avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interdictia de instrainare conform legii 112
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interdictia de instrainare conform legii 112

Conform prevederilor Legii 112/1995 imobilele dobandite nu pot fi instrainate timp de 10 ani de la data dobandirii. Acum, prin legea 71/2011 de punere in aplicare noului cod civil aceasta prevedere din Legea 112 a fost abrogata. Daca se coroboreaza prevederile legii de aplicare a codului civil cu cele din art. 6 ale acestuia, se intelege ca pot fi instrainate imobilele dobadite doar prin acte incheiat e dupa 1 octombrie intrucat legea civila nu retroactiveaza. De asemenea din interpretarea art 6 se arata faptul ca atat timp cat un act juridic incheiat inainte de 1 oct era lovit de nulitate absoluta, legea noua nu valideaza acel caz de nulitate facand actul valabil. Este cazul si a acestor acte incheiate in baza legii 112 inainte de 1 oct si care aveau interdictie de instrainare? Pentru ca eu asa inteleg: am act inainte de 1 oct, nu pot instraina 10 ani. Daca am act incheiat dupa 1 oct pot instraina.
As avea nevoie de parerile dvs pentru care va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 17:04, 24 Noiembrie 2011
marius-T a scris:

prin Legea 1/2009 pentru modificarea si completarea L. 10/2001 a fost abrogata interdictia vanzarii pe timp de 10 ani de la cumparare !

uite un om destept... nu ca ceilalti nu ar fi fost, dar domnul Marius a punctat mai bine ca antevorbitorii pe aceasta tema... aplauze pentru utilizatorul marius-T
avocatPetre a scris:

uite un om destept... nu ca ceilalti nu ar fi fost


In topicul acesta se discuta despre interdictia de instrainare.

Cand o sa discutam "Cine e mai destept", vom astepta pareri pe acest aspect.

Deocamdata asteptam opinii/idei/teze ARGUMENTATE asupra problemei de drept invocate, fie ele pro sau contra celor deja exprimate.

Daca le aveti!
Daca tot ce aveti sunt aprecieri asupra persoanei celor care au indraznit sa-si exprime deja o opinie, acestia din urma ar trebui sa se bucure. Inseamna ca nu are nimeni argumente impotriva sustinerilor lor!
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
1.-Legea nr.71/2011, la Art.230, litera ţ, arată clar, ca Art. 9, alin 8 din Legea nr.112/1995 se abroga. Art.6, se refera la "acte si fapte juridice". Incepand cu 1 octombrie 2011, prin abrogarea unui articol de Lege, legea este modificata, rezultand si alte efecte juridice. Actele de instrainare a unui imobil nu puteau fi emise, inainte de 1 octombrie din cauza acelui articol din Legea 112, existand numai acte de "promisiune de vanzare-cumparare".Dupa 1 octombrie, prin abrogarea Art.9, alin.8 se pot emite acte de instrainare a imobilului.
Intr-adevar L. 1/2009 nu face referire la aceasta interdictie. Am redat o informatie din cursul profesorului meu de Drept Civil fara sa-i verific corectitudinea. Imi cer scuze pentru greseala si eventuala confuzie creata...
Buna ziua,

Am sa incerc o analiza metodica pentru a argumenta de ce abrogarea respectivului text de lege nu echivaleaza cu inexistenta clauzei de inalienabilitate pentru contractele incheiate inainte de intrarea in vigoare a NCC.
Sa presupunem ipoteza unui contract de v-c incheiat in anul 2008 in baza legii 112/1995, contract in continutul caruia nu exista prevazuta expres clauza de inalienabilitate. Ulterior, in noiembrie 2011, proprietarul instraineaza acel imobil, iar respectivul act este atacat in instanta.

In acest caz, dupa cum a punctat si d-na Romascanu, judecatorul va verifica mai intai existenta vreunui text legal contemporan cu actul juridic subsecvent (noiembrie 2011), text care sa interzica instrainarea. Din moment ce singurul text de lege aplicabil si care prevedea aceasta inalienabilitate [art. 9 alin.(8)] a fost abrogat atunci nu se pune problema nulitatii ca efect al incalcarii legii.

