avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume copil
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume copil

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: copilul meu a implinit varsta de 14 ani, urmeaza sa i se eliberez buletinul. DAR!!! Doreste sa-si schimbe numele, intrucat sunt divortata de tatal lui, iar copilul nu mai doreste sa ii poarte numele. Este posibila aceasta schimbare a numelui acum la 14 ani? Cum s-ar putea rezolva?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:58, 1 Noiembrie 2011
Tinand cont de ce ati spus, ca a implinit deja 14 ani, va trebui sa ii faceti cartea de identitate cu numele pe care il are pe certificatul de nastere pentru ca procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa este destul de anevoioasa si nu foarte rapida.

Aveti pe ce sa va intemeiati cererea, insa aveti nevoie de acordul sotului.



Sunt de asemenea considerate justificate si cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
[...]
f) cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;

Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti [...]. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.

Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. [...]In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.


Mai multe despre procedura in sine si ce acte aveti nevoie aflati de aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Insa o asemenea dorinta poate afecta relatiile viitoare dintre copil si tatal lui :( Nu stiu daca fostul dvs. sot va fi fericit sau indiferent auzind ce isi doreste fiul sau...

Poate ar fi bine sa ii explicati copilului ca dupa ce va implini 18 ani va putea face acea cerere in nume propriu si va fi mult mai simplu, nu va mai trebui sa fie si tatal de acord etc. - si pana atunci se razgandeste.

Acum probabil este foarte suparat pentru ce s-a intamplat si asa vrea el sa-l pedepseasca pentru cum s-a comportat, insa in aceasta situatie se poate schimba – in definitiv, alaturi de dvs. sau nu, tata tot tata ramane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor lili5 lili5 Am obtinut custodia copilului de 1 an si 6 luni, am "trecut" examenul paternitatii si acum vreau sa schimb numele de familie al copilului dupa al ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie newmanq newmanq Nu stiu daca postez in categoria corecta dar nu am gasit una mai potrivita decat aceasta. Am o intrebare, pot sa imi schimb numele de familie pe care la purtat ... (vezi toată discuția)
Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ????? lery lery am divortat acum 2 ani si am un copil minor care mi-a fost incredintat pentru crestere si educare,sentinta este definitiva si irevocabila,acum m-am recasatorit ... (vezi toată discuția)