Buna seara! Va prezint urmatoarea speta , cu speranta ca voi fi ajutata de specialistii de pe acest site, care de multe ori m-au lamurit in spete grele:
am de recuperat o creanta, care indeplineste conditiile pentru a solicita intrarea in insolventa a debitorului meu.
Stiu ca debitorul nu este avantajat ca sa intre in insolventa pentru ca este o firma de constructii cu proiecte in derulare si prin urmare, are termene si contracte de indeplinit.
Pe de alta parte, am primit de la el bilete la ordin pentru recuperarea debitului, dar cu termenul scadent foarte mare (mai mare de 3 luni).
Spuneti-mi va rog, care credeti ca este procedura mai buna in acest caz pentru recuperarea creantei:
Somatia de plata, in baza unui Titlu executoriu?
pressing cu solicitarea intrarii in insolventa?
Multumesc anticipat tuturor celor care vor sa ma ajute.
asta n-as putea sa va spun cu exactitate, depinde de oras si de cat este de incarcata instanta respectiva.
va trebui sa depuneti BO-ul spre investire cu formula executorie, apoi mergeti cu el la executor, acesta va cere incuviintarea executarii silite, va face adrese pe la primarie, sau ma rog, unde crede el ca are bunuri debitorul...il someaza, si abia apoi va deplasati la executarea silita (daca acesta chiar nu vrea sa plateasca nici somat de executor...), iar daca aveti noroc sa nu va faca contestatie la executare si sa mai dureze pana se judeca si aceasta...depinde si cat de repede se misca executorul...am avut care au durat o luna cu totul, si care deja imi dureaza de vreo 6 luni...
Nu este necesar sa piedeti timpul cu procedura insolventei.
Daca aveti bilete la ordin este OK.Asteptati scadenta lor, si-n caz de neplata va puteti adresa direct executorului judecatoresc pt executarea silita a debitorului, fara a fi necesara nici o alta procedura.Acesta va proceda la blocarea conturilor si/ sau la vanzarea bunurilor debitorului.
Succes !
Inainte de a va adresa executorului judecatoresc este nevoie sa investiti cu formula executorie biletele la ordin refuzate la plata. Este o procedura obligatorie stabilita in urma admiterii unui recurs in interesul legii promovat in acest sens.