avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concurs functionar public - inspector asistent
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concurs functionar public - inspector asistent

Vreau sa particip la un concurs scos de primarie pentru functia publica de executie 'inspector asistent' . Bibliografia este impresionanta :stunned: .
As dori sa stiu cum decurge un astfel de concurs? Testul scris este clasic sau grila? La interviu se pun intrebari din bibliografie?
Pe ce se se punce accentul la testul scris: pe legile care tin de functionarul public sau pe cele care tin de specificul postului?

Va multumesc. (sunt un pic debusolata, sunt multe legi si n-am avut nici o legatura pana acum cu domeniul respectiv...)
Testul scris este clasic sau grila?
Poate fi oricare.

La interviu se pun intrebari din bibliografie?
Da

Pe ce se se punce accentul la testul scris: pe legile care tin de functionarul public sau pe cele care tin de specificul postului?
Depinde de comisie, de obicei reprezentantul ANFP pune intrebari din Legea nr. 188 si Legea nr. 7, pe cand restul membrilor din legislatia de specialitate.
Hotarare nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici
Sectiunea 4 - Proba scrisa a concursului

Art. 51
(1) Proba scrisa consta in redactarea unei lucrari si/sau in rezolvarea unor teste-grila.
(2) Prin proba scrisa se testeaza cunostintele teoretice si abilitatile practice necesare ocuparii functiei publice pentru care se organizeaza concursul. In cadrul probei scrise se testeaza, in mod obligatoriu, inclusiv cunostintele generale ale candidatului in domeniul administratiei publice.

Art. 52
(1) Subiectele pentru proba scrisa se stabilesc pe baza bibliografiei si a tematicii de concurs, astfel incat sa reflecte capacitatea de analiza si sinteza a candidatilor, in concordanta cu nivelul si specificul functiilor publice pentru care se organizeaza concursul.
(2) Pentru candidatii la ocuparea aceleiasi functii publice, subiectele sunt identice in cadrul aceluiasi concurs, cu exceptia cazului in care concursul se desfasoara in mai multe serii.
(3) Comisia de concurs stabileste subiectele si alcatuieste seturile de subiecte pentru proba scrisa, in ziua in care se desfasoara proba scrisa.
(4) Fiecare membru al comisiei de concurs propune cel putin 3 subiecte. Pe baza propunerilor membrilor comisiei de concurs sunt astfel intocmite minimum doua seturi de subiecte care vor fi prezentate candidatilor.

De obicei sunt intrebari si din Legea 188/1999, privind statutul functionarilor publici,republicata.


Sectiunea 5 - Interviul


Art. 54
In cadrul interviului se testeaza abilitatile, aptitudinile si motivatia candidatilor.

Art. 55
(1) Proba interviului poate fi sustinuta doar de catre acei candidati declarati admisi la proba scrisa.
(2) Interviul se realizeaza conform planului de interviu intocmit de comisia de concurs in ziua desfasurarii acestei probe, pe baza criteriilor de evaluare. Criteriile de evaluare pentru stabilirea planului de interviu sunt:
a) abilitatile de comunicare;
b) capacitatea de analiza si sinteza;
c) abilitatile impuse de functie;
d) motivatia candidatului;
e) comportamentul in situatiile de criza.
(3) Pentru functiile de conducere planul de interviu include si elemente referitoare la:
a) capacitatea de a lua decizii si de a evalua impactul acestora;
b) exercitarea controlului decizional;
c) capacitatea manageriala.

Art. 56
(1) Interviul se sustine, de regula, intr-un termen de maximum 5 zile lucratoare de la data sustinerii probei scrise.
(2) Data si ora sustinerii interviului se afiseaza obligatoriu odata cu rezultatele la proba scrisa.
(3) Prin exceptie de la prevederile art. 63, cu acordul tuturor candidatilor sau la cererea scrisa a acestora si cu acordul membrilor comisiei de concurs, presedintele comisiei de concurs poate aproba reducerea termenului prevazut pentru sustinerea interviului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) toti candidatii au luat cunostinta despre rezultatul probei scrise;
b) niciunul dintre candidati nu intentioneaza contestarea rezultatului obtinut la proba scrisa.

Art. 57
(1) Fiecare membru al comisiei de concurs va adresa intrebari candidatului. Nu se pot adresa intrebari referitoare la opiniile politice ale candidatului, activitatea sindicala, religie, etnie, starea materiala, originea sociala sau care pot constitui discriminare pe criterii de sex.
(2) Intrebarile si raspunsurile la interviu se inregistreaza sau se consemneaza in anexa la procesul-verbal intocmit de secretarul comisiei de concurs si se semneaza de membrii acestei comisii si de candidat.
(3) Inregistrarea interviului se pastreaza, in conditiile legii, timp de minimum un an de la data afisarii rezultatelor finale ale concursului.
Nu cred ca s-a dat undeva test grila sau cel putin nu am auzit eu, desi cred ca ar fii mult mai indicat, in special in cazul intrebarilor referitoare la L.188/1999 sau L.7 sa fie grila pentru ca e destul de dificil sa cunosti tot. Cred ca si cei de la ANFP sunt oameni cu suflet si nu o sa va puna intrebari dificile ci se vor axa mai mult pe intrebari practice asa ar fii corect. Dupa parerea mea nu trebuie sa reproduceti mot a mot legile ci doar sa le interpretati pe intelesul tuturor, oricum nu recitati o poezie ci pe viitor veti lucra cu legea pe birou. Trebuie sa stiti unde sa cautati raspunsul in lege nu sa o reproduceti textual cetateanului. Multa bafta!:thumbup:
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Bineinteles ca nu am putut invata pe de rost legile. Incerc sa retin ideeile principale si sa le zic oarecum cu cuvintele mele. Dar legile despre functionarii publici sunt cele mai usoare :D din toata bibliografia. Postul implica lucrul cu fondurile europene si aici am incurcat-o ca nici macar nu stiu ce sa invat, nu stiu ce sa aleg ca fiind mai important. Sunt sute de pagini pe fiecare axa.
La concurs se da de obicei test grila care are peste 50 % intrebari din Legea 188 si in special drepturi si indatoriri, dar poate fi si lucrare scrisa cu trei subiecte din care doua sunt din legislatia specifica postului si una din LG 188. Depinde de unde este comisia , daca ex. se tine la Bucuresti ai comisie de la ANFP , daca este in loc. unde este postul este comisie din primarie (ex)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs administratie publica gina.rece gina.rece Buna ziua,m-am inscris la un concurs pentru ocuparea postului de inspector cls. I-grad debutant si urmeaza sa dau proba scrisa.Daca dintre cei ce cititi acest ... (vezi toată discuția)
Concurs functionari publici-interviu AnaMariaaN AnaMariaaN Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la proba interviului din cadrul concursului pt ocuparea unei functii publice. Se pun intrebari si din bibliografie ... (vezi toată discuția)
Concurs pt ocuparea unui post de functionar public la o primarie!! ellenna2014 ellenna2014 Buna ziua! am si eu cateva intrebari legate de un concurs pt ocuparea unui post de functionar public intr-o primarie, la patrimoniu!! De obicei cate subiecte ... (vezi toată discuția)