avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Primire in spatiu locativ - riscuri?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Primire in spatiu locativ - riscuri?

Am inchiriat un apartament, iar chiriasul doreste sa isi schimbe buletinul pe noua adresa (nu cu flotant, ci cu domiciliu), deoarece in cateva zile ii expira buletinul. Mi-a spus ca singura modalitate este aceea ca eu sa il primesc in spatiu locativ (in apartamentul inchirat).

Intrebari:

1) nu exista alta modalitate de a-si schimba domiciliul inafara de cea a primirii in spatiu (conform contractului de chirie care este inregistrat la ANAF)?

2) daca totusi il primesc in spatiu locativ, ce drepturi/obligatii legale voi avea eu si ce drepturi/obligatii va avea el ?

3) daca il primesc in spatiu locativ, voi putea vinde/schimba apartamentul respectiv (inchiriat) fara acordul chiriasului (in contr. de chirie exista clauza cf. careia contractul se poate rezilia atunci cand proprietarul cedeaza dreptul la locuire, prin vanzare sau schimb)?

4) daca il primesc in spatiu locativ, voi putea sa ii mai dau preaviz de 30 zile pt. parasirea apartamentului (in contr. de chirie exista clauza cf. careia rezilierea contractului se poate face la cererea proprietarului atunci cand acesta notifica cu 30 de zile inainte despre intentia de reziliere)?

5) daca il primesc in spatiu locativ, el va mai avea tot calitatea de chirias (respectand clauzele din ctr. de chirie)?

6) primirea in spatiu locativ se poate face si pe o perioada determinata?

Va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta cu informatii concrete.
cassy a scris:

pt care motiv chiriasul nu se multumeste cu viza de flotant ? mie acesta intrebare imi da de gandit ! nu veau sa fiu rea ...dar banui ca va legati la cap fara sa va doara daca il primiti in spatiu.


Nu sunteti rea, e o intrebare fireasca pe care mi-am pus-o si eu/ i-am pus-o si lui; raspunsurile primite, care mie mi se par destul de logice si fara vreo intentie ascunsa:
- e chirias de 2 ani (acesta ar fi al- 3-lea) in apartamentul meu, motiv pt care s-a obisnuit cu locatia (mobila personala, drum serviciu etc.)
- cei 2 ani anteriori a avut flotant in baza ctr.-ului de chirie, insa buletinul ii expira peste cateva zile (asa cum am specificat si in primul meu mesaj) - nu doreste sa mai faca un drum lung pana in localitatea de care apartine (pt. a-si reinnoi buletinul), atat timp cat intentionam sa mentinem "afacerea" cu chiria - va mai ramane cativa ani in orasul nostru datorita job-ului pe care il are

Motivul pt. care am deschis acest subiect/intrebare este acela ca, desi pana acum totul a fost, este si speram sa fie ok (plata chirie/facturi intretinere etc.), nu se stie niciodata ce poate interveni negativ pe parcurs. De aceea voiam sa stiu daca exista sau nu riscuri de a-l primi in spatiu. De la primarie/politie nu am primit informatii concrete pe aceasta tema.
Daca prezinta si documentele pentru domiciliul inscris in actul de identitate i se poate face un act de identitate cu domiciliul pe care-l are in cartea de identitate si cu resedinta la dumneavoastra (prezentand pt. viza de resedinta contractul de inchiriere inregistrat la sectia financiara). Si astfel nu va mai doare capul, dupa expirarea valabilitatii vizei de resedinta(care poate fi de maxim 1 an) ati scapat de griji. Cartea de identitate se poate elibera la resedinta, legea permite acest lucru.
Legile nu s-au schimbat, daca exista un contract de inchiriere inregistrat la sectia financiara nu mai e nevoie de consimtamantul titularului spatiului de locuit. In momentul in care ati incheiat contractul de inchiriere implicit l-ati primit in spatiul dumneavoastra. Nu mai e nevoie sa mergeti la evidenta persoanelor sa-l luati in spatiu. Daca respectivul contract nu era inregistrat la sectia financiara abia atunci trebuia sa mergeti cu persoana respectiva, cu actul dvs. de spatiu, pentru a face acea declaratie de primire in spatiu.
Pe formularul de emitere act de identitate exista o rubrica destinata primirii in spatiu. Si dati-mi voie sa va contrazic si sa va spun ca din respectivele dosare nu se pierde nici un act. Cererile pentru eliberarea actului de identitate insotite de documentele prevazute de lege se pastreaza 10 ani. Iar cele pt. resedinta 5 ani.
Dar daca se emite un act de identitate valabilitatea actului poate depasi valabilitatea contractului de inchiriere. Daca persoana are intre 18 si 25 ani i se va emite un act de identitate cu valabilitate de 7 ani chiar daca respectivul contract de inchiriere are valabilitate mai mica. Daca are intre 25 si 55 de ani i se va face un act de identitate cu domiciliul la adresa dvs. avand o valabilitate de 10 ani. Asa ca ar fi mai bine sa va ganditi daca vreti sa-si faca domiciliul la adresa imobilului dvs.
Cel mai corect ar fi ceea ce v-am sugerat, un act de identitate emis la resedinta (in acest caz nu mai trebuie sa mearga la domiciliu pentru emiterea actului de identitate).
Vreti sa faceti un bine dar parca va vad peste 2, 3 ani plangand pe la usile celor de la evidenta si rugandu-i sa scoata din spatiu persoana respectiva. Ceea ce faceti acum e cu durata mare, asa ca atentie.
Numai sa nu va treziti ca el deja si-a facut domiciliul la dvs. Poate aveti noroc sa dea tot peste o persoana care sa-i ceara consimtamantul titularului spatiului de locuit(adica o persoana mai putin pusa la punct cu documentele) si astfel sa scapati...
Dezinformarea de la primarie/evidenta populatiei a fost totala: bineinteles ca nu mai era nevoie de acordul meu pt a-si schimba chiriasul domicilul, atat timp cat exista contractul de inchiriere... insa nu au binevoit sa specifice de la bun inceput acest aspect.
Astfel, chiriasul si-a schimbat azi domicilul in cel mai simplu posibil mod: pe baza contr. de chirie (fara ca eu sa completez sau sa semnez vreo declaratie/formular tipizat).

