avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concurs functionar public-Casier
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concurs functionar public-Casier

As dori sa particip la un concurs scos de primarie pentru functia de casier insa bibliografia inca nu a fost postata si cel mai probabil motivul fiind faptul ca acesta este un post "aranjat" special pentru cineva. Insa as vrea totusi sa imi incerc norocul:justcuz: am cautat pe net bibliografie insa este diferita la fiecare primarie si extraordinar de stufoasa #-o
As dori sa stiu cum decurge un astfel de concurs? Testul scris este clasic sau grila?Exista un interviu dupa test si daca da la interviu se pun intrebari din bibliografie?
Pe ce se se punce accentul la testul scris?

Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 18:24, 18 Februarie 2017
1. Referitor la bibliografie: Cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă, condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului. Dacă autoritatea sau instituţia publică are pagină de internet, afişarea se face şi pe această pagină, la secţiunea special creată în acest scop. Informaţiile menţionate se menţin la locul de afişare până la finalizarea concursului.
2. Rerferitor proba scrisă: Acesata constă în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă. Testele-grilă se dau mai rar pentru că un post "aranjat", e mai greu să fie ocupat.
3. Refritor la interviu: Nu veţi primi întrebări din bibliografie pentru că interviul se realizează conform planului de interviu întocmit de comisia de concurs în ziua desfăşurării acestei probe, pe baza criteriilor de evaluare, respectiv se urmăreşte la un candidat:
a)abilităţile de comunicare;
b)capacitatea de analiză şi sinteză;
c)abilităţile impuse de funcţie;
d)motivaţia candidatului;
e)comportamentul în situaţiile de criză.

Funcţia de casier fiind una prin excelenţă publică, în componeţa comisiei este şi un reprezenant al ANFP-ului. El este responsabil de procedură şi îi puteţi cere să o respecte.

Functia de casier este post contractual, colega @Darie Tudor, nu are nici o treaba ANFP-ul cu ea (vezi legea 284/2010, anexa 1, capitolul II, punctul VI D lit. b - alte functii comune in sectorul bugetar, pozitia 6 si 7). Sunt de total acord, bibliografia trebuie publicata odata cu scoaterea postului la concurs. Ce poate curpinde? Probabil urmatoarele:
- Legea 215/2001 - a administratiei publice locale,
- Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice aprobat prin Legea nr.477 din 8.11.2004;
- Codul Fiscal al României aprobat prin Legea nr 227/2015 ,cu modificările şi completări le ulterioare.
- Codul de Procedură Fiscală,aprobat prin Legea nr. 207/2015,cu modificările şi completările ulterioare.
- Decretul 209/1976 ,pentru aprobarea Regulamentului operaţiunilor de casă ale agenţilor economici,autorităţile şi instituţiile publice.
- Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare.

Din codul fiscal, probabil sa va intrebe din Titlul IX - cel referitor la taxe si impozite locale (cu toate ca nu prea vad ce treaba are casierul cu stabilirea lor), codul de procedura fiscala de asemenea nu prea are treaba cu casierul, insa se mai pun intrebari cand vrei sa incurci pe cineva... cea mai mare baza as pune-o pe decretul din 1976, pe codul de conduita si pe legea finantelor publice locale.
Kyandra a scris:

Functia de casier este post contractual, colega @Darie Tudor, nu are nici o treaba ANFP-ul cu ea (vezi legea 284/2010, anexa 1, capitolul II, punctul VI D lit. b - alte functii comune in sectorul bugetar, pozitia 6 si 7).



Înaite de a mă „certa” cu tine, te rog să-mi permiti să îţi spun „Săru’ mâna” pentru că mă bucur de reîntâlnirea cu tine, după patru ani. (Mi-am pierdut parola şi un am reuşit să o precuperez).
Referitor la funcţia publică: sunt de acord cu ce mi-ai scris, fapt pentru care îţi mulţumesc, dar eu nu pot contrazice ANFP-ul!
După mai multe încercări eşuate de a organiza concursuri, am fost rugat de „şefu” (cum spun unii colegi, primarului) să mă ocup eu de.... chestiune. (Din 2008 am fost exclus din comisii de „fostul” pentru că am respins dispoziţia de angajare a „primei doamne locale” – între noi fie vorba: pentru luni sunt citat ca martor).
În ianuarie am angajat 2 funcţionari publici, iar luna aceasta încă 3.
Specialiştii (cu ghilimele de rigoare), care s-au ocupat de concursuri, au angajat un casier ca personal contractual.
Recent am primit o adresă de la ANFP, prin care printre multe altele a spus că postul e specific prerogativelor de putere publică.
Eu fac diferenţă între post şi funcţie. Sunt de acord că postul de casier poate fi functie publică sau contractuală.
Nici gand de cearta, :beer: dar cum interpretezi pozitiile astea doua din Anexa 1 la Legea 284/2010 incadrarea de mai sus?

6. |Casier, magaziner; functionar, arhivar | M; G | 13 | 1,35 |
+----+---------------------------------------------------------------+---------+-----+-------------+
| 7. |Casier, magaziner; functionar, arhivar; debutant | M; G | 8 | 1,19 |


Casierul incaseaza bani, sa fim seriosi, nu-l prea vad avand atriburii de putere publica asa cum sunt ele descrise in legea 188/1999.
Cearta am pus-o în ghilimele cu sensul de contradicție, acesta din urmă duce la… dezvoltare/învățare.
Cum spun, nu dețin adevărul absolut.
Interpretarea mea este:
Sunt alte funcţii comune din sectorul bugetar şi nu se referă la UAT-uri. Vezi la studii G, ceea ce in administraţia publică locală nu e admis.
În APL unui casier îi sunt necesare minim studii de tip M, iar funcţia contractuală se numeşte referent şi este salarizată astfel:
Referent IA M 31 2,10 21 1,64 19 1,56
I M 22 1,68 17 1,49 15 1,41
II M 18 1,52 13 1,35 11 1,28
debutant M 8 1,19 8 1,19 8 1,19
După cum ştii, persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală, care presupun exercitarea unor atribuţii dintre cele prevazute la art. 2 alin. (3) din Legea 188/1999 într-o pondere de cel putin 70% din totalul atribuților pot fi numite in functii publice de executie dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 54 din Legea 188/1999 și condițiile de vechime în specialitatea studiilor corespunzatoare clasei și gradului profesional ale funcției publice.
Perfect de acord: casierul încasează bani, dar dacă în fișa postului are atribuții...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs functionar public - inspector asistent cryss15 cryss15 Vreau sa particip la un concurs scos de primarie pentru functia publica de executie 'inspector asistent' . Bibliografia este impresionanta :stunned: . As ... (vezi toată discuția)
Cine organizeaza concursul pentru ocuparea unui post vacant de secretar comuna? bogdanmarinela bogdanmarinela Cine organizeaza concursul pentru ocuparea unui post vacant de secretar comuna si ce trebuie sa faca Primaria? (vezi toată discuția)