Lucican2010 a scris:
Dl. sad, pe cuvant daca va inteleg. La fel de clara este legea 544/2001, care la articolul 1 spune "acces liber si neingradit la orice informatii de interes public", apoi la articolul 2 imi defineste ca informatie de ordin public "orice informatie care rezulta din activitatea unei institutii publice".
Pentru mine CONTRA COST cum spuneti dvs., pardon legea 26/90, nu inseamna deloc LIBER SI NEINGRADIT.
Va rog sa imi indicati precis care articol din Legea 26/1990 defineste exact, obiectiv, care informatii sunt contra cost si care nu.
Daca vand fierastraie si vreau toate firmele active cu profilul busteni, nu imi permit sa platesc 2.000.000 firme X 10 RON (sau cat o face sa afli TOATE informatiile despre o firma). Azi ma intereseaza obiectul, miine un cetatean poate vrea sa trimeata CV-uri, alta data poate se doreste o statistica a celor cu mai mult de 10 angajati, etc
Dupa mine ONRC nu este o institutie publica in sensul Legii 544/2001. Asta-i tot.
ONRC-ul are un seviciu public dupa cum va spuneam on-line, numit recom, care pune la dispozitia oricaror persoane interesate informatii legale despre firmele din Romania, care se tin in sistem computerizat si se actualizeaza continuu. Acest serviciu are doua componente: - una care furnizeaza informatii in mod
gratuit, asa cum este prevazut in legislatia nationala si in cea comunitara referitor la datele de identificare ale firmei, localitatea unde isi are sediul, numarul de inmatriculare si codul unic de inregistrare, starea juridica a firmei - daca este in functiune, in dizolvare, lichidare, daca a fost radiata etc. si una
contra cost - prin care sunt puse la dispozitia solicitantilor informatii referitoare la adresa, capital social, obiecte de activitate, numar de telefon, puncte de lucru, date despre asociati sau administratori, date despre bilantul contabil.
In acceptiunea dvs. SRI-ul fiind tot o institutie publica ar trebui sa ne puna la dispozitie toate informatiile cu caracter secret sau Politia avand in desfasurare anchete cu infractori de multe ori periculosi,aceasta fiind munca lor specifica trebuie sa ne furnizeze informatii cu lux de amanunte despre acestea?
In acest context, Legea nr. 26/1990 a registrului comertului, statueaza la art. 4 foarte clar modul in care se pot obtine informatii de la registru comertului.