avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum functioneaza o asigurare cesionata in favoarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum functioneaza o asigurare cesionata in favoarea bancii?

Buna ziua!

Am un credit ipotecar de cca 70000 euro pentru casa. Pt acest credit am incheiat o asigurare ce e cesionata in favoarea bancii.
Daca doamne fereste se intampla ceva cu casa, cum functioneaza asigurarea? Mi se dau bani sa refac casa? Sau asiguratorul despagubeste banca?

Daca am o astfel de asigurare, trebuie sa-mi mai fac si asigurarea obligatorie?
Cel mai recent răspuns: marinadumbrava , utilizator 15:39, 18 Decembrie 2016
poate domnul a vrut sa intrebe daca pe langa asigurarea care este in favoarea bancii, daca are rost sa isi mai incheie o alta asigurare care sa-l despagubeasca pe el daca se intampla ceva cu casa...incendiu, inundatie, cutremur, etc.
Daca nu asta il interesa, cu siguranta pe mine ma intereseaza acest aspect
Multumesc
aliass a scris:

poate domnul a vrut sa intrebe daca pe langa asigurarea care este in favoarea bancii, daca are rost sa isi mai incheie o alta asigurare care sa-l despagubeasca pe el daca se intampla ceva cu casa...incendiu, inundatie, cutremur, etc.
Daca nu asta il interesa, cu siguranta pe mine ma intereseaza acest aspect
Multumesc

Oricate asigurari se fac pentru un bun, suma asigurata sau despagubirea pentru dauna,va fi platita o singura data, acesta fiind principiul/legea asigurarii de bunuri.
In cazul imobilului gajat pentru credit, acesta este asigurat pentru ca imprumutatorul care v-a acordat imprumutul(banca), sa fie despagubita in cazul unui dezastru, cand dispare bunul gajat.
Pentru orice dauna minora, despagubirile sunt destinate reparatiilor imobilului.
Conform legii asigurarilor (L 136/1995):
art. 29. - in cazul existentei mai multor asigurari incheiate pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata, proportional cu suma asigurata si pana la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului. asiguratul are obligatia sa declare existenta altor asigurari pentru acelasi bun la asiguratori diferiti, atat la incheierea contractului de asigurare, cat si pe parcursului executarii acestuia

Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
nucu$, utilizator
Si eu am o astfel de situatie, un credit cu cesionarea asigurarii si sper sa nu avem nevoie de asigurare, adica sa nu se intample ceva casei, dar sa presupunem un risc major,cu dauna totala, cum este posibil ca banca sa primeasca toti banii si tu sa ramai homeless? Atata timp cat iti achiti datoria fata de banca de ce sa incaseze banii din asigurare, si tu sa ramai sub cerul liber? Normal dupa mine ar fi sa poti sa-ti iei sau reface cat de cat un acoperis deasupra capului, pentru a putea "sa-ti duci viata" inainte si pe noua locuinta sa-si puna banca o noua ipoteca, daca raman pe drumuri se duce orice posibilitate de a mai trai normal, serviciu si toate celelalte, ca sa nu mai zic ca banca si-ar recupera banii, dar n-ar mai "suge" dobanzi, pana la urma interesul bancii nu este de a face profit? chiar nu puteau gandi un alt mod ? Normal ca nu trebuie sa-ti dea banii in mana, caci e adevarat ca banca pierde orice garantie, dar banii din polita pot fi incasati de banca pentru achizitia unui alt imobil de exemlu, nu asa gata isi ia banii si tu ramai pe drum, daca omul si-a platit corect ratele de ce sa-l "omori" cu buna stiinta, nu e deja un dezastru ca a avut asa un ghinion?
- polita nu se cesioneaza in favoarea bancii, doar drepturile ce decurg din ea (nu si obligatiile)
- daca nu achitati ratele polita nu este valabila
- suma asigurata de 70 000 euro nu inseamna nimic; daca locuinta face mai putin de acea valoare, in caz de dauna totala despagubirea arata cam asa: valoarea reala -( fransiza / eveniment ) - valoarea bunurilor recuperabile: ex: in caz de cutremur, din valoarea despagubirii se va scadea valoarea materialelor refolosibile: caramizi, capriori, tabla, etc
- daca valoarea casei acum este de 50 000 euro, chiar daca banca cere ca polita sa se incheie la alta valoare, despagubirea pleaca din aceasta valoare, ce s-a platit in plus pe diferenta de valoare asigurata veti primi inapoi (doar in principiu)
- in cazul unei daune partiale dvs veti primi bani despagubire ptr reparatii, dar doar cu acceptul bancii
- in cazul daunei totale banca primeste din despagubire bani pana la valoarea ramasa din credit plus alte speze bancare ce trebuie suportate de dvs, prin contractul de credit; daca banca nu se indestuleaza de aici, vine la dvs dupa restul de bani
- nu trebuie sa mai incheiati si asigurarea obligatorie
- nu conteaza cate asigurari facultative incheiati, dvs veti primi aceiasi bani: valoarea cea mai mica dintre suma asigurata si dauna
getarus2006 a scris:

dar sa presupunem un risc major,cu dauna totala, cum este posibil ca banca sa primeasca toti banii si tu sa ramai homeless?

Pentru ca ati cumparat imobilul cu banii bancii ceea ce inseamna ca ea - in calitate de creditor - are un drept de creanta fata de dv - in calitate de debitor.
In cazul disparitiei imobilului dreptul bancii se intinde doar pana acolo unde isi recupereaza sumele pe care i le datorati, urmand sa primiti (cash, daca asta dorit) diferenta dintre suma asigurata pe polita de asigurare si valoarea de mai sus, conform contractului (vezi nota anterioara) pe care o puteti folosi ca avans la achizitionarea altui imobil ca sa nu ramaneti pe drumuri :).
nistorsc a scris:

- daca nu achitati ratele polita nu este valabila

Deformati putin realitatea.
Ceea ce ati spus ar fi corect doar daca valoarea primei de asigurare ar fi inclusa in rata lunara; daca polita a fost platita integral la emitere sau cade in sarcina exclusiva a asiguratului, valabilitatea politei nu va avea nicio legatura cu incasarea la termen a scadentelor creditului.

Alte discuții în legătură

Asigurare pad si asigurare facultativa pentru un imobil ipotecat VandenAar VandenAar Buna ziua, In 2007 am contractat un credit ipotecar (42.150 euro) pentru un apartament cu valoarea declarata si acceptata in garantie - conform raportului de ... (vezi toată discuția)
Polita asigurare apartament dubla miky_28 miky_28 Buna ziua,va scriu in speranta ca cineva va sti sa imi dea un raspuns la problema mea.In anul 2007 am cumparat un apartament prin credit ipotecar,asigurarea ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)