avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta pentru nevazatori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta pentru nevazatori

Buna ziua,
Mama mea este in pensie de invaliditate gradul II, este si persoana cu handicap gradul accentuat cod 4- nevazator. In art 59 din L 263/2010 si art 44 din H nr. 257/2011 este prevazut ca "nevazatorii" beneficiaza pentru pensie limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul de cotizare.
Intrebarea mea este daca in denumirea "nevazatorii" este inclusa si persoana care are gradul accentuat la nevazatori.
Deoarece nicaieri nu gasesc sa fie precizat gradul.
Precizez ca restul conditiilor sunt indeplinite, handicapul este din nastere si stagiul de cotizare este mult peste limita, ea fiind nascuta din 1957, si are peste 25 de ani vechime.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vostinariu mihaela , utilizator 15:59, 10 Noiembrie 2011
Exista varianta:pensie de invaliditate + indemnizatie de handicap.Ar fi cea mai avantajoasa.Raspunsul il gasiti in aceasta discutie:

www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,
Multumesc pt. raspuns, de aici inteleg ca nu e reglementat gradul grav, accentuat sau mediu.
Deci ar trebui sa fie incadrata pe art 59 din L 263/2010? Nu?
Casa de pensii din Arad nu prea este de acord cu acest lucru ci doar pe art. 58 pe gradul accentuat.
Va multumesc inca o data.

Nu este avantajoasa pensionarea pentru limita de varsta,atata timp cat se mai poate beneficia de pensie de invaliditate.Ambele pensii(de limita de varsta si de invaliditate)se calculeaza in acelasi mod.Deci,ar putea fi egale.Diferenta o poate face,doar stagiul potential(de regula in favoarea celei de invaliditate).Pe cand,daca se beneficiaza de pensie de invaliditate,cuantumul acesteia(prin transformarea in puncte)va duce la cresterea pensiei de limita de varsta la implinirea varstei standard.In cel mai rau caz,daca nu va creste, se poate opta la cea mai avantajoasa.

Daca de la Casa de pensii vi s-a spus ca se incadreaza la art.58,ce importanta mai are art.59 ?
vostinaru mihaela a scris:
Intrebarea mea este daca in denumirea "nevazatorii" este inclusa si persoana care are gradul accentuat la nevazatori.

Nu exista, reglementata legal, o distinctie intre nevazatori dupa gradul de handicap in care sunt incadrati. Ma refer, bineinteles, strict la acordarea drepturilor de pensie.

Or, acolo unde legea nu distinge nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga. Mama are dreptul sa treaca la pensie pentru limita de varsta in baza art. 59 din Legea nr. 263/2010.
Va multumesc pentru raspuns!

Din aceasta cauza de mai bine de 2 luni "ma lupt" cu comisia de evaluare a persoanelor cu handicap care nu doreste sa elibereze certificatul de incadrare in grad de handicap exclusiv pentru pensionare pe art. 59 din L 263/2010, ca in opinia lor nevazator nu este si persoana care are gradul accentuat de handicap, ci doar gradul grav.........
As dori daca cineva a mai intampinat asemenea cazuri sa-mi spuna cum s-au rezolvat.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensionar ionutzul ionutzul Buna seara!Tata este nascut in data de 08.03.1962.Este pensionat din 2001 cu grad de handicap accentuat ca NEVAZATOR.Pana in 2001 are cotizat 21 de ani si 8 ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)