va rog sa-mi spuneti daca pot face cumul de salar cu pensie si care sunt veniturile maxime cand se poate face acest cumul.Sunt asistent medical,am 59 ani, si vreau sa beneficiez de O.U. 144 din 28/10/2008. multumesc.
Dati-mi si mie voie,sa dezvolt acest subiect.
Cele doua conditii pentru pensie de limita de varsta:
-Conditia de varsta pentru asistentii medicali potrivit O.U.G.144/2008 este de 65 de ani
-Conditia de stagiu(complet)care este ?
Cea corespunzatoare lunii si anului in care implineste 65 de ani ?
-Dar pentru pensie anticipata si anticipata partiala,care sunt cele doua conditii ?
Sa luam ca exemplu,cazul de fata:
Asistenta medicala nascuta in 17/08/1952 cu un stagiu total de cotizare de 41 de ani si 5 luni.
-Care sunt cele doua conditii,pentru limita de varsta ?
-Care sunt cele doua conditii,pentru pensie anticipata ?
-Dar pentru pensie anticipata partiala ?
1. Nu mai aduceti in discutie stagiul complet de cotizare atunci cand este vorba despre pensie pentru limita de varsta. Am mai discutat asta, pensie pentru limita de varsta = varsta standard de pensionare + stagiu minim de cotizare.
2. In toate se face aplicarea adagiului juridic latin "legea speciala deroga de la legea generala si se aplica cu intaietate". Prevederea speciala este OUG nr. 144/2008, prevederea generala, norma-cadru, este Legea nr. 263/2010.
In cazul pensiei pentru limita de varsta, in OUG nr. 144/2008 este prevazuta numai varsta de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare il iau din legea-cadru, in functie de data nasterii, intrucat nu am alte prevederi in legea speciala. In cazul celorlalte categorii de pensie, aplic prevederile din legea-cadru intrucat nu am alte prevederi in legea speciala.
3. Faptul ca OUG nr. 144/2008 face trimitere la Legea nr. 19/2000, act normativ in prezent abrogat, este irelevant. Esenta problemei este ca se face trimitere la legea-cadru in materia pensiilor, care, pana in 31.12.2010, a fost Legea nr. 19/2000.
In toate actele normative care reglementeaza acordarea unor drepturi conexe pensiilor se face trimitere la Legea nr. 19/2000 (OUG nr. 6/2009, Legea nr. 578/2004, Legea nr. 341/2004 etc., etc., etc.). Drepturile prevazute de aceste acte normative se acorda in continuare intrucat, in fapt, trimiterea este catre norma-cadru in materia pensiilor, norma care, la momentul adoptarii acestor acte normative, era Legea nr. 19/2000.
4. Eu nu am nimic impotriva adreselor facute catre CNPP, insa este bine ca doamna care a pus aceasta intrebare sa depuna cererea si actele la casa de pensii.
De ce mi-am dorit sa dezvolt acest subiect:
-A fost si este mai putin cunoscut.Chiar si de cei care il aplica.
Probe la afirmatiile mele:
Detin un dosar al unei asistente medical,cu decizie de admitere,avand urmatoarele date:
Nascuta in luna septembrie 1951.Deschis drepturile pentru limita de varsta incepand cu 01/10/2010,la varsta de 59 de ani.Varsta standard potrivit legii 19/2000 mentionata in decizie este de 58 de ani si 10 luni.Ceea ce corespunde anexei 9.
Tinand cont de prevederile O.U.G.144/2008 cum se interpreteaza cele de mai sus ?
Pensia trebuia sa fie de limita de varsta,sau nu ?
Cunosc un alt caz(pentru care nu am probe)de asistenta medical cu urmatoarele date:
Nascuta in ianuarie 1954 si careea i s-a spus la Casa locala,ca se poate pensiona la limita de varsta la 59 de ani si 8 luni.Ceea ce corespunde anexei 5 din legea 263/2010.
Aici este in regula ?Ce fel de pensie va fi la 59 de ani si 8 luni ?
Care este conditia de varsta pentru pensia anticipata si anticipata partiala pentru asistentii medicali ?
Tinand cont de cele de mai sus,parerea mea pesonala in cazul persoanei care a deschis acest topic,este ca daca isi depune dosarul la acest moment,se va emite decizie de admitere pentru limita de varsta.Este parerea mea personala,pe care nu o impun nimanui.Timpul va dovedi daca am avut,sau nu,dreptate.
In concluzie:Daca pensia va fi de limita de varsta,puteti cumula pensia cu salariul.