avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia extinctiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia extinctiva

speta: pe 1.06.2006 x ii inchiriaza lui y un apartament pt 5 ani in schimbul unei chirii lunare de 500 lei.La 1.09.2011 X il cheama in judecata pe Y si solicita ca Y sa fie obligata la plata chiriilor aferente.Ce va decide instanta? #-o
Cel mai recent răspuns: george_puchiu , utilizator 20:01, 7 Aprilie 2012
Noul Cod Civil, prevede ca:
,,Art. 1797-Data plăţii chiriei-(1) În lipsă de stipulaţie contrară, locatarul este obligat să plătească chiria la termenele stabilite potrivit uzanţelor.
(2) Dacă nu există uzanţe şi în lipsa unei stipulaţii contrare, chiria se plăteşte după cum urmează:
a) în avans pentru toată durata contractului, dacă aceasta nu depăşeşte o lună;
b) în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, dacă durata locaţiunii este mai mare de o lună, dar mai mică de un an;
c) în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă durata locaţiunii este de cel puţin un an.
Art. 1798 -Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.,,
Nu se aplica prevederile noului cod civil, actul fiind incheiat in 2006. Verificati termenele de prescriptie.
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani.
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul la actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.

Stim ca:-1) locaţiunea este: a) un contract intuitu personae; b) un contract constitutiv de drepturi reale; c) un contract consensual.
-2) Prevederile Codului Civil se aplica:
 actelor/faptelor juridice incheiate/savarsite dupa intrarea in vigoare a Codului;
 prescriptiilor, decaderilor, uzucapiunilor incepute dupa intrarea in vigoare a Codului;
 situatiilor juridice nascute dupa intrarea in vigoare a Codului si, in anumite cazuri, efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior.
3)Termenul prescripţiei extinctive Art. 2518 -Termenul de prescripţie de 10 ani. Cazuri
Se prescrie în termen de 10 ani dreptul la acţiune privitor la:
1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripţie;
2. repararea prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane prin tortură ori acte de barbarie sau, după caz, a celui cauzat prin violenţă ori agresiuni sexuale comise contra unui minor sau asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa;
3. repararea prejudiciului adus mediului înconjurător.
Art. 2544-Calculul prescripţiei-Cursul prescripţiei se calculează potrivit regulilor stabilite în titlul III din prezenta carte, luându-se în considerare, dacă este cazul, şi cazurile de suspendare sau de întrerupere prevăzute de lege.

după părerea mea termenul de prescripție extinctivă este de trei ani, și curge de la data când creanța a devenit exigibilă, adică după neplata chiriei timp de trei luni consecutiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la intretinere nicut adriana nicut adriana am rascolit toata casa dar cele mai vechi chitante au 5ani.restul cred ca s-au pierdut cand am zugravit apartamentul.Avand in vedere ca \"datoria\"este din ... (vezi toată discuția)
Prescriptie contract comision mesajprivat mesajprivat Am incheiat un contract comercial de comision (intermediere financiara) pe 5 decembrie 2005. Potrivit legii incidente, exista un articol specific care spune: ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere calin_andrei calin_andrei O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani? Iar curgerea termenului se calculeaza de la ... (vezi toată discuția)