avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare teren agricol, cum pot sa-l obtin?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare teren agricol, cum pot sa-l obtin?

Buna ziua!
Doar dupa cateva procese, mi s-a recunoscut faptul ca am dreptul la xx ha teren agricol, teren care a fost preluat abuziv de statul roman in 1949 de la antecesorii mei. Am o sentinta prin care se stabileste ca sa fiu improprietarit cu suprafata respectiva in raza comunei respective. Care bineinteles nu o ia in seama nici prefectura, cu atat mai putin primaria, adica nu fac nimic concret ca sa o aplice. Poveste veche, situatie "normala".
Dealtfel Primaria sustine ca nu are teren la dispozitie pe care sa mi-l dea (mi-au dat in scris o data ca nu au teren, dar nu am nici un motiv sa le dau crezare).
Vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei a fost atribuit altor cetateni, care nu l-au detinut anterior.
Eu suspectez ca acestia au primit fara sa fie indreptatiti, sau macar o parte din ei.
1. Cum pot sa aflu si sa dovedesc daca Primaria are teren la dispozitie? Unde exista o evidenta la care sa am acces si din care sa rezulte terenul primariei pe care il are la dispozitie?
2. Daca vreau sa anulez titlurile de proprietate al celor care au primit teren pe vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei, cum stiu care sunt acestia si toate informatiile pe baza carora acestia au primit titlurile pentru a sti daca au primit sau nu pe nedrept, intrucat Primaria nu raspunde nici la aceasta cerere..., si pe cine actionez in judecata in acest caz?
Cum procedez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ginberto , utilizator 17:14, 28 Octombrie 2009
Buna tututor!
Revin cu vechea problema.
Pe scurt: la aparitia legilor 169/1997 si 1/2000 am depus cereri de reconstituire pentru diferenta de suprafata a unui teren primit în temeiul Legii 18/1991 si aceea pe care au detinut-o antecesorii. Terenul care a apartinut antecesorilor mei a fost atribuit altor cetateni la aparitia legii 18/1991 iar mie mi s-a atribuit mai intai actiuni la I.A.S. si prin 1999 am fost pus in posesie cu teren (arabil) pe alt amplasament pe care l-am acceptat pentru ca era de aceeasi categorie. Doar prin actiuni in justitie am obtinut dreptul de a-mi fi atribuit diferenta de teren printr-o prima sentinta:
[ link extern ]
Dupa aceasta ei au adus o hotarare
[ link extern ]
de acordare de despagubiri, justificand prin mai multe adrese, de exemplu aceasta
[ link extern ]
ca nu ar fi avut teren.
Prin alte sentinte am primit dreptul sa fiu pus in posesie :
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Pe care bineinteles ca nu o pun in aplicare. Dupa nenumarate petitii am primit doua oferte:
[ link extern ]
[ link extern ]
Prin acte de la OCPI am aflat ca in primul caz este vorba de o pasune iar in al doilea de un teren neproductiv si cu suprafata mai mica ! Am refuzat ambele "oferte". Am cerut verificarea tilturilor de proprietate emise pentru terenul de pe vechiul amplasament si sa-mi comunice "toate informatiile privind persoanele care au obtinut titluri de proprietate pe vechiul amplasament" conform art. 81 din H.G. nr.890/4.08.2005. Mi s-a comunicat asta (expun doar capul de tabel primit):
[ link extern ]
[ link extern ]
Contrazicandu-se pe insisi, ba chiar rezultand ca au declarat in mod fals ca nu detin teren (de vreme ce au facut cele doua "oferte", chiar daca de alta categorie decat arabil) pentru a emite hotararea de mai sus, acum reitereaza ideea ca hotararea lor trebuie aplicata !. Iata ce zic ei:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
"Ei" sunt primaria si cu prefectura, dupa cum rezulta din adresele postate. Am incercat sa execut sentintele. Rezultatul se vede aici:
[ link extern ]
[ link extern ]
Am mai primit adrese de la prefectura, asemanatoare intre ele, de exemplu:
[ link extern ]

Ce ar trebui facut ?
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
ginberto, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alin.3 legea 67/2010 cornel-victor cornel-victor Buna ziua. Intrebarea mea este despre o anumita posibilitate: Socrii mei au castigat un proces privind fondul funciar si trebuie sa li se restituie 4300 mp. ... (vezi toată discuția)
Problema de fond funciar ginberto ginberto Judecatoria Z emite o sentinta prin care condamna pe primarul comunei T la 10 RON daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere de la data ramanerii ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate gresit, cum se poate corecta? va rog as vrea un raspuns! nisara nisara In 1994 tatal meu a facut un schimb de teren la notariat pe baza adeverintelor emise de primarie (nu erau inca emise titlurile de proprietate). Cand s-au emis ... (vezi toată discuția)