In al doilea rand judecatorul va verifica daca nulitatea actului subsecvent poate aparea ca efect al incalcarii unei clauze de inalienabilitate instituite in contractul initial. In aceasta situatie avem urmatoarele articole relevante:
Art. 970 din vechiul Cod Civil:
Convenţiile trebuie executate cu bună-credinţă. Ele obligă nu numai la ceea ce este expres într-însele, dar la toate urmările, ce echitatea, obiceiul sau legea dă obligaţiei, după natura sa.

Art. 9 alin. (8) din Legea 112/1995:
"Apartamentele dobindite in conditiile alin. 1 nu pot fi instrainate 10 ani de la data cumpararii."

Raportand aceste doua articole la momentul anului 2008, momentul incheierii contractului de v-c initial, ajungem la concluzia urmatoare: conventia obliga nu numai la ceea ce este expres intr-insa, dar la toate urmarile, ce art. 9 alin.(8) din Legea 112/1995 da obligatiei, dupa natura sa. Cu alte cuvinte, conventia obliga cumparatorul la respectarea clauzei de inalienabilitate prevazuta in art. 9 alin.(8). Asadar, clauza de inalienabilitate nu isi mai are izvorul exclusiv in legea 112/1995 ci si in conventie, adica acea clauza se considera subinteleasa in contract.

La momentul noiembrie 2011 se pune problema daca abrogarea art. 9 alin. (8) din legea 112/1995 duce la inlaturarea efectelor clauzei de inalienabilitate subintelese in contract. Chiar daca am aplica principiul aplicarii imediate a legii civile noi fara a lua in considerare exceptiile instituite de legea 71/2011 (principiul ultraactivitatii legii vechi) tot nu am putea ajunge la concluzia ca respectiva clauza nu produce efecte deoarece noul cod civil reglementeaza si pastreaza clauza de inalienabilitate in contracte. Singura situatie in care o astfel de clauza nu produce efecte juridice ar fi cazul in care NCC ar interzice instituirea unor clauze de inalienabilitate in contracte, binenteles cu conditia ca legea noua se aplica efectelor produse de un act juridic incheiat inainte de intrarea in vigoare a acesteia.

Insa, sa presupunem ca nu sunteti de acord ca respectiva clauza de inalienabilitate este subinteleasa in contract si considerati ca legea civila noua ar trebui aplicata imediat. In acest caz va mai prezint un argument bazat pe art. 3 din legea 71/2011:
"Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.

Textul de mai sus instituie ultraactivitatea legii civile vechi. Asadar, dupa cum spune si textul, actele juridice incheiate inainte de 1.10.2011 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii lor. Cu alte cuvinte, toate efectele juridice pe care le produce un act juridic incheiat inainte de 1.10.2011 sunt guvernate de legea in vigoare in momentul incheierii actului si, chiar daca efectul se produce sub legea noua, legea aplicabila ramane tot cea veche.

In categoria efectelor pe care le produc actele juridice intra si obligatia cumparatorului de a nu instraina bunul, obligatie a carui efect este guvernat in totalitate de legea veche. Implicit, abrogarea legii vechi (art.9 alin. (8) din legea 112/1995) afecteaza numai actele juridice initiale incheiate dupa 1.10.2011, adica dupa abrogare.

In concluzie, actele juridice incheiate dupa 1.10.2011, acte privind instrainarea unui imobil dobandit in baza legii 112/1995 inainte de octombrie 2011, sunt anulabile in toate cazurile in care nu s-a implinit termenul de 10 ani de la data cumpararii.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
Gaby811, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare casa legea 112 gabytza07 gabytza07 buna ziua. as dori sa stiu care sunt pasii care trebuiesc facuti pentru a vinde o casa cu fosta lege 112, in cazul in care mai sunt rate de platit la primarie, ... (vezi toată discuția)
Aplicarea clauzei de inalienabilitate dupa intrarea in vigoare a noului cod civil ioana2627 ioana2627 Buna ziua, doresc sa stiu care este opinia d-voastra legata de urmatoarea problema. Avand in vedere regulile de aplicare ale legii in timp si prevederea din ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare vivinka vivinka Buna ziua! Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / \'95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp ... (vezi toată discuția)