Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 7388 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Împreună cu 10 specialiști de la EY România, KMPG România, Viboal FindEx și Dobrinescu Dobrev discutăm despre: TVA în comerțul electronic, SAF-T, analiza de risc fiscal etc. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor OpCNAS 894/2011 – Aplicarea art. XI din OG ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

OpCNAS 894/2011 – Aplicarea art. XI din OG 30/2011 (anulare penalitati de intarziere) si reglementarea unor masuri financiar-fiscale

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 787/07.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar fiscale.

[ link extern ]

Persoanele fizice care au incheiate contracte de asigurare cu Casele de Asigurari Sociale de Sanatate Judetene; Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti; Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru obligatiile de plata reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, administrate de aceste institutii, pot beneficia de facilitatile fiscale prevazute la art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011.

Pentru obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor de plata principale restante la 31 august 2011 se acorda urmatoarele facilitati:
- anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile de plata principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus, sunt stinse prin plata sau compensare pana la 31 decembrie 2011.
- reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus, sunt stinse prin plata sau compensare pana la 30 iunie 2012.

Obligatiile de plata principale restante la 31 august 2011 sunt obligatiile de plata care sunt individualizate in declaratiile contribuabilului depuse pana la 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data de fiecare dintre organele competente prevazute mai sus.

Prin dobanzi aferente obligatiilor principale se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora. Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 ? 30 iunie 2010.
Procedura de aplicare a facilitatilor este prevazuta in acest act normativ, iar contribuabilii interesati trebuie sa se adreseze fiecarui organ competent.

De asemenea, sunt prezentate formularele: ?Decizie de anulare a penalitatilor? si ?Decizie de reducere a penalitatilor de intarziere? emise de organele competente date in aplicarea procedurii privind aplicarea facilitatilor mentionate mai sus.

sursa: finantevalcea.roUltima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:29, 23 Noiembrie 2011
Buna ziua! Sunt in aceeasi situatie doar ca e vorba de o datorie la bugetul general consolidat. Am fost la Administratia fiscala de care apartinem pentru a solicita informatii si eventual pentru a depune cererea pentru scutirea de penalitati dar raspunsul a fost ca nu se poate aplica reducerea deoarece a fost demarata o procedura de executare silita, mai precis blocarea conturilor. Desi le-am explicat ca firma este suspendata pe o perioada de 3 ani si nu se poate recupera debitul nu am putut ajunge la nici o concluzie. Ni s-a propus sa facem un angajament de plata pentru achitarea datoriilor in rate dar in nici un caz nu se poate aplica scutirea de penalitati. Sunt foarte curioasa cui ii sunt adresate aceste "facilitati fiscale" pentru ca orice societate sau persoana fizica care nu si-a achitat datoriile au cel putin un titlu executoriu emis imediat dupa incheierea lunii respective. Asta nu e tot o procedura de executare silita?
In plus , firma fiind suspendata de catre Registrul Comertului ( am inteles ca asta nu te absolva de plata datoriilor la bugetul de stat) nu realizeaza nici un venit. Cum se poate realiza o plata chiar si la buget daca nu ai voie sa realizezi nici un fel de activitate economica sau financiara?
La fel mi s-a raspuns referitor la execurtarea silita. Cererea a fost aprobata si stupoare: Au spus ca dupa ce platesc toate, toate penalizarile si dobanzile, dupa aceea beneficiez de snulsrea penalitatilor. Am intrebat ce-mi scutesc daca platesc tot? Au zis ca voi fi cu sume pe minus*adica o sa am platit in plus la stat). Le*am zis sa faca reduceri la inmormantari ca-s mai eficiente.
Tot cei de la ANAF au spus ca scutirea e frectie pentru fraieri sa plateasca.
eracles a scris:
Puteti sa imi spuneti daca se aplica reducerea de la plata penalitatilor doar pentru cazurile mentionate sau pentru oricine. spre exemplu, pentru notari, executori judecatoresti/bancari si/sau avocati se aplica reducerea de la plata penalitatilor?


Daca va incadrati in una din situatiile descrise mai jos si aveti contract de asigurat incheiat cu una din institutiile de mai jos, beneficiati de prevederile prezentului ordin.
Persoanele fizice care au incheiate contracte de asigurare cu Casele de Asigurari Sociale de Sanatate Judetene; Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti; Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru obligatiile de plata reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, administrate de aceste institutii, pot beneficia de facilitatile fiscale prevazute la art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011.~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata penalitati tva coca_ab coca_ab in incercarea de a profita de legea data de scutire plata penalitati la tva,am fost azi la finante sa vad de ce scutire beneficiez.Am o datorie principala de ... (vezi toată discuția)
Plata unor dobanzi si penalitati nejustificate CostinFC CostinFC Sunt P.F.A. din 2008, am platit pana la sfarsitul lui 2010 integral contributia la CAS, dupa cum m-am obligat prin declaratia de asigurare. Acum cateva zile ... (vezi toată discuția)
Stergere penalitati sidor sidor Am avut datorii la buget, TVA. Am achitat toate datoriile pana in 2009. Au ramas majorari si penalizari de la plata tarzie a TVA. In anul 2010 am cerut ... (vezi toată discuția)