avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale PFA impozite si taxe locale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

PFA impozite si taxe locale

Buna ziua,
Detin o cladire pe un PFA si cei de la taxe si impozite vor sa ma impoziteze ca pe o persoana juridica (la valoarea contabila a cladirei) si eu cred ca trebuie impozitat ca o cladire detinuta de o persoana fizica, pentru ca un PFA nu are statutul pe care il are o societare. Va rog sa imi spuneti si mie unde scrie cum trebuie impozitat un PFA pentru ca in codul fiscal nu este clar.
Multumesc anticipat ,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:19, 5 Martie 2015
Mie mi se pare fara echivoc reglementarea. Sa mai citeasca inca odata Codul fiscal, Directia fiscala din cadrul primariei respective:

ART. 251 Calculul impozitului pentru persoane fizice

(1) În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.


ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice

(1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.

(2) Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.


Norme art. ART. 248:


12. (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice prevăzute de titlul IX din Codul fiscal, precum şi de prezentele norme metodologice, în calitatea lor de contribuabil, au obligaţia să contribuie prin impozitele şi taxele locale stabilite de consiliile locale, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de consiliile judeţene, după caz, între limitele şi în condiţiile legii, la cheltuielile publice locale.

(2) Contribuabilii, persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercită în mod autonom sau prin asociere orice profesie liberă sunt:

a) persoanele fizice care exercită activităţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizării de activităţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică;
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Din ce inteleg din articolele precizate mai sus de dvs. PFA trebuie impozitat ca o persoana fizica ?
In OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale la art. 3, si art. 4 asta se intelege.

ARTICOLUL 3
(1) În temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.
(2) Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
(3) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru activitatile prevazute de Codul CAEN a caror desfasurare in una dintre formele prevazute de art. 4 nu este reglementata exclusiv potrivit unei legi speciale.

ARTICOLUL 4
Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1) pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
ukzspan, utilizator
Multumesc, daca este asa ma duc la ei la primarie si le arat si pot plati impozit ca o persoana fizica si nu la valoarea contabila .
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2015
ukzspan, utilizator
Da, sa mergeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Personalitate juridica sau nu luis29 luis29 Un PFA, o Asociatie familiala sau o intreprindere individuala au personalitate juridica sau nu? Ce lege reglementeaza aceast statut? (vezi toată discuția)
Impozit cladiri intreprindere individuala juravleveronica juravleveronica Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati intr-o situatie pe care nu o inteleg.Baza legala de calcul impozit pe cladiri cu incadrare la persoane juridice si ... (vezi toată discuția)
Procentul de impozitare cladire+teren geims geims Buna ziua,sunt medic veterinar si am cumparat CMV compusa dintr-o cladire si teren fiind medic concesionar.Sunt persoana fizica autorizata si in actele ... (vezi toată discuția)