avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna pentru evenimente familiale ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite

buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul individual de munca nu este mentionat nimic despre asa ceva.lucrez la o firma de confectii imbracaminte.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: getutz , utilizator 10:09, 23 Februarie 2014
Codul muncii, la art. 152, prevede ca salariatul are dreptul la zile libere platite, fara a afecta zilele de concediu de odihna, pentru evenimente deosebite in familie. Daca in CIM nu este nici-o referire pentru zile libere platite, acest lucru ar putea fi reglementat pri Regulamentul intern sau prin CCM aplicabil. Daca nici in acestea nu exista prevederi, puteti solicita acordarea de zile din CO.
buna ziua,
In Codul muncii este stipulata obligativitatea acordarii zilelor libere platite pentru evenimente familiale deosebite-in cazul mentionat de dvs. 3 zile-la solicitarea angajatului. Aceste zile nu afecteaza durata concediului de odihna. Pe de alta parte, modelul Contractului individual de munca nu prevede si includerea acestor zile. Insa aceasta mentiune poate fi specificata in regulamentul intern al companiei sau in contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
Nu este nici o obligativitate in Codul Muncii la acordarea zilelor libere platite pentru evenimente familiale.
Numai daca angajatorul a prevazut acordarea de zile libere platite in regulamentul intern sau, daca aveti CCM, este prevazut in CCM, atunci puteti beneficia de asa ceva.

Codul Muncii:
ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
ART. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

dheedo a scris:

buna ziua,
In Codul muncii este stipulata obligativitatea acordarii zilelor libere platite pentru evenimente familiale deosebite-in cazul mentionat de dvs. 3 zile-la solicitarea angajatului. .....




Care este prevederea din Codul Muncii care obliga la asa ceva?
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere la moartea unui membru din familie analici analici Buna ziua de cate zile libere beneficiaza un angajat la moartea unui bunic. Multumesc (vezi toată discuția)
Zile libere teodoraferoi teodoraferoi Mai sunt in vigoare acele zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ? (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie cristina_2345 cristina_2345 Buna ziua, Pentru cei care nu sunt la prima casatorie, se mai pot lua 5 zile libere pt oficierea cununiei civile? Va multumesc. O zi buna. (vezi toată discuția)