Conform prevederilor Legii 112/1995 imobilele dobandite nu pot fi instrainate timp de 10 ani de la data dobandirii. Acum, prin legea 71/2011 de punere in aplicare noului cod civil aceasta prevedere din Legea 112 a fost abrogata. Daca se coroboreaza prevederile legii de aplicare a codului civil cu cele din art. 6 ale acestuia, se intelege ca pot fi instrainate imobilele dobadite doar prin acte incheiat e dupa 1 octombrie intrucat legea civila nu retroactiveaza. De asemenea din interpretarea art 6 se arata faptul ca atat timp cat un act juridic incheiat inainte de 1 oct era lovit de nulitate absoluta, legea noua nu valideaza acel caz de nulitate facand actul valabil. Este cazul si a acestor acte incheiate in baza legii 112 inainte de 1 oct si care aveau interdictie de instrainare? Pentru ca eu asa inteleg: am act inainte de 1 oct, nu pot instraina 10 ani. Daca am act incheiat dupa 1 oct pot instraina.
As avea nevoie de parerile dvs pentru care va multumesc anticipat
Parerea mea este ca toate contractele incheiate inainte de 1.10.2011 si avand ca obiect instrainarea de imobile in baza legii 112/1995 contin aceasta clauza de inalienabilitate. In fapt aceasta clauza se va intalni ori prevazuta expres in contract, ori, chiar daca nu a fost expres prevazuta in respectivul contract, eu, in urma aplicarii art. 970 si art. 981 din vechiul Cod Civil o vad ca fiind subinteleasa. Adica, in momentul incheierii actului juridic exista o norma juridica imperativa aplicabila, implicit aceasta produce efecte si se considera a fi subinteleasa in acel contract indiferent de vointa partilor.
In cazul instrainarii facute inainte de 1.10.2011 contractul ar fi nul absolut in baza art. 9 alin.(8) din legea 112/1995, iar in cazul instrainarilor facute dupa 1.10.2011 ar fi nul ca efect al incalcarii clauzei de inalienabilitate din contract, nul in baza art. 629 alin. (1) NCC.
Legea 1/2009 nu face referire la aceasta interdictie. Euvad lucrurile astfel: am cumparat de ex. imobilul in baza legii 112 in 2006 si l-am instrainat in august 2011 - nulitate absoluta pt ca se aplica interdictia de 10 ani; il instrainez astazi 23.11.2011- act perfect valabil in baza noului cod civil.
Am citit parerile dvs, insa revin la ceea ce a spus domnul profesor Boroi la conferintele INM: regula este urmatoarea - legea noua se aplica si efectelor viitoare ale actelor incheiate sub imperiul legii vechi. Insa, in cazul noului cod s-a prevazut expres in art. 6 alin. 2 ca actele incheiate sub imperiul legii vechi nu pot produce decat acele efecte prevazute in legea in vigoare la data incheierii lor. Repet a fost un lucru subliniat de dansul si mai mult decat atat, acest fapt reiese din prevederea expresa in cod a acestui lucru. Pentru ca altfel se aplica regula stiuta pana acum. Chiar legea 71 de aplicare a codului, in dispozitiile tranzitorii, arata caror acte incheiate inainte de 1 oct li se aplica legea noua. Deci, prin interpretare per a contrario, celorlalte acte nu li se aplica legea noua.