avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca pe unitate este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca pe unitate este obligatoriu sau nu?

Buna ziua ! As dori sa aflu daca mai este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate (peste 21 de salariati), in conditiile in care patronul nu mai doreste acest lucru ? Mentionez ca la nivel de ramura (transporturi) nu mai exista, a fost denuntat. Daca nu, care este prevederea legala care lasa la latitudinea partilor acest lucru ? In cazul in care nu este obligatorie, ce se intampla cu drepturile dobandite prin CCM la nivel de unitate anterioare (ajutoare nastere, deces ..., zile libere platite etc), unde vor fi acestea stipulate, mergand pe principiul ca drepturile castigate nu pot fi retrase/restranse ? Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
friday_325, utilizator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 16:49, 25 Noiembrie 2011
Este obligatori negocierea CCM in unitatile cu peste 21 salariati. Legea 62/2010:
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
o completare:
tot art.129
(4)În cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu
inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a
organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților
angajaților,
în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la
comunicarea solicitării.
1. Tot din Legea 62/2011:
Art. 217
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza astfel:
a) incalcarea prevederilor prevazute la art. 7 alin. (2), cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei;
b) refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca, cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei;
c) nedepunerea spre publicare de catre partile semnatare a contractului colectiv de munca la nivel de grup de unitati sau sector de activitate, cu amenda de 3.000 lei. Responsabilitatea revine solidar partilor;
d) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 162 alin. (1), cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei;
e) nerespectarea prevederii prevazute la art. 194 alin. (1), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
f) impiedicarea in orice mod a accesului inspectorului de munca pentru constatarea eventualelor contraventii, conform art. 195, de catre oricare dintre partile aflate in conflict, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre Inspectia Muncii.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Cititi si
www.avocatnet.ro/content/art...
Se pare ca niciuna din parti nu doreste initierea negocierilor si nici semnarea unui nou contract ... ce se intampla, in acest caz ? Vor sa incheie un act in care sa se stipuleze acest lucru, precum si faptul ca se vor respecta prevederile legale (codul muncii, etc). Pe mine ma intereseaza ce se intampla cu drepturile prevazute in vechiul contract : zile libere, ajutoare, si unde ar trebui ele stipulate, in lipsa unui CCM pe unitate.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
friday_325, utilizator
friday_325 a scris:

Se pare ca niciuna din parti nu doreste initierea negocierilor si nici semnarea unui nou contract ... ce se intampla, in acest caz ?


Nimic. Se sanctioneaza doar refuzul angajatorului de a incepe negocierea, nu si de a initia negocierile. In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, potrivit textelor de lege mentionate mai sus de colegi. Insa daca nici salariatii nu au initiativa inceperii negocierilor, atunci angajatorul nu poate fi sanctionat.
Angajatorul este sanctionat daca sindicatul initiaza negocierile, adresandu-se angajatorului, iar acesta refuza. In acest caz poate fi declansata si greva de catre salariati.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de unitate cf. legii dialogului social costa-1 costa-1 1. Ce risca un angajator care nu initiaza negocierea colectiva, in situatia in care reprezentantii salariatilor nu initiaza, la randul lor, negocierea ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)
Ccm reglementat de legea 62/2011 Mihail Hritcu Mihail Hritcu Prin art. 128 alin. (1) se stabileste ca contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de ... (vezi toată discuția)