avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infintare sc cu acte false
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infintare sc cu acte false

s-a infintat o firma care si-a stabilit drept sediu social o proprietate in indiviziune. La dosarul intocmit in vederea inscrierii ca sc , s-a depus un extras de carte funciara in care figureaza la propiertar doar cel care infinteaza firma, ceilalti proprietari (3 la numar ) nu apar. Tin sa mentionez ca este vb despre un teren de 588 cu casa si curte. Intrarea, casa, curtea sunt la comun, pe rolul instantei se afla in desfasurare un proces de iesire din indiviziune. Prat fiind chiar proprietarul care si-a infintat firma.
Ce e de facut? proces penal pentru us de fals si inselaciune, impotriva piritului?
Proces civil cu Registrul Comertului , de dizolvare a societatii?
Proces penal impotriva Oficiului de Cadastru pentru fals in acte publice?
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 21:34, 11 Octombrie 2008
anabela33 a scris:

In legatura cu Extrasul de carte funciara. La Oficiul de Cadastru din orasul meu, pentru proprietatile aflate in indiviziune se elibereaza extrase informative , care contin la rubrica de proprietrari doar numele, cota parte, contractul prin care a fost obtinut. Ceilalti proprietari nu sunt insemnati, desi in Cartea Funciare ei figureaza. In plus, acest exstras de carte funciara despre care discutam se pare ca este gresit. Numarul topografic ar trebui sa fie 999/18 dar este scris 999/13. La nr topo 999/13 apare alt proprietar unic.

Intrebare:
este fals sau este incorect competat? (nr topo incorect, lista incompleta de proprietari.)



re: In plus, acest extras de carte funciara despre care discutam se pare ca este gresit.
Lege nr. 7/1996 (r1) a cadastrului si a publicitatii imobiliare
Art. 33. - (1) In cazul in care cuprinsul cartii funciare nu corespunde, in privinta inscrierii, cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea sau, dupa caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara.
(3) Prin modificare se intelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afecteaza esenta dreptului care poarta asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decat la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(5) Erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara pot fi indreptate la cerere sau din oficiu.
Art. 34. - Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca:
1. inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul inscris a fost gresit calificat;
3. nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;
4. inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.
Art. 35. - (1) Actiunea in rectificare, sub rezerva prescriptiei dreptului material la actiunea in fond, va fi imprescriptibila.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
ContSters59477, utilizator
pentru analiza mentiunilor orivind mentiunile din CF, va recomand urmatoarele dispozitii din aceiasi lege:
Art. 19. - (1) Cartea funciara este alcatuita din titlu, indicand numarul ei si numele localitatii in care este situat imobilul, precum si din trei parti:
A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numarul de ordine si cel cadastral al imobilului;
b) suprafata imobilului, destinatia, categoriile de folosinta si, dupa caz, constructiile;
c) planul imobilului cu vecinatatile, descrierea imobilului si inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil in parte, constituie anexa la partea I, intocmita conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agentiei Nationale.
B. Partea a II-a, referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si mentionarea inscrisului pe care se intemeiaza acest drept;
c) stramutarile proprietatii;
d) servitutile constituite in folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face in titlu, in partea I sau a II-a a cartii funciare, cu privire la inscrierile facute.
C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la drepturile reale inscrise in aceasta parte;
c) sechestrul, urmarirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face cu privire la inscrierile facute in aceasta parte.
(2) Datele din cartea funciara pot fi redate si arhivate si sub forma de inregistrari pe microfilme si pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automata a datelor. Acestea au aceleasi efecte juridice si forta probatoare echivalenta cu inscrisurile in baza carora au fost redate.
Art. 20. - (1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis in mod valabil.
(2) Drepturile reale se sting numai prin inscrierea radierii lor din cartea funciara, cu consimtamantul titularului dreptului; acest consimtamant nu este necesar daca dreptul se stinge prin moartea titularului dreptului sau prin implinirea termenului aratat in inscriere; daca dreptul ce urmeaza sa fie radiat este grevat in folosul unei persoane, radierea se va face cu pastrarea dreptului acestei persoane.
(3) Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila sau, in cazurile prevazute de lege, actul autoritatii administrative va inlocui acordul de vointa cerut in vederea inscrierii drepturilor reale, daca sunt opozabile titularilor.

Art. 30. - (1) Daca in cartea funciara s-a inscris un drept real, in conditiile prezentei legi, in folosul unei persoane, se prezuma ca dreptul exista in folosul ei, daca a fost dobandit sau constituit cu buna-credinta, cat timp nu se dovedeste contrariul.
(2) Daca un drept s-a radiat din cartea funciara, se prezuma ca acel drept nu exista.

Art. 31. - (1) Cuprinsul cartii funciare, in afara ingradirilor si exceptiilor legale, se considera exact numai in folosul acelei persoane care, in virtutea unui act juridic cu titlul legal, a dobandit cu buna-credinta un drept real inscris in cartea funciara.
(2) Dobanditorul este considerat de buna-credinta daca, la data inregistrarii cererii de inscriere a dreptului in folosul sau, nu a fost notata nici o actiune prin care se contesta cuprinsul cartii funciare sau daca din titlul transmitatorului si din cuprinsul cartii funciare nu reiese vreo neconcordanta intre aceasta si situatia juridica reala.
Art. 32. - Efectul de opozabilitate al inscrierilor este inoperant cu referire la:
a) suprafata terenurilor, destinatia, categoria de folosinta, valoarea sau alte asemenea aspecte;
b) restrictii aduse dreptului de proprietate prin raporturile de vecinatate, expropriere sau prin prevederi legale privind protectia ecologica, sistematizarea localitatilor si alte asemenea aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Inscrierea in cf nu este constitutiva de drepturi Irina S. Irina S. Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi? Multumesc. (vezi toată discuția)
Nr de ordine cf Aurelian Gherasim Aurelian Gherasim Explicati din punct de vedere cadastral, referitor la un imobil, cat reprezinta numar de ordine A(1-2)? [Editat - aveti posibilitatea sa platiti un avocat ... (vezi toată discuția)