avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... OUG 119/2007???? sau actiune civila? Urgent!!!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

OUG 119/2007???? sau actiune civila? Urgent!!!

Buna,

Am un client (srl) cu care nu am contract, si nu-mi mai plateste facturile.
Daca nu am contract cu el, pot sa inaintez actiune pe oug119/2007? sau pot numai pe drept comun? (daca pe drept comun, cum calculez taxa judiciara + de timbru??)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:09, 10 Noiembrie 2011
sansele pe OUG 119 sunt mici in lipsa unui contract. ca sa nu pierdeti timp pretios, mergeti pe calea procedurii ordinare. insa puteti sa va incercati norocul si prin OUG 119, costa doar 39 ron si timpul pierdut pina la solutionarea actiunii.
citind pe forum, am depistat ca s-ar putea pe oug 5/2001?
asa este? acolo scrie ca contractul poate avea orice forma...eu am facturile, si fisa clientului cu plati partiale.

pot merge pe oug 5/2001 si daca clientul este o persoana fizica????...am contract, aviz de insotire a marfii, etc...stiu ca pe 119/2007 nu se poate decat intre pers juridice.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
alinapopescu_1972, utilizator
daca parte in raportul juridic este un comerciant atunci OG5 nu va este aplicabila ci exclusiv OUG 119.
nu cred ca aveti dreptate aici, nu scrie nicaieri in OUG 5/2001 ca se aplica doar intre pers fizice, dimpotriva, la art. 3 (1) ...scrie foarte clar la ce trebuie sa cuprinda cererea, ca daca debitorul este pers. juridica se va specifica sediul, cui-ul, etc...

Astept o parere de la cineva care a avut de-a face cu o actiune pe oug 5/2001.
OUG 119 arata clar cui se aplica: "contract încheiat între profesionişti reprezintă contractul încheiat fie între profesionişti, fie între aceştia şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani"
In redactarea anterioara NCC se prevedea ca "contract comercial reprezintă contractul încheiat între comercianţi ori între aceştia şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani"

Implicit aceste categorii de contracte sunt excluse din OG 5 /2001. exista practica judiciara astfel incit va garantez ca nu aveti nici o sansa pe OG 5.

Alte discuții în legătură

Drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata dacmoto dacmoto Buna ziua, Contractul este incheiat intre o societate comerciala si o persoana fizica. Persoana fizica se obliga sa presteze activitate( dirigentie de ... (vezi toată discuția)
Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 ianliana ianliana oug 119/2007 defineste contractul pentru care se aplica fiind un contract incheiat intre comercianti sau comercianti si o autoritate contractanta si avand ca ... (vezi toată discuția)