avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie proces verbal + permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie proces verbal + permis suspendat

Buna,

Am avut prima intalnire cu Politia Rutiera, mi-a fost suspendat permisul pe 3 luni + amenda contraventionala. Mentionez ca am permisul doar de 3 luni si e foarte probabil ca nu am gestionat situatia cum trebuie, in special la completarea procesului verbal. Incerc sa descriu mai jos circumstantele, personal mi se pare ca este abuz in serviciu:

Intr-o intersectie semaforizata electric am virat dreapta pe culoarea verde intermitent. Pe strada pe care am virat, la aproximativ 25 de metri, am fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere. Mi s-au cerut actele masinii, permisul, asigurarea si buletinul. Le-am prezentat, la care mi s-a comunicat ca mi se retine permisul pe o perioada de 90 de zile pentru ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului. I-am explicat ca eu trecusem pe verde intermitent, la care raspunsul domnului agent a fost: "eu stiu ca nu aveai verde intermitent deoarece se facuse verde la semaforul perpendicular in timp ce faceai virajul".
Initial nu am vrut sa semnez procesul verbal deoarece nu am fost de acord cu nimic din ce a scris el sau cu fapta in sine. Raspunsul a fost "semnarea procesului verbal reprezinta luarea la cunostinta a contraventiei si nu faptul ca esti de acord cu ea" In acelasi timp la sectiunea "alte mentiuni" a completat cu scrisul lui "Eu nu am vazut verde intermitent".

Intrebari si lamuriri:
1) voi depunde o contestatie la Judecatorie prin care o sa mentionez ca respectivul agent s-a bazat pe culoarea unui semafor perpendicular si nu s-a bazat ca a vazut semaforul pe care il aveam eu. ( am reverificat intersectia respectiva, este verde intermitent mai cateva secunde cand cei din directia opusa au verde). Problema este ca in procesul verbal nu mentioneaza unde se afla el. Am doi martori care au vazut unde am fost oprit + stiu numarul masinii care a fost oprita in spatele meu.

2) este vreo problema ca am semnat procesul verbal?

3) pe procesul verbal nu este trecuta perioada pentru care imi este suspendat permisul ( citat"incetarea dreptului de a conduce incepe din 21.11.2011 conform dovada ****"

4) pe langa pot sa cer sanctionarea agentului chiar daca in procesul verbal nu am facut mentiunile de mai sus?

5) in ce cazuri de admit probele video la proces?

In final vreau sa mentionez ca eu am trecut pe culoare verde intermitent, chiar am schimbat i viteza intai pentru a ma asigura ca nu se schimba intre timp.









Cel mai recent răspuns: nimar , utilizator 23:26, 10 Noiembrie 2011
peterpant a scris:

M-am mai consultat cu ceva lume si parerile sunt ca nu am sanse de castig din cauza ca am semnat procesul verbal. Are asta vreo legatura? Agentul respectiv mi-a spus ca semnarea procesului verbal reprezinta luarea la cunostinta si nu acceptarea contraventiei.
Intre timp am reusit sa gasesc o persoana dintr-o alta masina care m-a vazut trecand pe verde intermitent.
Credeti ca am sanse sa castig contestatia?


Lamureste-mi un lucru, te rog :
-ai virat la dreapta de pe banda 1 iar semaforul era cumva de forma unei sageti verde, intermitent spre dreapta? sau era galben intermitent ?
In alta ordine de idei trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte :
- Sentinţa civila nr. 4828
ªedinţa publica din data de 05.12.2008
In privinţa raportului agentului constatator, neexistând niciun text de lege care să-i confere valoare probatorie, instanţa nu-l va analiza ca probă în prezenta procedură.
Referitor la procesul-verbal, instanţa reţine că, în genere, fiind întocmit de un agent al statului aflat în exerciţiul funcţiunii, trebuie să i se recunoască valoare probatorie sub aspectul constatării stării de fapt.
In acest sens este de remarcat că în jurisprudenţa Curţii se reţine în mod constant că prezumţiile nu sunt în principiu contrare Convenţiei.
Astfel, în Hotărârea pronunţată în cauza Salabiaku c. Franţei, Curtea a reţinut ca prezumţiile sunt permise de Convenţie dar nu trebuie sa depaseasca limitele rezonabile ţinând seama de gravitatea mizei si prezervand drepturile apărării (paragr. 28).
Prin urmare, prezumţia de nevinovăţie nu are caracter absolut, după cum nici prezumţia de verdicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal nu are caracter absolut, dar prezumţia de veridiciate nu poate opera decât până la limita la care prin aplicarea ei s-ar ajunge în situaţia ca persoana învinuită de săvârşirea faptei să fie pusă în imposibilitatea de a face dovada contrarie celor consemnate în procesul-verbal deşi din probele administrate de „acuzare” instanţa nu poate fi convinsă de vinovăţia „acuzatului”, dincolo de orice îndoiala rezonabilă.

