avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calculul concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calculul concediului de odihna

Cum se procedeaza in cazul unui salariat care a avut o luna de concediu medical in cursul anului, iar acum solicita concediul de odihna. Din zilele de concediu de odihna se scade perioada in care salariatul a fost in CM? Puteti sa-mi sugerati un act normativ care sa ma lamureasca in aceasta problema? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:51, 28 Septembrie 2009
elis a scris:

Cel mai elocvent text de lege este cel citat de Valeriu , art.140 alin.2 din Codul muncii. :)

Din textul legii rezulta ca orice lipsa, pe o perioada mai mare , afecteaza perioada efectiv lucrata si implicit drepturile care se calculeaza in functie de perioada lucrata.
Dar tot dvs. scrieti :

elis a scris:

Numai concediile fara plata afecteaza concediul de odihna, concediile medicale nu afecteaza concediul de odihna.

Atunci .... cum e de fapt, ramane la latitudinea angajatorului?
Nu ramane la latitudinea angajatorului. Ati vazut ca art.140(2) din Codul muncii te trimite la CCM aplicabil, in care ar trebui sa fie reglementate aceste situatii. Mai fac, inca o data, mentiunea ca CCM este legea partilor si ca in acesta trebuie prevazute toate situatiile care nu sunt detaliate in lege.
namiru a scris:

elis a scris:

Cel mai elocvent text de lege este cel citat de Valeriu , art.140 alin.2 din Codul muncii. :)

Din textul legii rezulta ca orice lipsa, pe o perioada mai mare , afecteaza perioada efectiv lucrata si implicit drepturile care se calculeaza in functie de perioada lucrata.
Dar tot dvs. scrieti :

elis a scris:

Numai concediile fara plata afecteaza concediul de odihna, concediile medicale nu afecteaza concediul de odihna.

Atunci .... cum e de fapt, ramane la latitudinea angajatorului?

Nu este la latitudinea angajatorului, concediul medical suspenda CIM astfel ca perioada nu se ia in calcul la acordarea concediului de odihna.

Normal ca unuia care a stat 2 luni in c.m. nu i se poate acorda intreg concediul de odihna.
Daca persoana a avut CM mai putin de o luna eu nu tin cont de acest CM la calcularea CO, daca este mai mult atunci tin cont.
Codul Muncii spune clar concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata intr-un an calendaristic

Alte discuții în legătură

Concediu odihna redus functie de zile concediu medicale crai crai Perioada de concediu medical reprezinta timp nelucrat si reduce concediul de odihna proportional ? (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna iban iban cum se procedeaza pentru calculul zilelor de concediu de odihna anual, atunci cand un salariat a avut mai mult de 30 de zile concediu medical pentru anul in ... (vezi toată discuția)