avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

Mai sunt in vigoare acele zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 26 Octombrie 2011
Acestea au fost prevazute in CCMNN.Cum acesta a expirat rezulta ca nu mai sunt obligatorii.In Codul muncii la art.152 se prevede
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Observati sintagma au dreptul,nu este obligatoriu.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Codul muncii prevede :
Art. 152
(1)În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2)Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Pentru donatorii de sange, exista lege speciala care acorda o zi libera platita celor ce doneaza sange. Vedeti inregulamentul intern sa nu fie astfel de prevederi.
teodoraferoi a scris:

Mai sunt in vigoare acele zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ?


Acordarea acestora este posibila numai daca sunt prevazute prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului ....

p.s.
unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern - modificare oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Directorul institutiei noastre doreste o actualizare a Regulamentului intern, Cu aceasta ocazie, salariatii doresc ca: - in Regulamentul ... (vezi toată discuția)
Zile libere la moartea unui membru din familie analici analici Buna ziua de cate zile libere beneficiaza un angajat la moartea unui bunic. Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)