avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Rectificare Carte Funciara? Pe cine chem in judecata
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Rectificare Carte Funciara? Pe cine chem in judecata

Speta> Proprietarul unui imobil are inscrisa in CF o suprafata de 230 mp in urma masuratorii facuta de un ing cadastrist in realitate este de 360 mp. Vecinii stanga , dreapta si spate nu au nici o opozitie fata de o eventuala actiune in instanta deci vor fi de acord cu actiunea.
Intrebare: Ce fel de actiune trebuie formulata si cu cine ma judec?
Stiu ca pana de curand se putea efectua rectificarea daca era o suprafata nesemnificativa in procent de 2 sau 5 % din suprafata totala inscrisa in CF si seputea cu acordul vecinilor prin declaratie exepresa la notar.

Intrebarea dumneavoastra este clara.

Daca vecinii proprietarului accepta sa li se masoare proprietatile si sa li se determine suprafetele pe cale amiabila, atunci se implifica mult speta.
Pe baza documentatiei intocmite puteti sa depuneti locrare la cadatru (OCPI) din zona, pentru actualizare date.
Daca vecinii se opun, este cel mai indicat sa deschideti o actiune de granituire cu toti vecinii.
Este greşit. Formula amiabilă merge până la 5%. Peste 5% se poate face actualizarea doar prin sentinţă judecătorească.
Din păcate, prin modificarea O.634-2006, în iulie 2011, nu se mai poate face actualizarea decât până la diferenţă de 5%. Am spus , din păcate, deoarece majoritatea proprietăţilor care au fost măsurate cu instrumente vechi, care nu au precizia celor de acum, inclusiv obligaţia de a se suprapune peste ortofotoplan, prezintă diferenţe de suprafaţă. În acest fel , nu se mai poate respecta COD FISCAL, art.258, alin.8 care arată că trebuiesc plătite taxele pentru suprafaţa reală. Probabil se va reveni dar.......
Prin actiune de granituire cu toti vecinii se va stabili exact linia de granita.
In functie de aceasta se poate face si rectificarea suprafetei.
Acţiunea în grăniţuire va fi respinsă ca lipsită de interes atâta vreme cât toţi vecinii se înţeleg. Chiar dacă ar fi admisă , prin acţiunea în grăniţuire nu poate duce la rectificarea suprafeţei tabulare ci doar o acţiune în constatare a unei suprafeţe mai mari decât cea din acte. Prin grăniţuire se stabilesc limitele proprietăţilor şi nu se stabileşte dreptul la o suprafaţă mai mare, astfel că la C.F nu se va putea face nici o modificare- acolo înscriindu-se suprafaţa care va reieşi printr-o acţiune în constatare şi nu graniţa dintre vecini.care va fi rezultatul unei acţiuni în grăniţuire.
Am ajuns in faza raportului de expertiza. Expertul a facut masuratorile si a ajuns la concluzia ca suprafata vecinului din stanga este cu 23 de metrii mai mic decat in CF.
Ceilalti vecini au toti o suprafata mai mare decat in CF.
Problema este ca eu am cu 100 de m mai mult decat in CF. Problema este ca exista o construita o cladire anexa lipita de cladirea(imobilul) vecinului.
Linia de hotar trasata de expert este de 0,55 m pe toata linia hotarului ca find suprapusa.
In acest caz nu stiu ce solutii ar fi. Poate daca s-ar face o propunere de plata a terenului in plus cu rectificarea in amandoua CF urile . Sau obiectiuni dar chestia este ca nu am ce sa obiectez practic.
O noua expertiza probabil ca ar da acelasi rezultat.
Imi dati voi o idee?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru bonitakiss bonitakiss buna seara. in urma masuratorilor in vederea efectuarii cadastrului, suprafata masurata s-a constatat a fi mai mare cu 5% decat cea din acte. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
documentatie cadastrala si obtinere numar cadastral pacurar pacurar Am cumparat in anul 1999 o casa cu teren inscrisa in Cartea funciara si avand nr.topo (in Oradea) doar ca acum pt a putea obtine o autorizatie de modificare ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)