De aici reiese faptul ca politistul va avea obligatia sa probeze acuzatiile aduse tie cu probe solide care sa nu lase nici un loc interpretarilor (!!!), dar si faptul ca instanta are obligatia sa-ti admita orice proba vei solicita in apararea ta (!!!)

Apropo, exista vre-un martor semnatar al procesului verbal ? daca nu exista ai mari sanse de reusita !!!
Ptr. a obliga instanta sa admita probele solicitate de tine foloseste-te de urmatoarele :
-Recent chiar România a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, în cauza Anghel împotriva României, pe motiv ca s-a încalcat prezumţia de nevinovaţie într-o procedura contravenţionala (a se vedea paragr. 66-69 din Hotarârea Anghel împotriva României, publicata pe site-ul oficial al Curţii Europene a Drepturilor Omului).

In speţă se constată că norma în baza careia s-a constatat fapta are caracter general iar amenda aplicată nu are scop reparator ci scop de prevenire şi pedepsire.

Faţă de cele expuse mai sus, instanţa concluzioneaza că acuzaţia adusă petentului este o acuzaţie penală în sensul Convenţiei iar acesta beneficiază şi în procedura contravenţională de prezumţia de nevinovăţie, care a fost instituită cu scopul de a proteja indivizii faţa de posibilele abuzuri din partea autorităţilor, motiv pentru care sarcina probei în procedura contravenţională desfăşurată în faţa instanţei de judecată revine în primul rând organului constatator şi nu petentului.


Du-te cu tupeu in instanta. Poti castiga si neasistat de un avocat. Instantele nu mai risca ajungerea unor asemenea cazuri la CEDO; cu atat mai mult cu cat deja exista un precedent creat prin Anghel vs. Romania.

Multa bafta.
Iuai! Multzam fain de lamuriri si de timpul acordat postarii mesajului.

Ca sa lamuresc problema, a fost vorba despre verde intermitent sprea dreapta.
In procesul verbal nu exista nicio mentionare de martori sau inregistrari video care ar putea sa probeze invinuirile care mi se aduc.
Mai mult, spre marele meu noroc, am reusit sa iau legatura cu unul dintre soferii care asteptau la semafor pe banda a 2 care a confirmat spusele mele. In timp ce trecusem deja de semaforul in cauza, lumina intermitenta de culoare verde s-a oprit. In timp ce eu deja executam virajul la dreapta masinile aflate pe strada perpendiculara pornisera de pe loc.

Va multumesc de ajutor, o sa anunt continuarea si deznodamantul povestii. Macar cu atata va sunt dator pentru ajutorul acordat.


Spune-mi, te rog, ti-a comunicat politia Procesul Verbal?
In cat timp de la completarea lui(de la intamplare) ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul de conducere geobotosani geobotosani Cu respect! Am si eu o mica problema.Cine cunoaste suceava si este sofer stie de intersectia dintre soseaua BurdujenI cu Uniri in sens giratoriu ,acolo este ... (vezi toată discuția)
Contestare pv de contraventie, trecere pe culoarea rosie a semaforului. dorin94 dorin94 Buna ziua ! Am cateva intrebari legate de o contestatie a unui PV. Ieri seara, in jurul orei 20:50 asa cum a fost consemnat si in procesul verbal, am patruns ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - permis suspendat pentru ca am trecut pe rosu acomputers acomputers Buna ziua, Mai jos voi prezenta scrisoarea (nu e in forma finala) ce urmeaza sa o depun la judecatorie pentru contestatie. Subsemnatul XXX, nascut la data ... (vezi toată discuția)