avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine verifica tipul de anvelope cu care este dotat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine verifica tipul de anvelope cu care este dotat autoturismul?

In legea 161/2011 se precizeaza:

3. La articolul II punctul 1, alineatul (1) al articolului 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 56
(1) Inspectia, controlul si supravegherea modului de respectare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, precum si a prevederilor normelor si reglementarilor prevazute de aceasta se efectueaza in trafic si la sediul operatorilor de transport/intreprinderilor de catre inspectorii de trafic si/sau personalul autoritatii competente imputernicit in acest scop. Controalele la sediu pot fi efectuate si de echipaje de inspectori, dintre care cel putin unul va fi inspector de trafic.”


eu inteleg din asta ca politistul rutier nu are voie sa opreasca toate masinile care-i apar in raza vizuala pentru a verifica daca sunt dotate cu anvelope de iarna (cum probabil va alege fiecare politist rutier sa interpreteze noua reglementare), ci doar inspectorii de trafic ai CNADNR sau ai administratorului drumului public (daca este altul decat CNADNR) pot face verificarea asta. inteleg bine? daca totusi politistii rutieri vor fi imputerniciti sa faca aceste verificari, cum se poate face verificarea fara sa se incalce art 182 din HG 1391/2006, care prevede ca:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.


asadar, politistul rutier nu are cum sa constate contraventia inainte de a opri autovehiculul si nu are voie sa opreasca autovehiculul daca nu a existat o contraventie. daca opreste autovehiculul pentru ca asa vrea muschiul lui si constata ca anvelopele nu sunt de iarna si intocmeste proces verbal pentru contraventie, poate fi anulat procesul verbal pe motiv ca s-a efectuat oprirea prin incalcarea legii, mai exact a articolului 182 mai sus mentionat?

mai mult, nu exista nicio reglementare legala care sa prevada obligatia administratorului drumurilor publice de a lua masurile necesare pentru ca aceste drumuri sa NU fie acoperite de zapada, gheata sau polei?!
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
tuvasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 21:43, 27 Octombrie 2011
Nu va opri politistul masina ca vrea el. Se vor face controale perioadice impreuna cu inspectorii RAR.
de cei de la ARR secondați (păziți) de poliția rutieră.
Din cate am inteles de la televizor se vor forma echipaje mixte politie rutiera/inspectori trafic de la CNADNR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anvelope de iarna obligatorii incepad cu 01.11.2011? AdrianaR AdrianaR In lege se spune ca echiparea autovehiculelor este obligatorie cu anvelope de iarna pe drumuri acoperite de gheata, zapada, polei incepand cu 01.11. Daca dupa ... (vezi toată discuția)
Anvelope de iarna stoicavioleta17 stoicavioleta17 sint pasibila de sanctiune si daca circul cu cauciucuri fara a fi de iarna chiar daca drumul nu este acoperit de polei sau zapada? (vezi toată discuția)
Echiparea cu anvelope de iarna a autoturismelor GMarin GMarin Buna ziua, In legea 161/2011 privin aprobarea OG 5/2011,referitor la obligativitatea autoturismelor cu anvelope de iarna sau all season in perioada 1 ... (vezi toată discuția)