avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Mama mea are 56 de ani(data nasterii: iulie1955), iar tatal meu e mort de 8 ani.As dori sa stiu la ce varsta poate beneficia mama mea de pensie de urmas.Mentionez ca tatal meu era pensionat pe caz de boala la data decesului. va rog sa imi raspundeti...va multumesc
Cel mai recent răspuns: vivi779 , utilizator 19:28, 23 Octombrie 2011
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

2. - Pentru o femeie nascuta in iulie 1955 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 2 luni.
- Asadar mama dvs. are dreptul la pensie de urmas incepand cu septembrie 2015.
MULTUMESC MULT PTR RASPUNS!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire pensie de urmas andreeapopescu24 andreeapopescu24 Doamna in varsta de 56 de ani, doresc sa aflu daca pot primi pensie de urmas din urma relatiei cu tatal fiicei mele, care a decedat pe data de 7 iunie 2011. Am ... (vezi toată discuția)
Pensionare sperantzula sperantzula va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:Am 58ani, vaduva din 2011, am 19 ani munca in carte de munca, doresc sa stiu cand am dreptul la pensionare de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor marinica73 marinica73 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema, doresc sa stiu daca soacra mea in varsta de 56 de ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului ... (vezi toată discuția)