avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortata, cu copil incredintat prin HJ, pot pleca din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortata, cu copil incredintat prin HJ, pot pleca din tara?

Buna ziua,

Am divortat, copilul (3 ani) este in ingrijirea mea si urmeaza sa plec din tara cu contract de munca. Fostul sot are drept de vizitare 2 saptamani pe an, 2 weekend-uri si serile de miercuri.

Am inteles ca pot pleca din tara, fara acordul lui, pe baza hotararii judecatoresti. De altfel am mai fost in vacanta cu copilul si nu am avut probleme.

Va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. Ma poate opri cumva?
2. Daca ar intenta proces pentru a cere incredintarea copilului pe motiv ca am plecat din tara, ce sanse ar avea?
3. Ar putea sa ceara in justitie si sa castige sa-i platesc drumurile in strainatate?

Va multumesc anticipat!
Monica
Cel mai recent răspuns: MMoniq , utilizator 12:12, 8 Decembrie 2011
normal fara acordul sau expres ( procura notariala ) nu puteati pleca din tara...nu stiu cum ati reusit.:D...scrie si pe site-ul de la Directia pasapoarte....

raspunsul legal este ca nu puteti pleca cu copilul fara acordul lui. .
daca nu vi-l da se poate suplini acordul prin instanta.

daca plecati fara acordul lui riscati ca raspunsurile la toate intrebarile dvs sa fie afirmative, pe langa faptul ca puteti avea probleme si acolo si aici.

Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumesc mult de raspuns!

Am sunat la Politia de frontiera si am inteles ca pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care mi-a fost incredintat copil, pot iesi din tara. Aceeasi informatie am gasit-o si la ei pe site: [ link extern ]

Eu am fost de 2 ori in Bulgaria cu fetita si nu am avut nici o problema, sper sa nu fie ceva special legat de Bulgaria....

E clar ca trebuie sa obtin acordul in instanta pentru siguranta.
Este complicat de obtinut acest acord in instanta daca fostul sot se opune?

Mentionez ca in tara lucrez intr-o multinationala si voi pleca in Franta pe aceeasi pozitie, dar intr-o firma mai mica. Orasul in care mergem este la munte, voi avea mai mult timp pentru fetita, iar ea va fi inscrisa la gradinita publica (este in cadrul scolii la ei). Pentru copil va fi mult mai bine, datorita integrarii intr-un sistem de invatamant cu avantaje fata de al nostru, plus ca scapam de poluarea si timpul pierdut pe drum din Bucuresti. I-am spus fostului sot ca poate veni oricand la noi, isi plateste doar drumul, sta cat vrea, in vacanta de vara, voi aduce fetita in tara la el si la tatal meu pentru ca e important sa petreaca timp si cu ei.

Eu as vrea sa plec la sfarsitul lui decembrie, iar in ianuarie sa incep munca si fetita sa o inscriu la scoala. Firma la care voi lucra ma va ajuta cu toate demersurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vacanta in strainatate cu copilul, fara acordul mamei ararin ararin Buna ziua Un tata divortat vrea sa plece cu fetita in varsta de 7 ani in vacanta in strainatate, in perioada in care aceasta va fi la el, conform ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului elenaanalia elenaanalia am divortat acum 2 ani din fosta casnicie a rezultat o fetita. In instanta fostul sot a cerut drept la vizita si un anumit program dar fiindca nu a platit taxa ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)