avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Pot da statul Roman in judecata la CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Pot da statul Roman in judecata la CEDO

Buna ziua.Am un Srl,momentan suspendat.in urma cu 6 ani am fost pacalit de catre o societate comerciala care a luat marfa de la mine si a achitat cu un Cec care s-a dovedit a fi fara acoperire.De aproape 4 ani dureaza procesul cu ce s-a constatat a fi o retea.In vara s-a dat o hotarare care a fost atacata si acum astept hotararea definitiva.De castigat nu vad cum nu asi castiga, insa in situatia in care nu am ce executa de la persoanele/societatea respectiva ce pot face?Ma pot adresa CEDO impotriva Statului,bineanteles ptr despagubiri?pe motiv ca s-a tegiversat sau orice alt motiv?Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
adrian976, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 17:52, 24 Octombrie 2011
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Problema dvs. vis-a-vis de durata procesului penal nu cred ca va avea sorti de izbanda.
Statul nu poate fi obligat pentru ca ati fost inselat de alte persoane care nu au nicio legatura cu statul.
Daca a fost vorba de o retea durata procedurii este normal sa fie mai indelungata intrucat trebuia lamurita intreaga situatie cu privire la toate infractiunile cu care a fost sesizat organul de urmarire penala.

Cazul dvs. nu ar putea fi examinat decat sub aspectul duratei procesului, examinare care ar trebui facuta mai intai de un avocat pentru a se putea cunoaste toate aspectele din dosar.
O alta problema este si aceea ca, chiar daca persoana ar fi fost condamnata in cel mult un an, tot nu ati fi recuperat prejudiciul de la acea sau acele persoane...


Stimate domnule Lascoschi,
Poate că nu am înțeles eu ceea ce ați dorit să spuneți, dar dacă am înțeles, înseamnă că greșiți.

Am înțeles că argumentați cum că Statul nu poate fi obligat pentru ca ati fost inselat de alte persoane care nu au nicio legatura cu statul,


Acest lucru nu este adevărat. De exemplu, art. 6 al Convenției asigură dreptul la judecarea unei cauze într-un mod echitabil - prima teză, și într-un termen rezonabil - a doua teză iar Articolul 1 din Protocolul 1 Adițional asigură protectia proprietatii

Astfel, deși în general CEDO nu are competență materială în ceea ce privește plângerile penale contra terților, dacă există prejudiciu și partea îl cere, cum este cazul constituirii de parte civilă, nerespectarea drepturilor mai sus-amintite pote face obiectul unei cereri pentru care CEDO are competență materială de soluționare.

Astfel, Statul poate fi obligat, dacă aplicantul a fost înșelat de alte persoane, să asigure un proces echitabil și judecarea sa în termen rezonabil, iar dacă nu a făcut-o poate să răspundă și pentru prejudiciul adus - respectiv pentru că acesta nu a putut fi recuperat datorită judecării neechitabile!

Mi-ați face o mare bucurie dacă ați însoți răspunsul cu ceva precedente CEDO.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces echitabil - cedo ContSters173568 ContSters173568 buna ziua, as avea va rog urmatoarele nelamuriri: 1. In cazul unui proces pierdut in Romania, cum poate fi cazul meu acceptat la CEDO pe baza ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pt a ataca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la cedo. mentionez ca este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)