere care se aplica inaintea prevederilor din actul normativ-cadru. Prin urmare hotararile judecatoresti care au ca obiect plangere contraventionala la Legea nr. 61/1991 nu mai pot fi atacate cu recurs.
2. In Legea nr. 61/1991 nu exista prevederi referitoare la continutul procesului verbal de contraventie. Prin urmare, in legatura cu acest aspect se aplica prevederile din OG nr. 2/2001 la care am facut trimitere in mesajul anterior.
B. Plangerea contraventionala
este o cerere de chemare in judecata. Continutul ei difera, in functie de prevederile legale incalcate de agentul constatator la incheierea procesului verbal de contraventie. Nu exista modele de plangeri contraventionale universal valabile. Formal, poate arata asa:
[ link extern ]
Ceea ce este important, insa, este fondul plangerii contraventionale, nu forma.
C. Bafta in instanta, daca o sa fie cazul. Insa eu va doresc sa nu ajungeti in instanta. :)