avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSENIREA -PROBLEMA SARACIEI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSENIREA -PROBLEMA SARACIEI

O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile defunctul nu a trecut nimic din bunurile sale pe numele sotiei acesta avand actul de vanzare cumparare al garsonierei numai pe numele sau .Acum sotia sa pretinde ca garsoniera ,masina ,plus bunurile din locuinta ii revin dumneaei desi defunctul are 3 frati care dupa parerea mea au dreptul la mostenire .ce ne sfatuitisa facem ?au cei 3 frati dreptul la ceva?:wave:
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 28 Octombrie 2011
Daca fratii dau declaratie de renuntare la mostenire.. nu mai mostenesc nimic, nici un ac. Ar trebui sa dea declaratie la notar de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la deces. ( eu cred ca in 6 luni, ca fratele a decedat- succesiunea e deschisa sub vechiul cod)
care este primul pas care trebuie facut in aceasta problema? la cat timp dupa moartea fratelui se poate merge la notarit pentru a da declaratia de acceptare a succesiunii?
Se poate merge la notariat curand dupa deces.Important este sa nu depasiti termenul de optiune succesorala, care este, dupa caz, 6 luni, daca decesul a avut loc pana la data de 1 octombrie, sau de 1 an , daca decesul a avut loc dupa data de 1 octombrie( intrucat a intervenit schimbarea Codului civil si s-au modificat termenele)>
multumesc pentru sfat dar as vrea sa mai stiu daca a murit pe data de 14 septembrie se incadreaza in vechiul cod civil unde sotia avea un sfert si fratii trei sferturi?
Primul pas?
Declaratia de acceptare

La cat timp DUPA moarte?
Din secunda doi.

Nu sunt diferente intre vechiul si noul cod in privinta cotelor succesorale.

Cota sotului supravietuitor este de o jumatate cand vine la mostenire in consurs NUMAI cu fratii si surorile defunctului.

Cota sotului supravietuitor este de o treime cand vine la mostenire in concurs ATAT CU parintii defunctului CAT SI CU fratii si surorile defunctului.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)