avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

in ianuarie 2012 doresc sa imi iau 8 zile de CO, pentru anul 2011 nu mai am zile de CO, angajatorul zice ca nu am dreptul, cine are dreptate? pe acest principiu in primele luni ale anului nu poti avea CO sa pleci intr-un sejur ....
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:04, 11 Noiembrie 2011
rocristina a scris:

De ce ar trebui sa astepte pana in decembrie?
Concediul se efectueaza proportional cu perioada lucrata. Adica, daca vrea sa isi ia concediu in aprilie, la momentul acela are dreptul la 5 zile de concediu. Angajatorul nu poate fi obligat sa aprobe o perioada mai mare.

Poate un salariat a decis ca in aprilie sa efectueze un concediu adevarat nu doar 5 zile cat este dispus un agajator nesigur pe angajatii sai sa acorde. Poate are seansa de a merge intr-o vacanta dorita de 3 sau 4 sau 10 ani in luna ianuarie, la schii, ce face nu mai pleaca in concediu ca in ianuarie nu are dreptul la nici 1 zi de concediu?
Concediul de odihna se acorda proportional perioadei efectiv lucrate " intr-un an de zile", raportarea se face la tot anul nu la lunile lucrate pana la solicitarea co de catre salariat. In nici un art. din codul muncii nu se specifica faptul ca angajatorul nu poate acorda un numar de zile de concediu mai mare decat cel care iase din calcul la data cand salariatul solicita co.
Depinde de angajator daca isi trateaza salariatii cu respect sau sunt ingroziti de teama ca un salariat il va abandona la primul concediu de odihna.


In mesajul initial se mentioneaza ca angajatorul nu este de acord.
Aveti dreptate, in codul muncii nu scrie nicaieri ca angajatorul nu poate acorda concediul anticipat, dar nici ca il obliga sa o faca nu scrie.
ana198731 a scris:

in ianuarie 2012 doresc sa imi iau 8 zile de CO, pentru anul 2011 nu mai am zile de CO, angajatorul zice ca nu am dreptul, cine are dreptate? pe acest principiu in primele luni ale anului nu poti avea CO sa pleci intr-un sejur ....


Daca cititi cu atentie descoperiti ca intrebarea era daca are sau nu DREPTUL in ianuarie la 8 zile de co. Raspunsul este DA, are dreptul la 8 zile co in luna ianuarie.
Faptul ca angajatorul face abuz de pozitia pe care o are in raportul de munca, el fiind cel care daca vrea da daca nu nu da ceva nu ii da dreptul sa ii spuna salariatului ca nu are un drept pe care il are dar nu doreste sa il acorde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu cukrasz_kata cukrasz_kata Un angajat nou dupa cat timp ara dreptul la concediu de odihna? (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna cim determinat silvia99 silvia99 pot acorda 1, 75 (21:12) zile concediu unui angajat cu vechime de o luna in firma? daca da, cum ii calculez media veniturilor ultimelor 3 luni in cazul in care ... (vezi toată discuția)