In schimb, am primit o informatie concreta de la o d-na jurista din cadrul institutiei: cand va expira/rezilia contractul de chirie (indiferent cand se va intampla - 1-2-7 ani etc), chiriasul e obligat prin lege (mi-a spus care, dar nu am retinut-o) sa isi schimbe domiciliul de la adresa mea; daca nu o va face, se va afla in ilegalitate (in ceea ce priveste domicilul).
Astfel, eu (ca proprietara) nu risc absolut nimic - aceasta fiind procedura CLARA in cazul existentei unui contract de chirie.

Va multumesc tuturor pt. raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
delmina, utilizator
Da, in momentul in care isi schimba domiciliul are obligatia legala de a schimba actul de identitate la noua adresa. Daca e cineva de buna credinta o va face, daca nu,nu! Credeti ca pe unii ii intereseaza daca sunt in legalitate cu domiciliul sau nu? Daca situatia e avantajoasa pentru ei isi vor schimba actul de identitate la expirarea acestuia.
Daca, de exemplu persoana este plecata in strainatate credeti ca va fi interesata sa schimbe actul de identitate? Nu prea cred... Important va fi sa aiba un act de identitate valabil. Doar nu credeti ca va veni din strainatate sau va face o procura la Ambasada/Consulat (toate acestea insemnand timp si bani cheltuiti) pentru a schimba adresa din buletin? Sau cineva care nu doreste sa fie gasit la adresa oare va avea interesul sa declare unde locuieste cu adevarat?
Cum faci tu ca proprietar sa-l obligi sa schimbe domiciliul daca nu stii unde dai de el?
Ce te faci daca ia amenzi si nu le plateste? Dar daca isi inscrie o masina pe adresa ta? La taxe si impozite toate acestea vor fi in rolul tau, bine-nteles pe numele lui. Te vei satura de cate adrese aiurea vei primi.
Recomand tuturor sa se gandeasca bine inainte de a primi pe cineva in spatiu. Cel mai simplu e sa-l primesti facandu-i o viza de resedinta pe maxim un an. Ca sa nu te trezesti mai tarziu ca ai facut un bine si platesti ponoasele dupa altii... Parerea mea...
bep are dreptate. Daca cetateanul isi face actul de identitate cu adresa la dvs. e clar ca pana nu se prezinta de buna voie la evidenta domiciliul sau va fii pe toata durata valabilitatii buletinului, la dvs. Sunt firme care pe baza contractului de inchiriere dau si imprumuturi, asa ca nu e bine sa primiti in casa pe oricine ca ramaneti cu el pe cap si ulterior puteti avea surprize, neplacute:hammer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre flotant si primire in spatiu carmaw carmaw buna ziua, Mama mea( acum prea batrina ) are in prop o garsoniera pe care o inchiriaza de 5 ani la un cuplu=avem contract de inchiriere inregistrat dar nu au ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Lamuriri luare in spatiu bossake bossake Sunt proprietar (50% eu, 50% mama mea care este decedata, nu am frati) al unui apartament cu 3 camere. In urma cu 1 luna am inchiriat apartamentul, si am ... (vezi toată discuția)