avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune de incalzire

Buna ziua,

Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care transporta apa calda. Calorifere nu mai exista in acest bloc. Practic ei considera tevile de trecere prin subsolul blocului ca ar incalzi spatiile de acolo si sunt cheltuieli comune. Apoi au justificat suma aceea ca fiind cheltuielile privind tevile de trecere prin apartamente, care nu sunt izolate. Care e de fapt adevarul si cum se calculeaza cheltuielile privind tevile de trecere prin apartament pentru cei fara centrala si pentru cei cu centrala ? E o suma exacta per apartament sau ceva care se calculeaza la comun si se imparte la numarul de proprietari sau apartamente? Momentan si eu (care am centrala de apartament) si o vecina ( care nu are centrala) platim aceeasi suma justificata fiind ca si cheltuieli comune. Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:58, 4 Decembrie 2011
Pierderile la nivelul conductelor din subsol cum se calculeaza ?
Subsolul face parte din partile comune ale unui condominiu.
Caldura nu se "pierde" in spatiile comune, ci creaza in aceste spatii un microclimat favorabil si mai putin costisitor pentru incalzirea individuala a apartamentelor.
Asa cum locatarii care isi incalzesc locuintele proprii sunt nemultumiti ca vecinii care si-au deconectat o parte din calorifere sau chiar apartamente intregi, lasandu-le neincalzite, le creaza si lor disconfort si cheltuiala in plus, tot asa este necesara si trebuie privita incalzirea spatiilor comune.

Revenind la intrebare, aceste conducte, impreuna cu caloriferele de pe holuri, uscatorii, spalatorii, alte incinte comune (daca exista) sunt inventariate si se constituie intr-o parte, exprimata in final intr-un procent, din intregul sistem de incalzire. In calculul acestui procent intra si unitatile aratate de repartitorul martor din subsol, montat pe coloana principala de caldura. Daca agentul termic furnizat a avut o temperatura mai mare, vor fi mai multe unitati, daca temperatura a fost mai scazuta vor fi mai putine unitati.
Acest procent se extrage din factura de incalzire si se repartizeaza tuturor apartamentelor, conectate sau deconectate de la sistemul centralizat, in functie de cota-parte indiviza.
Dar pentru cablurile electrice care trec prin spatiile comune de ce nu se impune o suma la plata?. Aceste cabluri degaja o cantitate de caldura atunci cand sunt strabatute de curent electric, asa am invatat la fizica.:O
Ce ne mai place sa complicam inutil lucrurile. Cred ca de aceea ANRSC a indicat ca toate consumurile de caldura impuse la plata trebuiesc masurate in functie de repartitorul martor. Tare sunt curios cum o sa masoare cineva caldura de la subsol degajata de tevile de apa calda si sa aiba temei legal de plata.
Pana la urma nu e un calcul exact, mai mult estimativ, si care am impresia ca avantajeaza regiile. Nu cred ca folosesc ei principiile pe care le-am invatat noi la fizica, caldura cedata si caldura primita, termodinamica etc.
De ce nu credeti? Pe ce va bazati? Doar pe aproximarile dv. de tipul "am impresia ca..."?
Sau credeti ca aceste softuri au fost facute de muncitorii care repara tevile?

Nu inseamna ca daca nu intelegem ceva, acel lucru este si prost si rau si contraproductiv.
Daca totusi doriti sa vedeti pe ce se bazeaza aceste calcule, le gasiti in Normele de repartizare a agentului termic...... aprobate cu Ordinul 343/2010 ANRSC.
Gasiti aceste norme si in primul topic al sectiunii noastre, in link catre site-ul ANRSC.

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)