avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru lipsa rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru lipsa rovinieta

V-as ruga sa-mi raspundeti si mie la problema urmatoare : Azi ,7 noiembrie mi s-au comunicat 2 procese verbale de constatare incheiate in data de 31.10.2011 pentru ca pe data de 01.05.2011 si pe data de 03 .05.2011 am circulat fara rovinieta(mi-au facut poze pe dn1) .Eu mi-am platit rovinieta pe data de 12.05.2011 fiindca atunci mi-am adus aminte ,cea veche a expirat pe 30 aprilie.Intrebarile mele sunt urmatoarele :

1.Pot cere instantei sa constate prescrierea intrucat mi-au fost comunicate dupa trecerea unui termen de 6 luni de la comitere , adica sunt sau nu prescrise ?

2.Anterior incheierii procesului verbal de constare din data de 31.10.2011,pe data de 12 mai eu mi-am achitat rovinieta , pot sa cer instantei sa ma scuteasca de plata tarifului de despagubire in valoare de 28 de euro ?

3.Teoretic eu am de platit 2 contraventii de 250 de ron fiecare si 2 tarife de despagubire de 28 de euro fiecare prin cele 2 procese verbale .Acum ,credeti ca am sanse sa cer instantei sa le contopeasca si sa platesc numai suma de 125 de ron fara sa mai platesc si taxa de despagubire .Ma gandesc ca desi daca politia te prinde fara centura de 10 ori este corect sa iti dea 10 amenzi , totusi acest lucru nu ar trebui sa opereze pentru neplata acestei roviniete .Fiindca pur si simplu intr-un scenariu de genul : x uita sa plateasca rovinieta (fiindca este evident ca se poate uita atata timp cat nu neaparat ca ar fi normal sa i se comunice ca o are de platit -la fel cum iti vine instiintarea de la primarie la inceputul anului cu suma de plata ptr. impozite,dar macar sa vada la televizor din cand in cand -platiti-va rovinieta! ) si conduce 6 luni (180 de zile pe dn1) , inseamna ca el comite 180 de contraventii de 250 de lei plus 180 de taxe de despagubire de 28 de ron adica ii vin de plata 45.000 de ron plus 5040 de euro pentru ceva ce il costa 28 de euro si pe care a uitat sa achite .Adica , daca pe data de 1 am comis fapta ,de ce nu mi-o comunici din secunda 2 si ma lasi 6 luni ,ca sa o mai comit de 180 de ori ,adica tu stat ma lasi sa incalc legea ca sa-mi dai cat mai multe amenzi ? Aaaaaa. daca tot ai 6 luni sa constati , de ce nu trimiti un singur proces verbal pentru cele 180 de abateri prin care sa iei o singura masura si anume o singura amenda si o singura taxa de despagubire -desigur e retorica aceasta intrebare ,dar as vrea sa intelegeti exact ce vreau sa spun ,ca sa vad daca pot face ceva dpdv legal.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri !Apreciez raspunsurile la toate cele 3 intrebari si sunt convins ca pot apela si la un avocat ,dar prefer intai sa cunosc raspunsurile !
Cu stima .
Florin P.
Cel mai recent răspuns: monicanico , utilizator 15:30, 7 Noiembrie 2011
1. Termenul de prescriptie intervine la 6 luni de la data comiterii faptei, deci la 01.11.2011, respectiv 03.11.2011. Termenul de comunicare este de 1 luna de la data emiterii. Nu sunt prescrise.
2. Nu cred ca aveti sanse de reusita.
Eu stiu ca nu trebuie sa depaseasca 6 luni de la data comiterii faptei pana la intocmirea procesului vebal.Oricum statul roman nu greseste cand trebuia sa ia bani.Am prieteni care au patit acelasi lucru,adica au primit mai multe procese vebale cate totalizau sume mari de bani si au decis sa nu mai plateasc nimic.De cate ori treci prin fata aparatului fara sa ai rovinieta aparatul inregistreaza si se emit procese verbale pentru fiecare.Bucura-te ca nu ai mai multe.Tu decizi daca platesti sau nu.Oricum mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovinieta 2011 razvan69 razvan69 Buna ziua, Cu multa rugaminte va rog un sfat sau orice poate ajuta. Locuiesc langa Bucuresti la 15 km (langa oras Otopeni). Am fost plecat din tara 6 luni. ... (vezi toată discuția)
Executorul face o somatie de plata cu greseli Klara77 Klara77 Buna ziua ! Am primit de la un executor , o comunicare prin care sunt somat sa platesc la el ,la birou,o suma reprezentand c/val taxa despagubire ( ptr ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta raoul_stef raoul_stef Buna ziua. Am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta : am primit de la executor judecatoresc o decizie de executare silita pentru un debit de 28 euro la ... (vezi toată discuția)