avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Pot da statul Roman in judecata la CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Pot da statul Roman in judecata la CEDO

Buna ziua.Am un Srl,momentan suspendat.in urma cu 6 ani am fost pacalit de catre o societate comerciala care a luat marfa de la mine si a achitat cu un Cec care s-a dovedit a fi fara acoperire.De aproape 4 ani dureaza procesul cu ce s-a constatat a fi o retea.In vara s-a dat o hotarare care a fost atacata si acum astept hotararea definitiva.De castigat nu vad cum nu asi castiga, insa in situatia in care nu am ce executa de la persoanele/societatea respectiva ce pot face?Ma pot adresa CEDO impotriva Statului,bineanteles ptr despagubiri?pe motiv ca s-a tegiversat sau orice alt motiv?Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
adrian976, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 17:52, 24 Octombrie 2011
Nu vad sa fie admisibila cererea dvs la CEDO.
Stimate domn,

În primul și în primul rând, din cele ce scrieți, nu apare că ați epuizat căile de recurs interne, prima condiție de admisibilitate reieșită din Art.35 pct 1 al Conveției.

Potrivit acestui articol, raportat și la jurisprudenței sa, CEDO poate fi învestită, în astfel de cazuri după epuizarea recursului.

În al doilea rând, admisibilitatea se raportează și la prevederile următoare ale Art. 35, disponibile și pe avocat.net, inclusiv criteriul nou introdus, prejudiciul important.

Nu reiese din cazul dvs dacă este un proces civil, comercial sau penal, iar acesta este un amănunt important.

In cazurile penale, în ceea ce priveste Art. 6, CEDO nu apără, în principiu, cauzele privind plângeri îndreptate împotriva terților, dar văd că spuneți ceva despre preudiciu, situație în care - vezi Perez v. Franța, Gorou v. Grecia - CEDO se declară competentă dacă aplicantul a formulat pretenții civile într-o plângere penală îndreptată contra terțului.

Concluzionând, o violare a art. 6 sub aspectul echității procesului și a celerității, precum și a Art. 1 Protocol 1, protejarea proprietății, poate fi supusă analizei CEDO doar la epuizarea recursului. Nu exclud, de principiu, lezarea acestor drepturi, sau chiar și a altora, în cazul enunțat.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
este un proces in care ne-am constituit parte civila.Multumesc ptr amanunte si astept sa-mi raspundeti si partea asta cu felul procesului.
Din ce ati relatat este un litigiu penal in care v-ati constituit parte civila ... dupa pronuntarea hotararii irevocabile , va puteti adresa CEDO impotriva statului roman ...
Problema dvs. vis-a-vis de durata procesului penal nu cred ca va avea sorti de izbanda.
Statul nu poate fi obligat pentru ca ati fost inselat de alte persoane care nu au nicio legatura cu statul.
Daca a fost vorba de o retea durata procedurii este normal sa fie mai indelungata intrucat trebuia lamurita intreaga situatie cu privire la toate infractiunile cu care a fost sesizat organul de urmarire penala.

Cazul dvs. nu ar putea fi examinat decat sub aspectul duratei procesului, examinare care ar trebui facuta mai intai de un avocat pentru a se putea cunoaste toate aspectele din dosar.
O alta problema este si aceea ca, chiar daca persoana ar fi fost condamnata in cel mult un an, tot nu ati fi recuperat prejudiciul de la acea sau acele persoane...

Alte discuții în legătură

Proces echitabil - cedo ContSters173568 ContSters173568 buna ziua, as avea va rog urmatoarele nelamuriri: 1. In cazul unui proces pierdut in Romania, cum poate fi cazul meu acceptat la CEDO pe baza ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pt a ataca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la cedo. mentionez ca este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)