avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

in ianuarie 2012 doresc sa imi iau 8 zile de CO, pentru anul 2011 nu mai am zile de CO, angajatorul zice ca nu am dreptul, cine are dreptate? pe acest principiu in primele luni ale anului nu poti avea CO sa pleci intr-un sejur ....
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:04, 11 Noiembrie 2011
ART. 148/ Codul muncii
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
de la HR mi se spune ca nu am dreptul decat proportional cu perioada lucrata, nici vorba de programare a CO ... pe acest principiu nu pot avea decat cate 2 zile pe luna, aproape sau sa nu imi iau CO mai multe luni .. sa le las sa se stranga ... iar la finalul anului, toti din firma ar trebui sa isi ia cate 2 zile de CO ...e corect asa ceva??? merci
Ganditi-va la faptul ca un salariat isi ia concediu 8 zile in ianuarie, iar in februarie isi da demisia.
El a efectuat astfel mai multe zile decat avea dreptul pana la data plecarii din societate.
rocristina a scris:

Ganditi-va la faptul ca un salariat isi ia concediu 8 zile in ianuarie, iar in februarie isi da demisia.
El a efectuat astfel mai multe zile decat avea dreptul pana la data plecarii din societate.


Si care ar fi problema?
Angajatorul isi poate recupera suma incasata de catre salariat ca suma nedatorata din plata salariului din perioada de preaviz pe care salariatul demisionar o efectueaza sau daca nu se mai prezinta la locul de munca poate fi actionat in instanta pentru recuperarea banilor. Dupa pricipiul respectiv ar insemna ca un salariat sa nu mai beneficieze de co decat in luna decembrie, sa nu cumva sa plece dupa concediul de odihna.

De ce ar trebui sa astepte pana in decembrie?
Concediul se efectueaza proportional cu perioada lucrata. Adica, daca vrea sa isi ia concediu in aprilie, la momentul acela are dreptul la 5 zile de concediu. Angajatorul nu poate fi obligat sa aprobe o perioada mai mare.

Alte discuții în legătură

Concediu cukrasz_kata cukrasz_kata Un angajat nou dupa cat timp ara dreptul la concediu de odihna? (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim determinat silvia99 silvia99 pot acorda 1, 75 (21:12) zile concediu unui angajat cu vechime de o luna in firma? daca da, cum ii calculez media veniturilor ultimelor 3 luni in cazul in care ... (vezi toată discuția)